Bahan:-
- 4 ekor sotong - kerat 3 atau 4
- 15 ekor udang sederhana besar
- 1 1/2 cawan santan pekat* ) bahan * dibancuh bersama
- 2 1/2 sudu besar rempah kari* )
- 1 1/2 cawan santan cair
- 3 ulas bawang merah - dimayang
- 3 ulas bawang putih - dimayang
- 1 inci halia - dimayang halus2
- 2 tangkai daun kari
- 1 sk. serbuk ketumbar
- 1 sudu besar cili kisar
- 1 sudu besar bawang merah kisar
- 1 biji terung bulat - belah dan kerat 8
- 1 biji tomato - belah 6
- 15 batang kacang buncis - potong serong
- garam secukup rasa
- sedikit air asam jawa
- minyak untuk menumis
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan yang dimayang serta daun kari hingga naik bau.
- Masukkan bancuhan santan pekat dan rempah kari tadi. Perlahankan api dan kacau masak hingga terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa dan santan cair dan biar mendidih sekejap atas api sederhana.
- Masukkan udang dan sotong diikuti dengan terung, biarkan mendidih lagi.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan kacang buncis dan tomato. Perlahankan api dan reneh lebihkurang 5 minit biar kuah naik kemerah-merahan...tutup api.
6 comments:
kari kacang buncis? wah...tak penah dicuba...menarik nih
Waaaa...sedap nihh..kak, kes ulang-alik ke toilet tu mesti menyebab kan bahagian "uk-uk" kita pedih kan..sure menonggek jee time jalan..arghh tak relaa koo, dah mcm itik pulang petang...
wahhh... kemain berenang2 seafood segala seafood lam kauh kari tu yer.. hihi!
siannya kak ummi...kalo sampai 1 family tu...keracunan la rasanya...
=(
Novel Cafe -
Aaah..dah selalu akak buat, saja x letak en3 je, ulangtayang..hehee..try laa..
Mat Gebu -
Hahhaaa..bab tu xyah sebut laa..mmg sakit urat perut dibuatnyaa...rasa mcm x berbaloi jek dgn makan yg x seberapa..huhuuu
Jiya -
Hahahaa..aah ek, tu semua seafood pndai berenang, yg x pandai berenang buncis, tomato n terung jek..hahaha
Hijriah -
Emmm..rasanya tu laa..keracunan...huhuuu
kak ummi
ni kirannya dah abis la ye jagungnya?heheheheh
mujur jagung tak leh buat kari...
Post a Comment