Sumber: Jthorge
Bahan (Lapisan Coklat)
- 8 gm agar-agar tali (strand) - basuh dan toskan
- 1 3/4 cawan air (akak letak hampir2 2 cawan)
- 1/3 cawan gula
- 3/4 cawan serbuk Milo
- Masak agar-agar bersama air hingga agar2 larut. Masukkan gula dan milo, kacau perlahan hingga gula larut. Tapiskan.
- Tuangkan aduna ke dalam loyang empat segi 20 x 20 cm ataupun dalam acuan yang dikehendaki. Biarkan beku sebentar.
- Kemudian cakar sedikit permukaan lapisan coklat dengan garfu dan bolehlah dituangkan lapisan susu nnt.
- 10 gm agar-agar tali (basuh dan toskan)
- 1 1/2 cawan air (akak lebihkan jadi 1 3/4 cawan)
- 1/2 cawan gula
- 1 cawan susu sejat Ideal/Carnation
- beberapa titis esen vanila
- Masak agar-agar dengan air hingga agar-agar larut.
- Masukkan gual an kacau sebati hingga gula larut. Tapiskan.
- Masukkan susu sejat dan esen vanila.
- Dengan perlahan-lahan, tuangkan adunan ke atas lapisan coklat tadi. Letak dalam fridge dan hidangan sejuk2.
18 comments:
salam kak ummi, tengok agar2 cantik macam ni nak makan pun terasa sayang, cantiknya...rasa macam nak buat pula, entah bila la..
Mas -
Wkmsalam..hehee, cantik2 pun kena makan jugak la..dah buat untuk makan kan..heheee...cantik tu wat penambah selera jek..hehehe, xpa senang2 n rajin2 leh try nnt..
salam ummi..apa khabar?lama cikmanggis tak tinggal jejak kat rumah ummi ni..pandang dari jauh je..malu malu kucing giteww tapi bila nampak agar-agar milo ni...terus terjah.Masuk list untuk ramadhan nanti.insyallah.T.kasih ummi:)
salam kak,bestnye...rase nk makn jer terus...;)
Tergoda atok melihat nyaaa..ni tak de gg pun leh tolann..hahahaha
salam kak..wah..sungguh menyelerakan.
eeeeeee comeynyerrrr! lawonyerrrrr! k.ummi pong lawonyerrrrr!! sepiring kak! hihihihi
cantik n terliur tgk kaler milo tu..msti sedappp..tekak dh rasa milo jerk ni..hehehe..
Wahhh bestnye agar2 milo tuh...mintak semangkuk kak ngee...saya dah follow akak yer sbb banyak benar resepi best kat cni =D
salam kak,
minta izin salin resepi yer? :))
salam kak,
saya link kan resepi ye..
tengah cari resipi agar-agar ni,canteknya agar-agar milo ni..
sy dah try resepi ni. jumpa je terus balik rumah try n bawak ofis sejukkan. 2 jam kemudian terus rasa sebab tak sabar. kesimpulannya memang sedap la..hehe.. thanx kak. :D
salam..boleh sy share resepi di blog saya..thanks
minta izin copy resepi ye kak,.anak2 saya suka sgt2 mkn agar2 milo ni,,semoga dimurahkan rezeki...=D
SAlam..Kak saya nak tanya kenapa nak kena cakar dulu agar2 milo yg dah sejuk tu? Kalau tak cakar..apa yg akan terjadi..saya nak cuba ni..nampak sgt2 sedap..
FMY -
Wkmsalam...owh puding tu kena cakar2 sikit agar permukaannya melekat dengan lapisan yg akan dituangkan ke atasnya tu...kalau x cakar nnt, kot puding tu terlebih keras, dia xmo bercantum dan terasing lak nnt...harap boleh faham akak terang ni yea.. ^___^
Wahh...sgt cantik..mesti sedapp..nk try la..
**Jom jenguk blog sy utk mega sale vitamin
Post a Comment