Bahan:-
- 400 gm daging (boneless beef/sirloin steak)
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 kiub pati lembu (ni akak saja letak)
- 2 sudu besar kicap soya
- 1 sudu besar gula perang
- 1 sudu besar madu
- 1 sudu besar sos tiram
- sedikit air
- 1/4 sudu kecil garlic powder
- sayur brokoli secukupnya
- bijan putih ( optional )
Cara-Cara:-
- Potong daging nipis tetapi lebar. Campurkan dengan bahan di atas kecuali air, bijan dan sayur brokoli. Gaul sebati dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam non-stick pan dan masak daging dengan api sederhana besar. Tutup kuali agar daging cepat masak, sesekali balikkan.
- Tambah sedikit air dan masak hingga daging benar2 empuk.
- Masukkan bahan campuran yang digaul sebati tadi dan masak hingga daging bersalut dan pekat. Seimbangkan rasa.
- Akhir sekali masukkan brokoli dan masak 1 minit. Tutup api dan taburkan bijan ke atas daging. Hidangkan.
6 comments:
hamboii sedapnyeee
la tak yah pakai sos teriyaki ek!
salam k.ummi...
sedapnye nmpk daging tuh tambah2 ada brokoli sayur feberet tuh...ala dh byk ketinggalan menu akk nie...jagung ada lg x nnt boley buat jemput2 jagung lak...
Salam kak ummi,
Moga makin sihat ya kak. wah..Daging teriyaki ni sangat sesuai buat sahur, ringkas dan sedap. ;)
salam K.Ummi.... menayang lak daging yg sedap ni yek. x bole tahan dah ni... meh anto sepiring kat umah ct ya... hehehe.
slm k'ummi....sedap nmpk daging tu..sesuai utk bulan posa ni,terutama utk sahur..sbb tak b'kuah
Post a Comment