KUIH KASTURI @ KUIH RENGAS
Bahan:-
- 1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
- air secukupnya untuk merebus
- 1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
- 3 s/b kelapa parut muda [putih sajaha]
- 3 s/b tepung gandum
Bahan Batter [Gorengan]
- 1 cawan tepung beras
- 1 s/b tepung jagung
- 1 s/k kunyit serbuk
- 1/2 s/k air kapur
- air secukupnya
- sedikit garam
- minyak utk menggoreng
Cara-Cara:
- Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
- Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
- Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.
- Bancuhkan bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.
- Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.
- Sejukkan dan hidangkan.
5 comments:
Salam Kak Ummi,
Akak sihat? kite mai curi2 makan kuih rengas ni malam2... hehe... nak makan lauk2 kuih2 kat bawah nun rasa dah abes tue... :D
salam cayang k.ummi... bak mai cucuq kacang nih 3 ketui.. habuan kami 3 beranak sorang satu.. hehehehe..
pss: amboiii... berkilatttt aihhh kacang akak tuhhh... bersilau2 kamera tu nk snap tuuu.. heehehehe
Kak Ummi,
Kuih kacang2 ni memang faveret Cath... Dah lama Cath x jamah Kuih Kasturi... Pada pendapat Cath, kuih ni susah nak cari kat gerai..
Kak Umi..
Ni kuih favorite saya ni kalau nak breakfast. Tapi kak Umi ada tak petua nak bagi kulit dia ni tetap rangup walaupun dah sejuk?
kesukaan juga nie..tapi tak pandai buat.Selalunya arwah tok yang buat..
Post a Comment