Bahan A:-
- 90ml susu segar
- 60gm cream cheese
- 40gm butter
- 120gm tepong kek (diayak)
- 5 biji telor kuning
- 100gm gula kaster
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh ovellete (optional)
Bahan B:-
- 5 biji putih telor
- 1/2 suduteh cream of tartar
Cara-Cara:-
- Cairkan butter, campor susu dan cream cheese dan suamkan secara double boiler.
- Angkat masukkan gula sedikit2 dan pukul dengan mixer hingga gebu.
- Masukkan kuning telor satu demi satu dan pukul lagi.
- Masukkan ovellete dan garam kemudian masukkan tepong, pukul sebati dan ketepikan.
- Didalam mangkuk lain pukul bahan B hingga kembang dan gebu (soft peak form/ terbalikkan mangkuk telor x jatuh).
- Masukkan ke dalam adunan tepong dan kaup balik kan hingga adunan sebati.
- Tuangkan ke dalam loyang chiffon.
- Bakar pada suhu 150'c selama 45-50 minit mengikut oven masing2. Setelah masak angkat dan sejukkan diredai. Keluarkan kek apabila telah sejuk.
Note: chiffon kek perlu dibakar didalam oven yang 'warm' untuk mendapatkan hasil yang baik. Panaskan oven sebelum baking.
3 comments:
Saya nak buat la, nampak sedap....kak, logo baru akak tu nak buat pakai apa ya....klas. gitu
size acuan berapa ya kak
Ummi....salam rindu...rajin mu...ku hanya mampu tabik......!!!Nak kek sikit....!
Post a Comment