IKAN SIAKAP GORENG ALA UTARA (ummi guna tenggiri)
Bahan-bahan:
- 900gm ikan siakap - dilumurkan dengan garam dan tepung jagung
- 1 liter air rebusan ayam (*ummi just bancuh separuh kiub pati ayam dgn 500ml air)
- 80gm cili merah - dikisar
- 80gm bawang putih - dicincang halus
- 50gm serbuk lada sulah
- 2 sudu makan tepung jagung
- 3 sudu makan kicap cair
- 2 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan serbuk kari ikan
- 1 sudu teh minyak bijan
- garam secukup rasa
- perasa secukupnya
Cara Memasak:
- Ikan siakap tadi digoreng sehingga garing dan ketepikan
- Panaskan kuali dan tumiskan bawang putih sehingga kekuningan
- Masukkan serbuk kari dan cili. tumis sehingga wangi
- Masukkan sos tiram, lada sulah, kicap cair dan air rebusan
- Setelah mendidih, masukkan tepung jagung, garam dan perasa
- Tuangkan kuah ke atas ikan yang telah digoreng semasa menghidang
2 comments:
sedap2 masakan akak nie...nak tanya skit bleh?akak buat camna cop bulat tu (home sweet home)...leh bgtau??? zura kalau nk edit pic..guna photoscape...
tengok bhn2..mmg mengancam resipi ni!!
Post a Comment