Bahan A:- (akak buat half dr resepi asal ni)
- 1 biji nenas (saiz sederhana)
- 1 biji lobak merah kecil (dihiris halus)
- 2 sb. gula
- 3 biji cili merah (dihiris)
- 2 biji cili hijau (dihiris)
- 1/2 cawan air
- 1 sk. serbuk kunyit
- 3 sb. minyak masak
- Garam secukup rasa
Bahan B (Tumis):-
- 1 inci kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 2 ulas bawang putih (dimayang)
- 1 inci halia (dimayang)
Cara-Cara:-
- Nenas dikupas kulitnya kemudian dibersihkan dan dibuang matanya serta dipotong kecil2.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga wangi.
- Masukkan air, serbuk kunyit, gula dan garam.
- Apabila sudah mendidih, masukkan karot, nanas dan cili.
- Biarkan hingga mendidih dan rasakan garamnya.
- Apabila nenas sudah masak, tutup api dan hidangkan bersama nasi minyak dan nasi beriani.
1 comment:
Kak ummi, lauk ni jugak la disajikan masa kenduri kawin kan...dh lama cari respi,teringin nk makan...thanks akak...
Post a Comment