- Daging batang pinang (lela buat untuk 2 org makan) - akak buat 400 gm.
- Kicap (akak letak 1/4 cawan)
- Cuka (akak letak 2 sudu makan)
- Sedikit gula (akak letak 1 1/2 sudu makan)
- 1/2 sk. serbuk lada hitam (ni akak saja tambah)
- 1 sudu besar sos cili Thai (ni pun akak tambah)
- 3 sb. minyak masak
Cara-Cara:-
- Potong daging nipis dan lebar. Basuh dan toskan.
- Perap daging bersama bahan2 di atas selama 30 minit atau lebih.
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng daging tadi sehingga kering dan naik minyak dengan menggunakan api sederhana besar. Kacau balik selalu....Angkat dan hidangkan.
(* Akak merajinkan diri, goreng bawang besar dan cili merah sebelum goreng daging. Angkat dan ketepikan. Kemudian campurkan ke dalam daging yang telah masak tadi dan kacau rata...so, lebih perisa rasanya dan wangi)
2 comments:
wahhh...simplenya resipi!!! tp nmpak sooooo delicious!!!!
betul lah kak..simple recepis but look delicious!
Post a Comment