

Bahan A:-
600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung
1 sudu kecil garam
11 gm (1 paket) yis mauripan
Bahan B:-
1 biji telor (dipukul sikit)
330 ml air suam
60 gm marjerin (*ummi guna butter)
1 sudu kecil bread softner (*ummi xda stok dah, ganti bread improver lak!)
Bahan C (Untuk Menggoreng):-
500 ml minyak
1 sudu besar marjerin (ummi letak butter)
Cara Membuat:-
Gaulkan semua bahan A supaya sama rata. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunakan mesin (ummi guna mixer low speed) selama 20 minit (ummi wat 5 minit je), pastu uli dalam 10 minit. Bulatkan dan tutup doh. Perapkan selama 1 jam sehingga naik sekali ganda. Kemudian ambil doh dan canaikan biar rata. Terapkan dengan acuan donut hingga habis. (*Ummi guna permukaan gelas je). Rehatkan doh biar naik selama 20 - 30 minit. Panaskan bahan C dalam kuali dan masukkan donut dan perlahankan api. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Bila telah sejuk, golekkan dengan gula kastor. Hidangkan..
No comments:
Post a Comment