
Bahan:
5 ekor ikan kembung (siang, cuci bersih, kelar dan toskan)
2 helai daun kunyit - siat2 kan..(mat suh rabak2 daun tu mcm kain jek..ahaakkss!)
1 keping asam gelugor
800 ml air (atau ikut keperluan - pekat sikit sedap ek mat!)
garam secukup rasa
1 camca besar tempoyak
6 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
15 biji cili padi merah *
1 inci kunyit hidup * (tumbuk lumat bahan bertanda *)
Cara Memasak:-
Masukkan bahan tumbuk, tempoyak dan asam gelugor ke dalam periuk. Gaul rata. Tuangkan air dan jerang atas api hingga mendidih. Masukkan ikan dan tambah garam secukup rasa. Bila mendidih lagi, masukkan daun kunyit, dan biarkan hingga ikan masak. Seimbangkan rasa, matikan api. Hidang....Memang sedap!!!
No comments:
Post a Comment