
Bahan:-
1 ekor tilapia sederhana besar
(bersihkan dan gaul garam + serbuk kunyit)
2 sudu besar cili kering yg dikisar
3 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris halus
1/2 biji capsicum - potong dadu
1 biji cili merah - belah 4
1 biji cili hijau - belah 4
1 biji tomato - belah 6
1 labu bawang besar - dadu
3 sudu besar taucu
2 sudu besar air asam jawa
1/4 cawan air
1 sudu kecil gula
garam
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan goreng ikan tilapia secara deep fry hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. Keluarkan minyak dan tinggal sedikit lebihkurang 4 sudu besar. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Kacau dan masukkan cili kering kisar. Kacau hingga cili naik minyak, masukkan taucu, air asam jawa, gula dan air. Biar mendidih sikit, masukkan capsicum. Letak ikan dan biarkan ikan mesra. Tak perlu garam sebab taucu dah masin pun..(terpulang lah). Masukkan cili merah, cili hijau dan tomato. Gaul rata dan tutup api.
No comments:
Post a Comment