BISKUT ALMOND LONDON
Resepi: CMG aka Mat Gebu
Bahan Utama:-
- 125 g mentega
- 75 g gula aising
- 1 kuning telur
- 1 camca teh esen vanilla
- 225 g tepung gandum*
- 1 camca teh emplex*(*disatukan dan diayak)
- 335 g badam berkulit, digoreng hingga kuning keemasan, toskan atas paper towel
- 300 g coklat masakkan (mat guna coklat masakan jenama "tulip")
- 1/2 camca besar lemak sayur
- Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan
- Paper cup saiz kecil secukupnya
Cara membuatnya:-
- Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.
- Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan. Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.
- Ambil sebiji biskut yang "botak" tadi, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas. Buat seterusnya dan susuh rapat2 anrata satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti. Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara....selamat mencuba!!!!
5 comments:
Salam Aidilfitri buat kak ummi dan family,
Yuhu.. kak. Kita sama la. sekut london ni. hihi..
Kesempatan ni, saya mohon halal seme2 ya kak. Mohon ampun dan maaf kalu ada tersilap kata, terguris rasa sepanjang kita kenal ya kak. Moga Aidilfitri kali ni membawa sinar bahagia untuk kita smua.
suke sy tgk resepi almond london.tbe2 bersemangat nk buat:)
tq.
I'll keep this recipe...leh buat for Diwali. Hehehe...;)
Selamat Hari Raya Aidilfitri buat KakUmmi sefamili ya!!! Take care...have fun! :D
nak buat lah..tp kak naper perlu tutup doh dgn kain lembap..klu x tutup terus salut je ngan bdam boleh tak??klu tutup brp lama yer..byk plak sy ty..slmt berpuasa dan berhari raya kak..
akak...sy bru nk try wat sekuk ni....hehhehe...tpi cm x jmpe la emplex...klu x letak jejas x almond london sy nti?
Post a Comment