BAHAN-BAHAN "A" :-)
4 kuning telur
3 camca besar minyak masak
95 g gula melaka, hiris halus*
65 g air*
1 helai daun pandan, disimpul*(*disatukan, masak hingga gula larut, tapis dan sejukkan)
95 g tepung kek (mat guna tepung gandum)
1/4 camca teh baking powder
15 g sebuk santan segera
Secubit garam
BAHAN-BAHAN "B" :-)
4 putih telur
30 g gula halus
1/4 camca teh cream of tartar
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C, siapkan tin chiffon berukuran 23 cm atau 9 inci, tak payah disapu mentega atau margerine. Ketepikan.
- Dalam satu bekas, satukan semua bahan2 "A", kacau dengan whisk hingga semua sebati. Ketepikan sebentar.
- Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar, tambah cream of tartar, putar hingga putih telur kental. Ambik 1/4 putih telur tadi dan gaul rata dalam no. 2 hingga rata.
- Tuang bancuhan tadi dalam baki putih telur dan adun dengan kaedah kaup balik hingga rata dan sebati. Tuang dalam tin yang telah disediakan tadi. Bakar selama 40 - 45 minit hingga masak.
- Terbalikkan tin kek dan biar ianya sejuk dalam keadaan terbalik. Kemudian sisip tepi tin dengan pisau tajam, tarik keluar dan sisip pula bahagian bawahnya. Tanggalkan dari acuan dan boleh dihidangkan.
7 comments:
salam k.ummi...wahh!..k.ummi dh start mencipon ekk...nk sepotong, bleh??...cipon kat umah dyg dh abiss lorr...hehe
salam kak ummi,
kita tengah tunggu siapa boleh sponsor gula melaka original ni yang colournya gelap2 gulita..nak buat kek cipon ni lagi..hehe
kak...duk mrti ke tu..klu siap jgkn lupe tapau utk 2 buah umah kat putra heights ni tau..ingat aje kat mama dia tu ye..hehe..kak memang kita ada 2 bjik acuan cpon tu..1 yg bsar..1 lgi yg kecik 18cm...yg kecik ni elok je utk rspi yg gna 3-4 bjik tlur..nti p cari ye..cntik dah tu kak..rendah takpe..janji sodappp..nti nk buat jgk la...muahhh..
dah tentu la loyang besar utk kita yg ramai2 dtg rmh ummi ni!:)
salam kak ummi..hehehe kite pon nk try jugek yg ni tapi loyang pon beso tak de yg kecik..walau pon tak kena loyang, kek akak tetap sedap di pandang mata, apatah lagi kalo dpt masok mulut nih :)
Salam Di Ambang Ramadhan Kak Ummi. Kemek pun kemek laaa...janji rasa tip top !!!
Maaf zahir batin sempena bulan puasa yang mulia ni ya...
wah..selalu tahu kek chiffon pandan ja..ni extra special ada sentuhan air gula melaka..
Post a Comment