Sumber: Maz @ Ilham Dapur
Bahan-Bahan:-
- 4-5 biji pisang - jangan pisang yang terlalu masak ye, nanti lembik - kita guna pisang berangan dan kita cadangkan pisang berangan sebab sedap (*akak guna pisang montel jek)
- 2-3 sudu besar butter lembut
- 5-6 biji buah strawberi (*diblend hancur dengan sedikit gula (jangan buh air ye)
- 3 sudu besar whipping cream (*ni akak tambah) - diblend dgn buah strawberi
- ais krim perisa vanilla secukupnya - atau terpulang pada citarasa
- sedikit serbuk kayu manis - kalau tak suke, tak perlu letak (*akak x letak)
Cara-cara:-
- Pisang dibuang kulit dan dibelah dua.
- Panaskan non stick pan, kemudian masukkan 1 sudu besar butter dan biar hingga butter cair.
- Kemudian masukkan pisang dalam pan. Masak sehingga keperangan di kedua bahagian. Angkat dan ketepikan. Masak sampai habis.
- Susun pisang yang telah dimasak tadi dalam pinggan, taburkan dengan sedikit serbuk kayu manis.
- Letak pula satu scoop ais krim dan kemudian tuang sos strberi yang telah siap dikisar tadi secukupnya.
7 comments:
Salam. sedapnyeee..terliur pulak rasa.huhuhu
Kak ummi pisang tu kiranya macam bakar la ya atas non stick pan tu kan!menarik ni
wah kak..sedapnya banana split tu...ada aiskrim ngan strawberi....sedappnya...
Cam ni kan Mi, dari XL leh jadi XXL.. cemana tuh!
leleh ayaq liuq...
terliurnye.. hehe
menarik neh...
Post a Comment