Bahan:-
- 2 biji nenas saiz sederhana@ 1 biji nenas saiz "king"
- 1 camca teh serbuk kunyit
- 1 camca teh serbuk cili
- 2 camca teh jintan halus
- 2 camca teh biji sawi
- 1/2 camca teh halba
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 camca teh minyak masak
- Garam dan gula secukup rasa
- 4 biji bawang merah, dihiris*
- 1/2 inci halia, dihiris*(*yang ni tak letak dalam resipi asal)
- 2 - 3 cawan air
Cara-Cara:-
- Kupas nenas, buang empulur dan potong kiub sederhana besar.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah/putih, halia dan biji sawi hingga harum dan biji sawi mula "meletop"...
- Masukkan nenas, serbuk kunyit, jintan manis, bunga lawang, halba dan air.
- Tambah sedikit garam dan gula. Masak dengan api sederhana hingga nenas lembut dan sedikit kering.
- Rasa dan jika perlu tambah garam atau gula secukupnya. Hidangkan bersama nasi minyak,nasi beriani atau nasi pilaf....
2 comments:
angau chop jempul dah ke kuantan ya.. hihi
ummi, nor suka yg 4 semegi tu..
Hehe..ya laa...saja je wat dua pattern...aah, Ummi mmg awal2 suka yg 4 semegiii tu...hehe
Post a Comment