Bahan:-
- 1 keping ikan tenggiri (sederhana besar n tebal)
- 1/2 labu bawang besar - hiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 inci halia - dihiris halus
- 3 sudu besar cili kisar
- 4 sudu besar kicap pekat manis
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos tomato
- 1/2 biji cili benggala hijau - dihiris memanjang
- 1/2 biji cili benggala merah - dihiris memanjang
- 1/2 biji cili merah & hijau - dipotong serong
- air secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- 3 sb. minyak untuk menumis
Cara-Cara:-
- Ikan dibersih, ditoskan. Gaulkan dengan sedikit garam, lada sulah dan serbuk kunyit. Goreng hingga masak (jangan terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan 3 sb. minyak untuk menumis dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi menggunakan api sederhana.
- Masukkan cili kisar, kacau sebentar.
- Masukkan kicap dan semua sos. Kacau rata. Masukkan sedikit air. Biar mendidih sekejap dan tambah garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan ikan dan biar kuah sebati pada ikan sebentar.
- Masukkan capsicum dan cili, kacau sebentar. Tutup api.
1 comment:
sedap kak
Post a Comment