Bahan A:-
- 600 gm isi ayam (dipotong dadu)
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu kecil garam
- 100 gm kacang gajus - dibakar/digoreng tanpa minyak
- 3 tangkai cili kering - dihiris
- 2 biji bawang besar - dipotong dadu kasar (*akak letak 1 biji jek)
- 4 ulas bawang putih - dihiris
- 2 inci halia - dihiris
- 1 biji lada benggala hijau - dihiris memanjang/dadu (*akak guna hijau dan merah)
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos tomato
- 1/4 cawan air
- 2 sudu besar minyak masak
- 1/2 sudu kecil serbuk cili kering (*yg ni akak tambah nk pedas sikit)
- Gaulkan isi ayam bersama garam dan tepung jagung.
- Panaskan minyak dan gorengkan ayam hingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Goreng lada kering hingga garing dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
- Masukkan lada benggala, isi ayam, sos tiram, sos cili dan sedikit air (*akak tambah serbuk cili kering).
- Biarkan kering dan tutup api.
- Masukkan kacang gajus dan kacau rata.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment