
Bahan:-
- 500 gm mee kuning (dicelur)
- 100 gm daging ayam (dipotong kecil) - * ummi guna daging
- 100 gm udang (dibuang kulit)
- 1 s/b lada hitam (tumbuk halus)
- 3 cm halia (diketuk)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk)
- 300 gm sawi (dipotong)
- 100 gm kobis (potong kecil)
- 1 batang karot (potong kecil)
- 4 s/b cili sos
- 5 s/b kicap manis
- 5 s/b sos tiram
- 2 cawan air
- 1 s/b tepung jagung
- 2 biji telor
- Minyak secukupnya untuk menumis
- Cili merah atau cili api + bawang putih (tumbuk)
- limau kasturi atau limau nipis
Cara-Cara:-
- Panaskan minyak dan tumiskan halia dan bawang putih sehingga wangi.
- Masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
- Masukkan air, sos tiram, kicap dan cili sos. Biarkan mendidih.
- Masukkan kobis dan carrot.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan sawi.
- Bila mendideh masukkan telur.
- Biarkan masak tuangkan atas mee yang telah dicelur.
- Hidangkan dengan cili merah atau ciliapi tumbuk + bawang putih dan jus limau.
2 comments:
saya pun suka mee sizzling!!!
salam ziarah..
Post a Comment