
Bahan:-
- 2 ekor ikan kembung
- 3 biji cili merah - dikisar
- 1 sudu besar cili kering kisar
- 4 ulas bawang merah - dikisar
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 2 cm halia - dikisar
- 1 cm lengkuas - dikisar
- 1 batang serai - diketuk
- 1/4 cawan air asam jawa
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu besar madu
- garam secukup rasa
- sedikit air
Cara-Cara:-
- Ikan dibersihkan, dikelar dan dilumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga agak garing. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan lebih kurang 4 sudu besar minyak masak, tumiskan bahan-bahan kisar serta serai hingga terbit minyak (guna api perlahan).
- Masukkan air asam jawa, gula, madu dan garam secukup rasa. Tambah air sedikit.
- Biarkan mendidih dan agak pekat sedikit, masukkan ikan. Gaul rata sebentar.
- Matikan api dan sedia untuk dihidang.
4 comments:
tengok ikan sambal akak, tiba2 teringat ikan sambal yg hubby tapau 3 hari lepas. tak berusik lg. ikan kembung gak.ada dlm freezer.hehe
Ain -
Looor ya ke? Awat biar lama2 dlm freezer tuh..nnt makin kembung la ikan tu..hehe..Cepat2 masak! ^_^
I've tried this semalam. Best la kak.. my hubby suka. Kita baru baru jer masak.. thanks for your recipes!
nampak sedap sangat... Kak kalau takde lengkuas, can u recommend soemthing else tak? Susah I nak carik lengkuas kat Frankfurt.
Thanks a lot.
Post a Comment