
Bahan:-
- 1 keping kepala ikan jemuduk (atau apa2 kepala ikan besar)
- 3 biji cili merah - dikisar
- 1 sudu besar cili kering yang dikisar
- 3 ulas bawang merah - dikisar
- 1 ulas bawang putih - dikisar
- 1 cm lengkuas - dikisar
- 2 cm kunyit hidup - dikisar
- 2 biji buah keras - kisar
- 1 kiub pati ikan bilis - dikisar
- 1/4 bahagian nenas (jgn terlalu ranum) - dipotong kecil
- 1 -1 keping asam gelugor
- garam dan gula secukup rasa
- air secukupnya untuk kuah
- sedikit minyak untuk tumis
Cara-Cara:-
- Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan2 kisar dan kacau sebentar hingga cili masak/naik minyak.
- Masukkan air dan asam gelugor. Biarkan kuah mendidih.
- Masukkan nenas, garam dan gula secukup rasa. Masak sebentar.
- Masukkan ikan dan biar mendidih hingga kuah surut sikit dan ikan masak.
- Seimbangkan rasa. Tutup api..
No comments:
Post a Comment