
Bahan:-
- 1 kg tepung pau (hongkong flour)
- 8 gm yis kering
- 18 gm baking powder
- 100 gm gula
- 30 gm shortening
- 10 gm voltex/bread improver
- 2 sudu teh ovalette
- 500 gm air
Cara Membuat:-
- Masukkan kesemua bahan kering dan gaul rata dalam mixer/mangkuk.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul rata.
- Masukkan pula yis dan gula. (Ummi dah gaul yis dan gula dengan bahan 1)
- Masukkan shortening. Uli lembut.
- Bentukkan doh kecil-kecil dan isi inti. Letakkan doh atas kertas baking yang telah dipotong2 kecil. Susun dalam bekas kukusan.
- Peram selama 20 - 25 minit (*ummi dah peram hampir sejam)
- Panaskan air kukusan hingga mendidih dan letakkan kukusan yang berisi doh tadi selama 8 - 10 minit.
6 comments:
selalu datang sini cuma tak tinggal jejak jer....bila la i nak try pau pulak?
Zai, sama lah dengan Ummi, selalu jenguk dapur u..terpegun tgk cuppies u, lupa nk tggal jejak..this one very nice Zai, got to try this.. :D
sedapnye nampak pau nih...nasik kat bawah tu pon geram je nengok...
ehh patut dari jauh bau dah pau kak umi ni!! ni z jalan2 nak cari resipi roti yg gebus gebus kat sini :D
kak ummi.. minta pau seketul. sy pun buat pau grg mlm td tp x snap gambar lorrr x ble nk update blog hehe..
sedapnyerrr pau...lama sungguh x geget pau kacang merah nih!!
Post a Comment