
Bahan Utama:-
- 2 ekor ikan bawal hitam sederhana besar (*ummi guna bawal putih tu je)
- 1 camca teh serbuk kunyit
- 1/2 camca teh garam
- 3 camca besar tepung jagung (*ni Ummi tambah)
- 4 batang putik jagung - hiris serong
- 1/4 ketul bunga kobis - potong kecil (*xda ni)
- 1 batang lada merah - hiris kasar
- 1 batang seleri - hiris serong
- 1 biji tomato - belah 6
- 1 camca besar gula
Bahan Tumis:-
- 1 biji bawang besar - potong berbaji
- 2 ulas bawang putih - hiris halus
- 1 inci halia - diketuk
- 1 camca besar cili kisar
Bahan Sos:-
- 2 camca besar sos tiram
- 2 camca besar sos tomato
- 1 1/2 camca besar sos cili
- 1 camca besar kicap cair
- Lumur ikan yang telah dicuci bersih dengan serbuk kunyit dan garam dan salutkan dengan tepung jagung. Goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang sama, ceduk keluar minyak dan tinggalkan kurang lebih 3 camca besar.
- Masukkan bahan-bahan tumis dan goreng hingga garing.
- Kemudian masukkan bahan sos kecuali kicap cair. Gaul hingga rata.
- Masukkan semua jenis sayuran dan masak 2 - 3 minit.
- Masukkan kicap cair dan gula. Kacau rata.
- Tambah 3 camca besar air, kacau dan masukkan ikan bawal tadi. Gaul dengan sos biar mesra.
- Angkat dan hias dengan daun salad sebelum dihidangkan.
2 comments:
Your food looks so delicious! I wish I could read the ingredients though - any idea on how I can translate... maybe through google I guess :) Well feel free to stop by my blog herhousehold.blogspot.com Happy Cooking! The Lady
Sedap nyer..kak. Nanti singgah la ke rumah eny. Ade home work ckit la..he
Post a Comment