
Bahan Pulut:- (8 biji)
1 cawan beras pulut - rendam 2 jam
1 cawan santan pekat
sedikit garam
Beberapa helai daun pisang - layurkan atas api, lap dan kerat ikut saiz nak balut nnt
Lidi - kerat 1 1/2 in
Cara Membuat:-
Basuh beras pulut dan toskan. Masukkan ke dalam periuk dan campurkan santan dan garam. Masak dengan api sederhana dan kacau2 selalu. Bila kering, biarkan pulut benar2 masak atas api paling kecil sebentar. Sejukkan sikit. Ambil daun pisang yang telah dipotong selebar 1 jengkal, letak pulut atas daun pisang, letakkan inti ditengah pulut dan gulung daun pisang biar kemas. Tekan2 bahagian hujung daun agar pulut kemas dan selitkan lidi. Buat hujung satu bahagian lagi. Panggang atas api sederhana dan balik2kan pulut selalu. Bila daun telah hangus2 garing sikit, bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment