
Bahan:-
1 cawan tepung
1/4 cawan shortening atau butter (kalu butter guna yg beku)
1/2 sudu teh garam
1/4 cawan air sejuk (dari fridge)
Filling:-
2 biji epal hijau
1/3 cawan gula
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
Cara Menyedia:-
Kupas epal, potong dadu. Campurkan dengan gula dan serbuk kayu manis. Masak atas api perlahan hingga lembut, Lenyet 1/4 bahagian daripada epal dengan garfu. Sementara itu, ayam tepung dan garam. Potong shortening/butter dan gaul dengan tepung hingga jadi bergentel. Masukkan air sejuk dan gaul menggunakan garfu hingga doh terbentuk bulat. Canai atas papan, potong panjang segiempat tepat, letak inti dan tutup. Sapu air kelilingnya dan tekan dengan garfu di bahagian tepi yang terbuka. Sejukkan 15 minit dalam fridge dan goreng dengan api sederhana. Angkat bila kekuningan.
No comments:
Post a Comment