Okayy, upon request from Gert-My Kitchen Snippets in the comment box, here I write down my own style of sambal ikan bilis recipe...It's my pleasure, Gert! It's very simple..
Bahan:-
- 3/4 cawan ikan bilis halus
- 5 sudu besar cili kering kisar
- 8 ulas bawang merah - dikisar
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 1/2 cawan gula kabung/gula melaka yang dipotong2/dikiub
- 1 - 2 sudu besar gula pasir (optional)
- 1/4 cawan air asam jawa (pekat sedikit)
- 1/2 cawan air / secukupnya
- garam secukup rasa
- 5 sudu besar minyak masak
- 1 labu bawang besar - dipotong bulat (optional) - i x letak, my kids x suka..
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana. Tumiskan bahan kisar dan masak hingga terbit minyak (perlahankan api).
- Masukkan gula kabung/gula melaka dan air asam jawa. Kacau rata sebentar.
- Masukkan ikan bilis dan gaul sebati dulu dengan bahan sambal.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Kemudian tambah air dan masak lagi hingga kuah agak pekat. Seimbangkan rasa biar ada sedikit masam, cukup manis dan masin. (akak x suka masin sangat)
- Sebelum ditutup api, jika suka letakkan bawang besar dan biarkan kuah mereneh naik minyak lebih kurang 5 - 8 minit dengan api yang perlahan.
- Siap untuk dihidangkan.
4 comments:
Ummi tak jadi datang Penang ke???Watie balik Alor Setar hari ni!!
aimann...auntie skluarga nk tumpang mkn skali ngan aiman bleh kan? 'aiman tak kesah' kan? ehehe... lapo la kak ujan2 nih! hamzah xde plak tuh sampai sabtu depan! huhuhuuu
Ummi, boleh tak share with me your sambal recipe as I suka sambal macam ni. Any chance of you datang ke KL around CNY. I nak balik Malaysia :)
nasi lemak memang fevret ct sekluarga.tapi pas makan kena cari bantal lah k.ummi hahahaha
Post a Comment