Bahan:-
- Isi ikan merah dipotong kiub memanjang, digaul bersama garam, lada putih dan tepung jagung, pastu goreng "deep fry" hingga garing.
- 1 bawang besar - dimayang
- 3 ulas bawang putih - doletil
- 2 inci halia - diketuk
- 1 sb. cili kisar atau serbuk cili
- air asam jawa secukupnya
- 10 tangkai cili kering - direndam
- 2 sb. sos tiram
- 5 sb. sos cili
- 5 sb. sos tomato
- 2 camca teh sos Lea Perrin & Wocestershire
- garam dan gula secukup rasa
- Nenas - dipotong kiub
- Timun - dibuang empulur dan dipotong kiub
- Buah tomato - dipotong kiub
- Kacang tanah goreng (menggantikan kacang gajus) - akak x letak pun
Cara-Cara:-
- Tumiskan semua bawang sampai layu.
- Masukkan cili kisar dengan air asam jawa. Tumis sampai naik minyak.
- Perasakan dengan garam dan gula
- Masukkan isi ikan yang telah digoreng garing tadi bersama cili kering. Kacau.
- Akhir sekali masukkan nenas, timun, tomato dan kacang tanah. Masak dan kacau rata. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
1 comment:
Good AM Kak Ummi!..
Wow, Kung Pao! Sedapnya...:)
Love brought some pudding for U...;)
Post a Comment