
Bahan:-
1 kg daging - potong nipis dan kecil
3 cawan santan pekat
1 paket serbuk rempah daging Adabi
1/2 paket serbuk rempah kari daging Adabi
3 sudu besar kerisik
1 cawan gula melaka
2 batang serai - ketuk
garam
5 helai daun purut - hiris
2 helai daun kunyit - hiris/ikat simpul
Goreng dan tumbuk:
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
Bahan kisar:-
15 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 1/2 cm halia
1 1/2 cm lengkuas
5 batang serai
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis serai ketuk dan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan semua serbuk rempah dan bahan goreng-tumbuk, kacau-kacau sebentar. Masukkan daging dan kacau-kacau rata lbh kurang 5 minit. Masukkan santan dan kacau-kacau selalu. Bila hampir setengah pekat, masukkan gula melaka, kerisik dan garam. Bila agak pekat, masukkan daun limau purut dan daun kunyit. Siap.
1 comment:
salam Kak Umi, sy nak tya la pasal rendang ni, rempah daging tu rempah apa yer?...rempah rendang ker?..sy confuse..hehe...tq
Post a Comment