Monday, August 31, 2009
Puding Kastad Koktel - Satu Kemestian Di Bulan Ramadhan
Ayam Percik Chef Norzailina
- 1 ekor ayam - potong 4 @ 6 (akak potong 8, senang sikit nk mkn)
- 1 keping asam gelugur
- 1/2 camt. halba
- 750 ml santan (dari 2 biji kelapa)
- garam dan gula secukupnya
Bahan A:-
- 3 camb. pes cili (cili kisar)
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 3 batang serai
- 3 cm kunyit hidup
- Kisar bahan A. Jerang bahan A dengan semua bahan lain sambil dikacau hingga ayam setengah masak.
- Keluarkan ayam. Masak kuah hingga pekat sedikit.
- Ubah ayam ke atas grill atau panggang atas bara api sambil renjis-renjiskan kuah tadi (hati-hati kerana kuah akan memercik sedikit, isshhh dah nama pun ayam percik eh).
- Bila masak sempurna bolehlah diangkat. Panaskan kuah seketika kemudian hidangkan dengan ayam.
Paf Tuna Kentang
- 1 paket pastri paf jenama Kawan (saiz 4x4 in - 10 kpg)
Untuk Inti:-
- 1 tin tuna (mild)
- 1 biji kentang - potong dadu kecil2
- 1/2 labu bawang besar - didadu
- 1 ulas bawang putih - tumbuk
- 3 biji cili padi - tumbuk
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam (ikut suka pedas)
- 1 biji limau kasturi - perah jusnya
- sedikit air
- garam secukup rasa
- 1 biji kuning telor - dipukul sikit untuk sapuan atas paf
Cara-Cara:-
- UNTUK INTI - Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Kacau hingga kekuningan dan masukkan kentang. Masukkan sedikit air.
- Bila kentang telah empuk sedikit, masukkan serbuk lada hitam. Kacau.
- Masukkan tuna dan jus limau kasturi dan garam. Kacau rata-rata sebentar. Angkat dan sejukkan sebentar.
- UNTUK PAF - Sediakan sekeping pastri dan letakkan 1 1/2 sudu besar inti tadi. Lipat jadikan segitiga atau empat segi memanjang. Dengan garfu kecil, tekan sekeliling tepi paf biar melekat. Buat sampai habis.
- Lenserkan loyang dengan sedikit butter. Susun paf dan kelar2 sikit (jgn dalam sangat) permukaan paf kemudian sapu dengan kuning telor.
Sunday, August 30, 2009
Udang Lemak Cili Padi Dengan Rebung
- 15 - 20 ekor udang sederhana besar (kalu dpt yg besar lg best eh)
- 1 paket rebung jeruk
- 8 - 10 tangkai cili padi (tumbuk)
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 2 cm kunyit hidup (tumbuk)
- 1 keping asam gelugur
- 2 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 1 batang serai (diketuk)
- garam secukup rasa
Cara-Cara:-
- Dalam periuk, campurkan santan cair, bahan2 tumbuk, rebung, serai dan asam gelugor. Masak dengan api perlahan hingga rebung lembut.
- Kemudian masukkan udang dan biarkan masak sebentar sambil dikacau.
- Masukkan garam dan akhir sekali masukkan santan pekat. Kacau dan bila mendidih je, terus tutup api dan kacau2 sebentar. Siap untuk dihidang.
Siakap Masak Tiga Rasa - Resepi Kak Liza
- 1 ekor ikan siakap
- 1 sudu besar tepung jagung (untuk salut ikan sebelum goreng)
- 3 ulas bawang merah (dihiris) - * ummi kisar
- 1 sudu besar cili kering kisar (*ni ummi tambah)
- 1/3 biji capsicum merah (*ni ummi tambah nk habiskan stok)
- 1/3 biji capsicum hijau (*ni ummi tambah gak)
- 1 biji tomato - didadu kasar) (*ni ummi letak, jadi xletak yg dibelah dah)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 3 cm halia (dihiris halus)
- Minyak yang banyak untuk menggoreng ikan
Bahan B:- (untuk sos)
- 3 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar air
- 1 sudu kecil gula pasir
Bahan C:- (untuk hiasan/tabur)
- 1 pokok daun bawang
- 2 biji cili merah (dihiris)
- 2 biji cili hijau (dihiris)
- 2 biji buah tomato (dipotong 4)
Cara-Cara:-
- Sapukan tepung jagung sekeliling ikan. (*akak gaul dulu dgn sedikit garam dan serbuk kunyit dan salut tepung jagung)
- Panaskan kuali dan goreng ikan hingga kuning keemasan (*akak bagi garing sikit). Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar dan tumis bahan yang dihiris hingga wangi.
- Masukkan bahan2 sos dan biarkan mendidih. (*akak tambah air). Kacau rata dan biar mendidih sikit.
- Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
- Curahkan ke atas ikan tadi.
Pengat Pisang Bersagu
Penang Char Kuey Teow
Bahan-bahan ( 2 org )
* UTK PASTE *
- 200 gm udang
- 250ml air
- 4 ulas bawang putih di ketuk
- 6 sb sos tiram
- 3 sk kicap pekat
- 3 sb kicap manis
- 1 sk petis (*akak xda ni)
- 2 sb pati ikan bilis / pati udang
- 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
- 1 sk gula
* UTK MEE *
- 300 gm kuey teow
- 1 sb cili boh (*akak guna cili kisar)
- kerang
- sedikit kucai & taugeh
- 2 biji telur
Cara-cara:-
UTK PASTE-Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td.
- Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
- Bila air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata.
- Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
**Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......
Jemput Udang Tepung Jagung
- 10 ekor udang sederhana besar (akak kerat2 kecil)
- 3 cawan tepung gandum
- 4 sudu besar (penuh) tepung jagung
- 2 genggam taugeh - kerat2 sikit
- secekak daun kucai - potong2 1 inci
- 1 biji cili merah - hiris halus2
- 1 biji telor - pukul sikit
- 1/2 sudu soda bikarbonat
- garam secukup rasa
- 2 1/2 cawan air/secukupnya (adunan lembik sikit ya)
Cara-Cara:-
- Dalam mangkuk besar, gaul rata tepung gandum, tepung jagung, garam dan soda bikarbonat.
- Kemudian masukkan air sedikit2 dan gaul rata dengan tepung tadi.
- Masukkan telor, taugeh, kucai dan cili gaul mesra dan rata (jangan keras sangat, lembik sikit tetapi boleh dijemput dengan jari)
- Panaskan minyak yang banyak, jemputkan tepung dan goreng hingga kuning keemasan. (Balik-balikkan selalu ya).
- Angkat dan toskan. Hidang dengan cili sos kesukaan.
Friday, August 28, 2009
Nasi Minyak Hujan Panas (Edisi Ulangtayang Jugak) ^__^
Ayam Pedas Madu Berempah (Edisi Ulangtayang) ^__^
Thursday, August 27, 2009
Ikan Masak Cuka - Resepi II
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 4 keping hirisan ikan tenggiri*
- 1/2 camca teh serbuk kunyit*
- 1/2 camca teh garam*(*disatukan dan perap 10 minit)
- 1/3 biji capsicum merah, didadu
- 1/3 biji capsicum kuning, didadu
- 1/3 biji capsicum hijau, didadu
- 1 biji tomato, didadu kasar
- 1/2 btg karrot - potong memanjang (akak tambah ni)
- 1/2 btg timun - potong memanjang (ni pun akak tambah)
- 5 biji cili padi, diketuk
- 1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
- 3/4 cawan cuka makan1 biji bawang besar, belah 4
- 5 ulas bawang putih, belah 2 setiap ulas
- 1/2 inci halia, dimayang halus
- 1 batang kayu manis*
- 1 kuntum bunga lawang*
- 2 biji buah pelaga*
- 4 kuntum bunga cengkih*(*rempah tumis)
- 4 camca besar gula
- Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan digoreng hingga garing, angkat dan toskan.
- Tinggalkan lebih kurang 1/4 cawan minyak. Tumis rempah tumis hingga harum.
- Masukkan udang kering, halia dan bawang putih, masak hingga layu.
- Tuang cuka makan dan masukkan gula, masak hingga pekat.
- Tambah garam dan masukkan bawang besar, cili padi dan capsicum merah, hijau dan kuning. Gaul rata.
- Bila pekat, masukkan ikan dan tomato tadi, gaul rata. Rasa dan tambah garam jika perlu.
Masak sekejap dan boleh angkat.
Sambal Tumis Udang Jugak Yang Laris..Hehe
Cukuplah semangkuk kecil ni untuk kami bertiga..udang pun besar2 jgk..sampai ke sahur..
Wednesday, August 26, 2009
Asam Pedas
- 5 keping ikan merah (atau apa2 ikan yg digemari)
- 2 biji tomato, belah 2 setiap biji
- 8 - 10 batang kacang bendi, cuci, tos dan kerat
- 21/2 cawan jus asam jawa
- Garam dan secubit gula
- 15 tangaki cili kering, kerat2 dan rendam dalam air panas, toskan*
- 5 biji cili merah*(*dikisar lumat)
- 7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci belacan1 inci kunyit hidup
- 1 keping hirisan lengkuas
- 1/2 camca teh lada hitam (optional)
- Cuci ikan dengan lemon dan garam, toskan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk hingga wangi, masukkan cili yang dikisar dan tumis hingga terbit minyak, gunakan api sederhana.
- Tambah garam dan sedikit gula, tuang air (anggaran 2 cawan), dan kacau rata, biar mendidih.
- Masukkan ikan dan jus asam jawa.
- Bila mendidih, masukkan kacang bendi, masak hingga bendi lembut sedikit, tambah tomato dan rasa kuahnya dan tambah garam jika perlu. Masak untuk 1 - 2 minit lagi dan matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...
Tuesday, August 25, 2009
Apple Crepe With Cinnamon Ice Cream
- 100g flour
- 250ml milk
- 2 eggs
- 1 egg yolk
- A dash of salt
- A dash of sugar
- 100ml vanilla ice cream
- 2g cinnamon powder
- 2 green apples
- 20g custard powder
- 1 lime, extract juice
- 1g cinnamon powder (i skipped this)
- 50g sugar
Whisk the ingredients to form a smooth batter. Make thin pancakes on a non-stick pan.
To make the cinnamon ice cream:
Let the ice cream softened a little before whisking in the cinnamon powder. Stick the ice cream back in the freezer for a while before serving.
To make the apple filling:
Peel, core and dice apples. Put in a pot and sauté in its own juice until soft. Add in a bit of water, then lime juice and sugar. Thicken with custard powder diluted in water and add the cinnamon powder. Mix well before removing from heat.
To assemble:
Spoon some apple filling onto a pancake and roll it up. Place on aplate and top with a scoop of the cinnamon ice cream.
Ayam Goreng Buttermilk
AYAM GORENG BUTTERMILK
Bahan-bahan ( 4 orang makan):-
- 1 ekor ayam potong 8
- 1 cawan buttermilk (akak substitute 1 cawan freshmilk + 1 sb. limau nipis, kacau n biarkn 10 minit baru guna)
- 1 cawan tepung gandum
- 1 1/2 sudu kecil garam ( nak masin tambah lagi)
- 1 sudu besar paprika
- 1 sudu besar garlic powder ( kalau takde, perap ayam guna 4 ulas garlic ditumbuk)
- 1 sudu kecil black pepper
- Minyak yang cukup untuk deepfry.
- Perapkan ayam dengan buttermilk 1 jam. Kalau semalaman lagi sodap la..(make sure ayam tuh kering..tak berair2)
- Campur semua bahan2 lain dalam plastic bag.Kalau ade yg ziplock tu lagi senang keje. Seal/Ikat pastu goncang2 sket.
- Masukkan ayam 2 ketul dlm plastic bag tepung dan goncang2 utk salut. Ulang untuk semua potongan ayam. Jgn letak semua sekali ayam dlm bag tu.Susah nak goncang dan tak rata sangat.
- Keluarkan ayam2 yang telah disalutkan dan biar seketika (dlm15 min) Sambil tunggu, panaskan minyak.
- Make sure minyak betul2 panas dan gorengkan ayam tuh sampai golden brown.Api kecik je,sbb nanti garing sgt tapi dalam tak masak. ( biasanya dalam 15 - 20 minit).
- Serve dgn coleslaw ngan mash potato cam kat kfc tu kalau rajin nak buat! hehe! Kite suke makan ngan jagung rebus sapu butter n salt jek. Sedap woo..try try!
Kerabu Taugeh Bonda
- 300 gm taugeh - basuh dan celur sekejap dgn air panas dan toskan
- 1/2 kg kerang - direbus dan diambil isinya
- sedikit daun pegaga - dihiris halus2
- 4 tangkai daun kesum - dihiris halus2
- 1/3 cawan beras - digoreng tanpa minyak hingga garing sedikit - dikisar halus
- 4 tangkai cili kering - direndam air panas dan tumbuk lumat
- 4 - 5 biji bawang merah - hiris halus
- 1/3 cawan santan pekat
- 1/4 cawan kerisik
- sedikit air asam jawa
- garam secukup rasa
- Campurkan semua bahan kecuali beras goreng, garam, santan, air asam jawa dan kerisik. Gaul rata dulu.
- Setelah rata baru dicampurkan beras goreng, air asam jawa, santan, kerisik dan garam. Gaul mesra dan seimbangkan rasa. Ha, sempoiii gitu...selamat mencuba
Ayam Goreng Berempah Serai
Bahan-bahan ( Sekeluarga ):-
- 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana)
Bahan2 dikisar bersama:-
- 6 ulas bawang putih
- 7 ulas bawang merah
- 2 inci halia
- 2 batang serai
- 3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)
- 2 sb serbuk kari daging
- 1/2 sk serbuk jintan putih
- 1/2 sk serbuk jintan manis
- 1/2 sk serbuk ketumbar
- 1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)
- garam dan aji secukupnye
- 3 tangkai daun kari
- Minyak yang byk utk menggoreng
Cara-cara:-
- Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.
- Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
- Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.
- Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Boleh dimakan begitu sahaja!
Selamat mencuba! ;)
Sunday, August 23, 2009
Juadah Berbuka Puasa Hari Pertama Di Kampung
Friday, August 21, 2009
Salam Ramadhan Al Mubarak Dan Kad Dari Teman Blogger.. ^____^
InsyaAllah petang ni nak balik kampung, xpun pagi esok lah kot...Okayy..akak pun ingin mengambil kesempatan memohon maaf dahulu sebelum tibanya Ramadhan al Mubarak yang dinanti2kan..semoga kedatangannya membawa seribu rahmat dan kita semua mengambil peluang memperbaiki dan mempertingkatkan amalan dan akan diterima Allah swt. jua...Mari lah kita sama mengejar fadhilat yang dibukakan oleh Allah swt di bulan yang mulia ini,...Akak doakan moga kita semua diberikan kesihatan yang baik dan dapat menjalani ibadah dan memperbanyakkan amalan atau bersedekah dengan sempurna....aminnnnn
Daripada Ayu Singapore
Thursday, August 20, 2009
Orange Marmalade Muffins
Ingredients : (Note: Separuh adunan dpt 15 biji)
- 280 gm butter
- 240 gm caster sugar
- 4 eggs
- 2 teaspn vanilla essence
- 250 ml fresh milk
- 400 gm all-purpose flour
- 4 teaspn baking powder ( If using self raising flour, then omit the baking powder)
Method:
- Beat butter and sugar until creamy.
- Add in egg one at a time and continue beating.
- Add in vanilla essence and milk.
- Sift flour and baking powder. Fold in into butter mixture little by little using spatula. Do not overmix.
- Spoon batter into papercups half full. Then put half spoon of jam. Cover again with batter until almost full. Add a little more jam on top.
- Bake at 180 deg cel for about 25 minutes.
Sup Makaroni
- Makaroni (secukupnya) - K.Nor guna yg spiral (*ummi guna shell pasta)
- 3 ulas bawang putih - ditumbuk/cincang
- 1 sdk lada hitam - tumbuk
- bebola daging - secukupnya
- 2 kiub lembu/tulang rusuk
- 2 ltr air/ secukupnya
- segengam soohoon ~
sayuran- kobis & carrot - dihiris (resipi asal x de pongg) ~ K.Nor letak carrot, bunga kobis dan cendawan tiram ... best! (*ummi letak carrot n brocolli)
** resipi asal gunakan sup dari air rebusan tulang & daging (*ummi guna daging je)
Bahan sampingan:-
- ikan bilis kecil/halus - digoreng
- daun sup/bawang - dihiris
- bawang goreng
- Cili tumbuk ~ tak buat, cuma makan dgn sambal kicap dan perahkan jus limau kasturi
- Segengam cili padi
- garam
- 1 sdb jus limau kasturi - aku guna cuka mkn jer sbb limau kasturi x stok
** Cili padi ditumbuk halus kemudian campurkan dengan garam & jus limau kasturi - kacauCara
Penyediaan:-
- Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan lada hitam yg telah ditumbuk - kacau sebentar
- Masukkan air & kuib lembu/tulang rusuk - biarkan mendidih - tutup periuk bg mengekalkan wangi bawang putih & lada hitam tadi
- Masukkan bebola daging - biarkan mendidih & bebola setengah masak
- masukkan makaroni - bila sudah hampir lembut, masukkan sayuran tadi & soohoon -
- Kacau sebati & biarkan mendidih sebentar kemudian bolehlah tutup api (x perlu lama jika tidak sayur akan jd lembik) - jika perlu tambah garam
- Taburkan bahan hiasan & tambah cili tumbuk semasa menghidang... sure x cukup semangkuk!! :)
** Kesedapan & istimewa sup makaroni ni ialah campuran ikan bilis halus/kecil yg digoreng rangup & sambal tumbuk yg rasa masam2 tu... perghhhh... :P
Wednesday, August 19, 2009
Lepat Pisang
- 8 biji pisang emas/berangan
- 1/3 cawan gula pasir
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu teh garam
- 1/4 cawan santan pekat (*akak guna santan kotak je)
- sedikit kelapa muda parut digaul dengan sedikit garam
- daun pisang secukupnya (dilayu atas api perlahan, buang bahagian keras tepi, lap dan belah lebihkurang sejengkal lebar daun)
Cara-Cara:-
- Panaskan periuk kukusan.
- Dalam mangkuk lecek pisang dengan gula hingga gula dan pisang hancur sedikit.
- Masukkan santan, garam, dan tepung. Gaul rata.
- Ambil daun pisang dan letakkan 2 - 3 sudu besar adunan pisang di tengah2 daun. Letak inti di tengahnya dan gulung daun pisang. Lipat kedua2 bahagian tepinya biar kemas. Buat hingga habis.
- Letak/susun dalam periuk kukusan. Kukusan selama 12 - 15 minit hingga masak/kelihatan daun pisang kekuningan.
Egg In Toast (Egg In Basket)
Tuesday, August 18, 2009
Apricot Glazed Wings (Chicken)
Bahan:-
- 2 pound kepak ayam (akak masak separuh ayam)
- 1 cawan apricot preserve/jam
- 1/2 cawan marmalade jam
- 1 sudu besar cuka
- 1 sudu kecil serbuk lada
- 1 sudu kecil hot sos - tabasco
- 1 ulas bawang putih - cincang
Cara-Cara:-
- Dalam blender, satukan kesemua bahan dan blend sekejap.
- Bahagi dua bahan, satu bahagian disapu/lumur pada ayam dan gaul mesra. Satu bahagian bahan lagi disimpan untuk disapu lagi semasa bakar.
- Perap ayam semalaman supaya rasanya sebati (akak perap 4 jam jek..hehe..x sabor2 jek).
Nasi Goreng Kailan Ikan Masin
- 2 mangkuk nasi putih
- 1 keping ikan tenggir masin (digoreng) - akak guna isi ikan talang
- 300 gm sayur kailan (dipotong)
- 1 sudu besar sos nampla (sos ikan)
- 1 pokok daun bawang (diracik)
- 2 sudu besar minyak masak
Bahan Tumis:-
- 2 ulas bawang merah - tumbuk
- 2 ulas bawang putih - tumbuk
- 5 biji cili padi - tumbuk
- sedikit belacan
- sedikit ikan bilis
- garam secukup rasa
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik bau.
- Masukkan nasi, kailan dan sos nampla. Kemudian gaul rata.
- Taburkan ikan masin dan gaul rata.
- Angkat dan masukkan dalam pinggan.
- Taburkan daun bawang dan hidangkan bersama keropok keping (akak x goreng pun, nak cepat berangkat ke Temerloh.hehe)
Baru Sempat Nak Kutip Award-Award
Monday, August 17, 2009
Bingka Roti Gerenti Sedap
- 1 buku roti Gardenia/Hi-5 yang dlm plastik pendek.
- 3 cawan santan
- 3 biji telor
- 1 cawan gula
- garam
- sedikit esen vanila
- kismis
- 1 tin jagung krim
- sedikit mentega
Cara-Cara:-
- Masukkan roti, santan, gula, telor, garam, esen vanila ke dalam mangkuk. Biar terendam selama 5 - 10 minit. Jika suka roti hancur, boleh kacau sedikit agar roti hancur.
- Masukkan jagung dan kismis, kacau sedikit.
- Sapukan mentega dalam loyang.
- Tuangkan adunan. Cubit sedikit-sedikit mentega dan tabur rata di atas adunan tadi sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 190C sampai masak/garing (*akak masak 40 minit untuk half adunan ni)