Monday, August 31, 2009

Paf Tuna Kentang

Menu hari Sabtu..Ni kes nak menghabiskan je puff pastry yang dah lama jugak dalam fridge tuh..kebetulan hari Sabtu akak keluar beli lg puff pastry baru pulak..senang standby bila nak guna kan...Lagi pun bila anak2 semua ada ni sonok sikit nak masak macam2 eh...Resepi inti akak campak2 jek2 tp sedap pada tekak anak2 semua..abanglong siap pesan nak makan sahur dengan paf ni jek..dia mmg x makan nasi masa sahur....
Bahan:- (10 biji)
  • 1 paket pastri paf jenama Kawan (saiz 4x4 in - 10 kpg)

Untuk Inti:-

  • 1 tin tuna (mild)
  • 1 biji kentang - potong dadu kecil2
  • 1/2 labu bawang besar - didadu
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk
  • 3 biji cili padi - tumbuk
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam (ikut suka pedas)
  • 1 biji limau kasturi - perah jusnya
  • sedikit air
  • garam secukup rasa
  • 1 biji kuning telor - dipukul sikit untuk sapuan atas paf

Cara-Cara:-

  1. UNTUK INTI - Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Kacau hingga kekuningan dan masukkan kentang. Masukkan sedikit air.
  2. Bila kentang telah empuk sedikit, masukkan serbuk lada hitam. Kacau.
  3. Masukkan tuna dan jus limau kasturi dan garam. Kacau rata-rata sebentar. Angkat dan sejukkan sebentar.
  4. UNTUK PAF - Sediakan sekeping pastri dan letakkan 1 1/2 sudu besar inti tadi. Lipat jadikan segitiga atau empat segi memanjang. Dengan garfu kecil, tekan sekeliling tepi paf biar melekat. Buat sampai habis.
  5. Lenserkan loyang dengan sedikit butter. Susun paf dan kelar2 sikit (jgn dalam sangat) permukaan paf kemudian sapu dengan kuning telor.
  6. Bakar pada suhu 175 C selama 15 - 18 minit hingga kuning keemasan.

No comments:

Post a Comment