Thursday, March 26, 2009

Karipap



Ada masa senggang Ummi suka la nak buat apa-apa kuih..Tengok kat dapur ada lagi 2 biji kentang agak besar, terasa lak nak wat karipap....Resepi Jo@MYR jadi sasaran...dengan intinya sekali..Thanks Jo, memang sedap inti tu dan karipap pun rangup biarpun bermalam..Masa duk buat karipap ni family adik datang..Ummi bagi separuh yang belum digoreng untuk dia bawak balik...Bila adun resepi ni, dulu2 masa belum kawin Ummi duk dengan mak sedara, teringat dia selalu adun doh guna minyak panas gak..memang rangup..tapi masa tu, tolong je dia buat..tp xpenah nak mengadun sendiri pun..hehee..Dah kawin ada la jugak buat 1 tahun sekali kot..hahahaa..maleh eh! C & P je ya Jo...
Bahan (Doh Karipap - 20 - 25 biji):-
  • 4 cawan tepung
  • 3/4 cawan minyak- panaskan
  • 3/4 cawan air - atau lebih
  • 1 sk garam

Cara-cara:-

  1. Masukkan minyak yg betul2 panas dalam tepung, kacau dgn folk, bila sejuk, kacau dgn jari sampai berderai.
  2. Masukkan air. Uli sampai rata sebati.
  3. Buat bulat kecil2 sesuai utk size 1 biji karipap.
  4. Bila dah siap tutup dgn plastik tak nak kasi kering.
  5. Menguna rolling pin, gelek , jgn terlalu nipis. masukkan inti, klim.
  6. Goreng dengan api perlahan.
Bahan Inti (untuk 60 biji) - ummi buat 1/3 dari bahan ni..
  • 600gm potato - potong dadu
  • 150gm carrot - potong dadu ( kalau tak gantikan dgn potato lagi)
  • 500gm bawang besar- potong dadu
  • 3/4 cwn daging - potong halus
  • 3/4 cwn minyak
  • 3 sb rempah kari
  • 1 sb bawang putih kisar
  • 2 sb gula
  • 1 1/2 sb garam
  • 1 asam keping

Cara-cara:-

  1. Dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan potato & carrot. masak sampai lembut. Menggunakan sendok berlubang, tos minyak, angkat. ketepikan.
  2. Dalam kuali yg sama, dan minyak lebihan goreng potato, masukkan bawang & bawang putih. masak sampai wangi & lembut.
  3. Masukkan rempah kari, daun kari jika ada dan masukkan daging., kacau kekejap.
  4. Masukkan potato & carrot. kacau lagi.
  5. Masukkan gula, garam dan asam keping. bila dah rasa, tutup api. Sejukkan.

3 comments:

dila~noor said...

amboi..pepagi dah sarapan karipap kt umah kak ummi nie..
nmpk mcm sng nk buat dohnye tue..
tp tah bile ye nk try..kang tgh menguli baby menangis plak..hehe

MamaFaMi said...

Cemana jual ni? 3 singgit ke? Kalau gitu, mintak ma dua hengget... buy 2 ringgit free 1 piece, bley?

ummi said...

dila-noor - Aah kalau wat minum pagi or petang sedap kan..alah senang je nk wat doh..yang maleh nk wat inti tu kena kupas kentang segala...muahaha..

MamaFaMi - Mama, kalau untuk Mama Ummi bagi free je laaa..2 ketuii cukup...hehe