Waaahh banyak jugak dah sawang2 jatuh ke lantai ni haaa...baru 4 5 hari x update...rasa aman damai kat luar sana...jenguk dapur alam maya rasa malas-malas je dah... Maaflah yea...akak sedang dalam proses memperlahankan entry-entry blog dek banyak tugasan di luar sana yang menuntut perhatian dan keutamaan yang lebih lagi.... Harap you all x kesah la kaaann....
Setakat ini akak akan selesaikan jugak entry2 yang tertunggak tu...now pun akak dah stop jugak la mencuba resepi-resepi baru. Masak yang biasa-biasa aje untuk santapan hari-hari. Dah xda masa sangat nak menjenguk dan menyelongkar resepi-resepi baru ataupun mencubanya. Bukan x teringin, tapi masa sekarang sangat terbatas untuk akak. Selepas ini mungkin seminggu akak letak 2 3 entry je la kot...ataupun seminggu sekali jer...
Kecuali kalau teringin sangat nak try resepi baru2, akak share la...tp x tau la bila...hehe..Ok la kan, daripada xda langsung eks...wat pengubat mata-mata yang masuk menjengah ke sini....maaf yeaa, akak harap kalian semua faham...xpun buat-buat faham je la kan... Tak selamanya jadual hidup kita sama je kan, ada masa kita kena buat dan dahulukan mana-mana yang lebih penting...isyaAllah ada kesempatan dan masa, ada lah ruang akak di sini...
Setakat ini akak akan selesaikan jugak entry2 yang tertunggak tu...now pun akak dah stop jugak la mencuba resepi-resepi baru. Masak yang biasa-biasa aje untuk santapan hari-hari. Dah xda masa sangat nak menjenguk dan menyelongkar resepi-resepi baru ataupun mencubanya. Bukan x teringin, tapi masa sekarang sangat terbatas untuk akak. Selepas ini mungkin seminggu akak letak 2 3 entry je la kot...ataupun seminggu sekali jer...
Kecuali kalau teringin sangat nak try resepi baru2, akak share la...tp x tau la bila...hehe..Ok la kan, daripada xda langsung eks...wat pengubat mata-mata yang masuk menjengah ke sini....maaf yeaa, akak harap kalian semua faham...xpun buat-buat faham je la kan... Tak selamanya jadual hidup kita sama je kan, ada masa kita kena buat dan dahulukan mana-mana yang lebih penting...isyaAllah ada kesempatan dan masa, ada lah ruang akak di sini...
Okeh, berbalik kepada resepi Kek Coklat Puding Karamel yang sedap sangat2 nih...akak nak ucapkan terima kasih kepada Chahaya Sheila yang telah berkongsi resepi dari rakan FB beliau kalau x silap...memang marbelesss...! Jom buaatttt.... ^__^
KEK COKLAT PUDING KARAMEL
Sumber : Chahaya Sheila
(A) Bahan (Gula Karamel) :-
- 2 sudu besar gula pasir (jangan lebih, takut terlalu banyak lelehan pada kek nnt)
- taburkan pada dasar acuan silikon dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang keemasan (suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula...jgn pelik lak yea...xpa kejap jer)
- 3 biji kuning telor
- 1 cawan susu cair (*akak guna susu sejat Ideal)
- 3/4 cawan susu pekat manis
- 1/2 sudu teh esen vanila
- Kacau sebati semua bahan (tak perlu kuat-kuat, kacau lembut jer)
- Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
- Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit/pekat sikit permukaan puding tu...jangan terlampau keras lak, nnt takleh sebati dengan kek - (*akak set suhu 160 C je dan akak guna api atas bawah).
- Ketepikan dan sejukkan puding lebihkurang 30 minit....(sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)
(C) Bahan Kek Coklat:-
- 1 cawan serbuk koko - akak guna brand Van Houten
- 1 cawan susu cair - akak guna susu sejat Ideal
- 3/4 cawan susu pekat manis
- 3/4 cawan gula (akak kurangkan sikit)
- 1 cawan minyak masak *
- 2 sudu besar mentega yang dilembutkan * (bahan * disebatikan bersama)
- 3/4 cawan tepung gandum *
- 1 sudu teh soda bikarbonat *
- 1 sudu teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
- 4 biji telor - blend hingga halus
- Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
- Masukkan telor yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
- Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula jer. Kacau sebati semuanya.
- Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan (tuang atas sudu dulu di permukaan puding agar tidak pecah).
- Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan sesuai.