Mohon maaf ya akak terlewat nak masukkan lauk yang digandingkan bersama Nasi Bukhari akak kelmarin....ingat nak entry malam tadi, tp syioookk pulak layan drama Amarah Hawa kat TV9, pastu sambung pulak 30 Minit Ustaz Don tu ha, ralit betuii....adeeeii... santai sungguh... Ni la antara tanda2 blog dah slow tp steady...wakakkakaa, perasan! K xyah bebel panjang, org mesti penat mata nak baca tengahari ke petang dah ni....tambah2 kalau baru pas makan nasi kan....layuuuu jer..hehe
Terima kasih banyak kepada Chef Hanieliza cayanggggg (*yang kehangusan periuk gara2 ralit mengedit kerja2 pembikinan buku beliau baru-baru ni...hehe, xyah cari Bibik tolong sental la kak Liza, cari baru ajer...hehe) Kak Liza telah memperkenalkan resepi berasaskan halia di dalam Majalah Saji keluaran Februari 2012 baru-baru ni.. Memandangkan masa borak panjang dgn Kak Liza sebelum tu, dia dah hint resepinya akan keluar, so akak grab je la bila jumpa....banyak lauk pauk baru jugak yg Kak Liza sharekan....
Ayam ni mmg sedap sesedap rasa taaauuu...mmg berbaloi,..bahan senang, cara nak buat pun senang...lalu ke tekak tip top!!! Tapi nak mintak maaf kat Kak Liza sebab cara masak tu Ummi buat cara nak cepat, Express Rakyat gitu....tp bahan tetap menten.... Terima kasih sekali lg Kak Liza cayanggg... Tumpang bangga dengan jualan buku 1 Hari 1 Resepi yang meletup2 di Indonesia....LAKU KERAS gitu...hehehe
Terima kasih banyak kepada Chef Hanieliza cayanggggg (*yang kehangusan periuk gara2 ralit mengedit kerja2 pembikinan buku beliau baru-baru ni...hehe, xyah cari Bibik tolong sental la kak Liza, cari baru ajer...hehe) Kak Liza telah memperkenalkan resepi berasaskan halia di dalam Majalah Saji keluaran Februari 2012 baru-baru ni.. Memandangkan masa borak panjang dgn Kak Liza sebelum tu, dia dah hint resepinya akan keluar, so akak grab je la bila jumpa....banyak lauk pauk baru jugak yg Kak Liza sharekan....
Ayam ni mmg sedap sesedap rasa taaauuu...mmg berbaloi,..bahan senang, cara nak buat pun senang...lalu ke tekak tip top!!! Tapi nak mintak maaf kat Kak Liza sebab cara masak tu Ummi buat cara nak cepat, Express Rakyat gitu....tp bahan tetap menten.... Terima kasih sekali lg Kak Liza cayanggg... Tumpang bangga dengan jualan buku 1 Hari 1 Resepi yang meletup2 di Indonesia....LAKU KERAS gitu...hehehe
K, jom layan Ayam Bakar/Panggang Halia ni...sori tertulis "panggang" la kat gambar tu Kak Liza...no harm kan.. ^__^
AYAM BAKAR / PANGGANG HALIA
Resepi: Chef Hanieliza @ Majalah SAJI (Feb. 2012)
Dirujuk dan Olahan Cara : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan Utama:-
- 1 ekor ayam (saiz sederhana)
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu kecil gula
- 1 sudu besar minyak masak
- garam secukup rasa
- 4 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah (*akak letak 5 ulas)
- 1 sudu besar lada hitam (*akak letak 2 sudu kecil yg dikisar)
- 1 sudu kecil serbuk kunyit (*akak guna 2 cm kunyit hidup)
- 3 tangkai cili merah
- Ayam dipotong 4 dan dibersihkan. Toskan. (*akak guna 4 ketul peha ayam saiz besar).
- Gaulkan kesemua bahan kisar dan bahan utama, perapkan ayam selama beberapa jam (*akak perap 2 jam).
- Kemudian susun ayam dalam loyang pembakar yang telah disapu minyak masak. (*akak tumis sekejap lebihan bahan perap dan masukkan ayam, masak hingga kuah agak pekat, ni kes nak cepat eh...)
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 C selama 30 minit atau sehingga kelihatan garing. (*Akak guna api atas bawah selepas 15 minit pertama dan sambung bakar).
- Hidangkan bersama salad dan timun. (Akak makan dengan Nasi Bukhari dan kari daging.) - Memang sedaaappp ayam ni...selamat mencuba!!
terlioq nyer k.umie
ReplyDeleteayu suka bab2 ayam bakar gini
copy recipe ekkk
kak ummi..
ReplyDeletesedapnya tengok ayam tu..
cantikk jerk garing terbako..he3
bahan2 pun simple jerk..
boleh try nanti..
Asslm Kak Ummi...
ReplyDeletenmpk sedap sgt la ayam halia....
sya nk cuba la nti...tq resepi...
resepi yg dinanti2 sejak awal pagii.. hahaha.. walaupun dh terpanggang ayam lain, tp esok pasti akan tun rasa jugak ayam niii... ^^
ReplyDeleteharus carik ayam balik kerja ni, perap semalaman lg sedap kan kak ummi
ReplyDeletetina copy resepi ye, tima kasih, nak mintak pun dah abis kan
Adehhhhh... fengsan! :P
ReplyDeleteMeh Jemput Singgah Ye :)
Resepi Kek Ceklat Deeb punye style!
Salam KUmmi
ReplyDeleteTak per.. Janji steadyyy haha.. Look sooo sedap ayam bakar.. My hubs sure suka .. Will bake it bila dia balik out station ahh
Salam kak ummi! aaarghhhhh menyeksa mata dan tekak!!! streesssss betul masuk umah kak ummi niii huh!
ReplyDeleteLady Ayu -
ReplyDeleteHaa, dah terliur mmg kena bakor ayam cepat la, mlm ni perap, esok bakar eh..hehe
Mas -
Aah simple tp marbeless x kalah taauu..tu akak suka.. ^_^
Qaseh Honey -
Wkmsalam..mmg sedap puun...sila2 amik resepi..buat eh!
Tun Telani -
Sori byk2 la Tun cayang yeaa...smlm akak mmg kepenatan, maleh dah nak update, pastu santai dpn tv jek...hehe. Xpa esok panggang, ratah jek k, hahaha...muaahh!
Tina -
Hahaha, tindakan bijak..bijaakk..selamat memanggang yeaa..baik2 jgn hangus..haha
Farah -
ReplyDeleteJangan pengsan dulu sebelum merasa...thanks ya sudi singgah dapur akak ni :) nnt akak kjg bls insyaAllah..
Rima -
Hehe, ni nak try steady2 jgk la..tp x tau lama mana...slow2 dah kot... Waaah King balik kang tgk ayam tergolek, mesti dia terus ke meja makan terus Rima...xdan mandi..hehe
Ijayuji -
Wkmsalam Ika cayang...haha..ampuun la yeaaa...lenkali tutup dgn kain itam or pakai sunglass msuk sini yaa, biar ayam nampak rentung...so x laa terliur..hahaa
As salam Kak Ummi.. Selamat petang..
ReplyDeleteAduhhh menggoda sungguh aksi ayam nyerrr.. Siap tulis ratah aje pun sedap.. lagilah kecur ai taw ;)
Assallamualaikum Kak Ummi..
ReplyDeleteAkak ni kan mmg rajin dgn lauk2 ayam kan. Bnyk betul resepi lauk ayam kat dapur cyber akak ni. Tak terkejar Naz... Yg ni satu lagi.. Dr kak Liza yer.. Pasti sedap kan.
Assalam kak Ummi,
ReplyDeletecantik kaler ayam ni pas dibakar..berkilat2 nampak..
kak Ummi tak sebut sedap pun dah tahu ayam ni confirm sedapp
sedapnya..kalu gandingkan ngan nasi ayam ok tak??
ReplyDeleteSalam K Ummi
ReplyDeleteAkak just superbly fantastic tu ayam! Well done!ratah nyer pun bule habis 3 ketul!
eiiii...geramnyaaaa tgk ayam tu.... rasa nk cubit2 jer peha dia.... terlior sudah....
ReplyDeleteKakkkkkkkk....kita dh idup blik ni..tpi xthu la brapa lama leh tahan ni..hahaaa...nti kita nk sruh kak liza msk ayam ni jgk la bwa hri ahad ni..hahaaa...npak sdppp sngat ayam halia kak tu...
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeleteterimakasih bebanyak ler kerna sudi mencemar duli mencuba resepi sempoi tu..
masa kakliza masak airtu pun crew tu habis jer ambil gambo terus mengetes..licin...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum Kak Ummi,
ReplyDeleteadoyaiiiii betul2 mengodalah ayam panggang halia akak ni..mcm skrng je nak buat tapi ayam kat esbok tu keras mcm batu....nampaknya kena buat mcm akaklah..masak nasi special pastu panggang ayam sekali...fuhhhhh maunya makan tak hengattttt...
wah sedapnya..bolehlah cuba nanti..
ReplyDeleteCanteekk je rupa ayam2 panggang kak Ummie ni..apa rahsianya?
ReplyDeleteAssalamualaikum akak ummi cayaang... aduh.. mmg betul ler kan akak.. nie kalau ratah pun sedaaap nie... ish ish issh.... lapar ler tgk ayam n nasi tu akak...
ReplyDeletekak ummi, ratah sedap ni...simple je bahan2 tu.
ReplyDeleteSalam sis guna kicap cair brand apa yer?
ReplyDeleteTime to put minutes on my Boost Mobile phone :D https://bit.ly/2tkdbi6
ReplyDelete