Assalamualaikum.....hari ni hari yang sungguh meletihkan akak taauuuu....rasa sungguh "flat" x tau laaa...vitamin makan, madu telan, agaknya cuaca yg panas gak kan..buat kita cepat letih....xpun maybe sebab kena drive balik sendiri bila encik abg outstation pulak ke Rompin...pagi tadi pergi ofis sama-sama lagi laa...dah tengahari dia kena pi sana dah, ada Sukan Kakitangan Pihak Berkuasa Tempatan....adeeehh...dah la kat Kuantan ni kan, asal hari khamis petang jek jammed gilosss....nasib baik kete auto, xpun lagi lenguh la kaki menekan brek n clutch... Ni pun duk menaip, mata ngantuksss dah ni...kalau ada kesilapan ejaaan kang...faham-faham je la eh...bagitau laaa... Ambik gambar pun nak cepat-cepat jek...balik tenghari td baru snap, terliuk, terlentuk...xdan fikir segala props bagaii..hahaha
Okay laa kakak-kakak (*ada ke..) dan adik-adik sayang...jom layan dulu dessert atau kuih favourite akak dan family nih....sengaja akak buat ni semalam, lepas masak tuk dinner teringat tengok resepi ni kat dapur AlongRoz yang cantik jelita tu.... memang sungguh sedap....kuih-kuih bersagu ni mmg x pernah x abis....terutama kalau dapat kat Najwa, kalau x tahan2 dia...habis dia duk ulang-ulang tu 2 hari pun xpa...hehehe.. Terima kasih pada Along sebab kongsikan resepi marbelesss nih.... Lebih senang bila akak gunakan sagu pink siap dah masa beli. dan ada adjust sikit penggunaan santan tu.... Izinkan Ummi copy n share kat sini pulak ya Along...muaaahhh!
TAK CUBA TAK TAHU,
DAH CUBA TAK CUKUP SATU...hehe
DAH CUBA TAK CUKUP SATU...hehe
KUIH LOMPAT TIKAM SAGU
Resepi: AlongRoz @ HomeKreation
BAHAN-BAHAN: (loyang 9 x 12 in)
- +/- 400g Sagu
- Pewarna Merah
Lapisan Atas:
- 160 g Tepung Beras
- 200 ml Santan Paket (*akak guna santan serbuk + 200 ml air)
- 800ml Air
- 1 sb Pes Pandan
- 1 st Air Kapur
- 1/2 st Garam
Kuah Santan:
- 200ml Santan Paket (*akak guna santan serbuk + 200 ml air)
- 250ml Susu Segar
- 1/4 tsp Garam
- 5 sudu besar gula merah (*akak adjust guna gula melaka )
- 3 sudu besar Gula
- Daun Pandan
CARA-CARA:
- Rendam sagu dgn air & pewarna merah sehingga kembang lebih kurang 10 min.
- Letakkan ke dlm bekas casserole & masukkan air secukup nya sehingga sagu terendam (Along lupa nak sukat air tapi agak2 dlm 3/4-1 cwn) (*akak bahagian kepada 2 loyang dan kukus berasingan - setiap satu selama 15 minit sahaja)
- Kukus 20 min.
- Campurkan kesemua bahan-bahan lapisan atas sehingga sebati. Kacau atas api perlahan sehingga pekat sedikit. Tuangkan ke atas lapisan sagu dan kukus 20 minit/bahagian atas masak elok.
- Sejukkan di suhu bilik dan kemudian dlm peti sejuk. Potong dan letak di dalam mangkuk-mangkuk kecil sebelum dituang kuahnya.
- Untuk Kuah Santan - Masak santan, susu & garam sehingga mendidih (jgn menggelegak). Sejukkan.
- Untuk Air Gula Merah - Masak gula merah, gula putih, sedikit air (biar nnt agak pekat) dan daun pandan hingga mendidih dan gula larut. Sejukkan.
- Hidangkan lompat tikam sagu bersama kedua-dua kuah tersebut. ENAAAAKK BANGAATTT!