Assalamualaikum....Sorilah lambat bersiaran dengan entry baru....ntah apasai la akak ni rasa malas jek 2 3 hari ni, nak update punyalah liat tau....mata ni pulak macam kelayuan x sudah-sudah....malam lepas Isyak jek kalau baring kat depan tv tuh....sah-sah terlelap punya...terlebih makan ke, kurang rehat ke, atau sindrom M dah menyerang nih? Nak je cuti panjang rasanya dari berblogging...boleh kot eh...
Ni pun just nak masukkan entry lama sebenarnya ni. Asalnya nak KIV untuk satu projek, tp macam malas pulak...Resepi ni saja-saja try n error jek....aleh-aleh sedap la pulak...filling badam yang padat dan lemak gitu...ditambah rasa pisang di atasnya tuh... So jom layan jek eh....jangan mintak2...memang dah habis...tengok dan ambik bau jek laaa...boleh bau x...xleh kan..tengok je laaa...hehehehe..
Pastry pai ni memang sangat rapuh dan sedap...akak suka pulak.... Okeh, jom salin resepi..SELAMAT MENCUBA...
Ni pun just nak masukkan entry lama sebenarnya ni. Asalnya nak KIV untuk satu projek, tp macam malas pulak...Resepi ni saja-saja try n error jek....aleh-aleh sedap la pulak...filling badam yang padat dan lemak gitu...ditambah rasa pisang di atasnya tuh... So jom layan jek eh....jangan mintak2...memang dah habis...tengok dan ambik bau jek laaa...boleh bau x...xleh kan..tengok je laaa...hehehehe..
Pastry pai ni memang sangat rapuh dan sedap...akak suka pulak.... Okeh, jom salin resepi..SELAMAT MENCUBA...
PAI PISANG BADAM
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan Untuk Doh:-
125 gm mentega tanpa garam
75 gm gula kastor
260 gm tepung gandum
2 biji telor gred C
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan Untuk Doh:-
125 gm mentega tanpa garam
75 gm gula kastor
260 gm tepung gandum
2 biji telor gred C
Bahan Untuk Filling:-
175 gm mentega
100 gm gula kastor
100 gm badam kisar/serbuk
50 gm tepung gandum
3 biji telor gred B
pisang secukupnya - dihiris nipis menyerong
175 gm mentega
100 gm gula kastor
100 gm badam kisar/serbuk
50 gm tepung gandum
3 biji telor gred B
pisang secukupnya - dihiris nipis menyerong
Cara-Cara (Untuk Doh) :-
- Dalam bekas, satukan mentega dan gula kastor dan pukul hingga kembang.
- Kemudian masukkan telor satu persatu dan pukul lagi.
- Seterusnya masukkan tepung dan gaul hingga sebati.
- Uli biar jadi doh yang lembut dan simpan di dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
- Keluarkan dari peti sejuk dan canai doh kira-kira setebal 5 mm.
- Angkat doh dan masukkan perlahan-lahan ke dalam acuan pai dan tekan-tekan biar kemas. Cucuk-cucuk sikit permukaan doh dengan garfu baru dituang filling.
- Pukul gula dan mentega sehingga kembang.
- Masukkan telor satu persatu dan pukul lagi hingga kembang dan sebati.
- Masukkan tepung dan gaul rata.
- Masukkan ula badam hancur tadi dan gaul rata dan sebati.
- Tuangkan filling ke dalam doh pai tadi, ratakan.
- Atur hirisan pisang ikut cara sendiri dan bakar pada suhu 160C selama 30 minit/masak sepenuhnya hingga berwarna kuning keemasan.
- Hidangkan untuk sarapan pagi atau minum petang...Enaaaakkk bangeett!
adoiii lapar di malam hari nihhh..
ReplyDeletekak Ummi rajinnya...
ReplyDeletecantik lah pai cam tu buh pulak pisang2 nampak mmg sangat menarik.. apa lah lagi kalau dapat merasa.. ita pun suka klu pastry yg rapuh dan rangup mmg sedap aje.. makan...
Salam malam kak ummi!!!! dtg malam2 niii :D kalau ada bdm mmg gerenti sedap kalau ada pisang mmg kita suke bau dia :D mesti sedap ni kak! kalau picitkan cream atas tu lagi lemak kot! suke betul benda2 mcm tuu hihihi...
ReplyDeleteAssalamualaikum K.Ummi,
ReplyDeletedlm penat2 tu rajin pulak akak wat pie yg menawan hati ni..menariklah pie tu...kalau depan mata ni, tak toleh kiri kanan lagi daaaa..NGAAPP jek terus...kih3...
Assalamualaikum akak...
ReplyDeletecantiknya pai tu akak.. kalau ler daughter diana nmpk nie mesti dia suka sgt nie.. dia mmg suka bab2 mcm nie... masa tu dia tengah cari2 resipi pai.. tapi skg nie dia dah sibuk dengan prgm score A dan kelas kat sek dia tu.. kalau x.. nie mesti dia nak try nnt nie.. :)
mcm nak try tp serbuk badam yg secoet tu ok lg ke tak...pisang ada...tgk nnt klu ada n3 tu jadilah...klu x...hihiii
ReplyDeletepsst : sampai satu tahap mmg rasa penat gak update blog kan kak...xpe klu nak rest or ada benda yg lebih penting cuti dulu kan...nnt sambung semula....yg penting happy!
cantik la pai tu kak ummi...
ReplyDeletemas tak pernah try buat pai lagi.....
nanti tunggu sampai seru dulu kot...kikikikiki
KUmmi
ReplyDeleteSometimes memang gitu lah kita.. entah ape ape boleh jadi macam no mood to update blog.. its ok.. take a breather ok.. u will feel better after that ...
cantiknya pai ni kak ummi.. tak leh bayang rasa pisang campur badan tu.. fuhh pasti best n harum.. nampak pun sedap je
ReplyDeletewow! mengancam la pai ummi ni, selera nampak...mesti best ni...
ReplyDeleteops.. jgn lah cuti berblogging ummi nti sunyi lah gang2 blogger tak dapat menikmati menu2 yg enak dan menarik lagi...
Salam Kak Ummi.. lama x singgah sini..akak sihat ke? wah!! nampak sedap aje pai ni..zana pun suka makan pai yg rapuh cam tu.
ReplyDeleteScrumptious pie! Looks fantabulous dear...:)
ReplyDeleteamboi sodapnya..
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh ka Ummi, apa khabar? Lama ayu x singgah sini sbb busy kak....mmm kak jugak happening dgn cam mcm entries ni.....jeles tahap gaban dah!!
ReplyDeletelama saya tak buat pai... dulu masa zaman aktif kat fotopages mmg rajin mencuba pai2 ni.. nampak sedap tu... resepi ni dpt 2 biji pai ke kak? akak guna acuan pai saiz berapa tu?
ReplyDeleteAeieno -
ReplyDeleteSabar ek..nnt boleh la try...
Azlita -
Resepi pai tu akak main taram2 jek..resepi biasa2 jek...tp elok la rapuh...hehe.. Nanti kalau ita yg buat lg mengancam...kan..kan..
Ijayuji -
Ika...nape dtg malam2...dtg siang la..hehe..nnt x lena tdo bau badam n pisang eh..hehe
Yatie -
Wkmsalam...xdalah rajin mana pun Yatie...kebetulan teringin nak makan pie la pulak..nak habiskan pisang...adjust resepi sana-sini sebenarnya...jadi laa..hehe
Diana -
Wkmsalam Diana...waah rajin anak dara Diana tu tau...anak dara akak kureng sikit..bz keje..blk petang diaorg dah penat..hehe...Akak doakan daughter Diana mendpt kejayaan yg diimpikan ya..amiinn
Lovely Kitchen -
Xpa la Eina nnt ada bahan boleh la usha2..buat..hehe...Aah kan, sampai satu tahap...malas betul kan..!
Mas -
Thanks...xyah la tunggu seru Mas..senang sgt2 pun...letak je inti apa2 pun ok...hehe
Rima -
Tu la pasaii kan...mmg ada masa rasa how i wish to stop all this...huhu...meaning no more beban nak pkir what to bake, what to cook and what to publish to my dear followers...huhuu.. Mmg nak rest terus rasa..
Izah -
Cantik eh..thanks...tp lg cantik dan sedap kalau Izah buat, dpt lak merasa...kenyang tau, isinya ala2 kek badam gitu..
Gee -
Terima kasih Gee, pai yg sgt mudah sebenarnya..letak jek apa2 sbg gandingan..boleh aje... Alahaaii mmg sayang kat blog ni, tp tuan blog mcm dah bernafas dlm lumpur jek mencari ruang nak up entry tau...semput...hehe
Zana -
Wkmsalam...xpa Zana akak paham..akak pn x sempat nak BW kadang2...tersepit di tengah waktu..hehe
Love -
ReplyDeleteYep...really love it! The filling ala2 kek je..hehe
Kak Ina -
Waaah lama x nampak k.ina...komain dia melancong eh...mana oleh2..hehe
Ayu Safieza -
Wkmsalam Ayu...samalah akak pun bz...tp xdalah happening mana gak..semput kejar segala..hehee
MaDiHa -
Owh dah lama x buat...kena try blk la Ratna..hehe..Resepi ni dapat 1 loyang diameter 6 in dan 1 4 inci gitu...lebihkurang laa...x igt...kena tgk blk kat dapur..hehe
tengok je pon dah sedap kak. aih... kalau makan ni mau terpejam2 mata ;)
ReplyDeleteAssalamualaikum K'Ummi..
ReplyDeleteOh Oeya nak kepastian.. Gambar dalam blog ni http://buggativeyron10.blogspot.com/2011/03/bubur-jagung-manis-bersama-sago.html
mirip benar dengan K'Ummi punya laa.. maaf kalau kita tersalah ye..
Dan ulasan Bahan dan Caranya pulak sebijik tak ubah dengan resepi dari Rasa Online yang kita tengok ni
ReplyDelete:: BUBUR JAGUNG MANIS BERSAMA SAGO ::
Bahan-bahan:
4 batang jagung manis
50gm sago | direbus dan dibersihkan
100gm gula pasir
100gm gula melaka
250ml santan
2 helai daun pandan | dikoyak dan disimpul
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara memasak:
1. Satukan kesemua bahan di dalam periuk dan didihkan. Kacau rata dan sebati.
2. Pastikan api perlahan agar santan tidak pecah.
3. Akhir sekali, perasakan dan hidangkan panas-panas apabila telah mendidih.
ermmmmmm..