Monday, January 31, 2011

MamaFaMi Dah Dipikat Jelita

Salam semua....dah beli majalah Jelita keluaran Februari 2011 tak? Keluaran kali ini amat teristimewa kerana mengandungi resepi-resepi blogger kesayangan ramai yang terkenal dengan keseniannya menghasilkan pelbagai roti dan muffin yang jugak kegemaran family beliau...dialah MamaFaMi yang sangat-sangat akak kenali, akak sayangi dan akak minati...sikapnya yang memang pemalu dan begitu low profile, tp kalau jumpa dengan dia mmg happening, hilang semua sakit pening...cuma takut dia pulak yang pening....hehe...

Tahniah Ma...Ummi tumpang bangga dengan Mama, semoga semakin rajin menghasilkan karya tepung mu jadi roti pintal dan pusing yang menarik...hehehee, ala-ala cross stitch pun ada tau..betul tak Ma...Tahniah, tahniah Mama cayang!!! Entry ini adalah sebagai tanda gembira dan sokongan Ummi untuk sapa juga geng masak2 yang telah meletakkan satu anjakan baru di dalam dunia cyber ini di mata editor2 majalah, buku resepi dan sebagainya...Siapa yang belum dapatkan majalah ni, pi cari cepat...tatak rugi punya...!

Hidangan cookies yang mengikat jiwa...Mama ikat perut cik abang dia la ni...kan, mmg nmpak sungguh sedap cookies ni...nnt anak2 nak balik U semula nak buat la kalau sempat...


Tengok roti Mama, berkilat berkemayo haaa...terliur kan..

JJCM - Rojak Ayam Paling Femes Di Kuantan

Taraaaaa....yuk makan rojak yuk....boleh terbaring yuk....hehehe... Wiken baru ni family adik2 ada datang so akak bawak lah makan ke kedai rojak ayam paling femes di Kuantan dan jugak nostalgia pada akak, heheee...Ya lah, dulu masa study kat Uitm Kuantan ni, selalu habis kuliah jek pakat pekena rojak ni dengan geng2....maklum kedai ni berhadapan dengan bangunan kampus jek...now dah diambil alih oleh IKIP. Budak yang duk amik order dr zaman akak tu dulu, sampai sekarang akak tengok duk kerja situ lagi....cuma rupa dia jek x sama dah cam dulu, mcm akak jugak la kan...dah matang...ekekekee...

Kalau menghala ke Jalan Teluk Sisek, masuklah simpang kanan ke Taman Gelora, nnt kat sini lah akan ternampak tasik yang penuh dengan teratai di sebelah kiri Taman Gelora, kat situlah terletaknya Kedai Rojak Ayam Pak Lah....tp dulu2 zaman akak study tuh, rasanya kuah lg kick haa...maybe Pak Lah dah xda or x larat nak masak kuah, so anak2 take over kot....agaknya laaa...hahaa, x kuasa nak tanya...Kat sini ada bermacam2 jenis rojak, ada rojak ayam, rojak cucur udang, rojak ayam+mee, rojak mee, ntah apa2 rojak lg ntah....ok layaaannnn la gambor eh...gambor kaum ibu n bapa n anak2 dara akak xyah tayang laaa...maluuuuu...ahakss!

yang ni, rojak ayam+mee

rojak cucur udang

Aiman dengan sepupu sepapatnya...hehe

anak buah yg nakal...hehe...Yuk sapa x tau tempat tu, boleh tanya akak....free of charge - setiap panggilan ditanggung sendiri...hehehe.

Kenduri Pizza Dengan Family Adik-Adik

Salam, macamana berlalunya hujung minggu semua? Akak pulak bz bila diterjah oleh 2 family adik2 dari Gombak....memang diterjah, sebab duk relax2 lepas balik kenduri hari Sabtu tu, tiba2 dapat tahu 2 orang dari adik akak kat Gombak tu dah on the way nak ke Kuantan, asalnya diaorang balik Temerloh ada kenduri sebelah in-law akak tu, nak tdo kat kampung tapi our parents xda lak, pergi Raub kejap....so diaorang terus ke Kuantan....dah jam 3.30 ptg gitu baru diaorg bagitau...apa lagik...gossshh! Ingat petang2 sikit plan nak masak, sbb nasi goreng pg tu ada lgk tuk anak2. Bahan basah mmg xda sgt pun dlm fridge....hujan pulak punya lah lebat 2 hari ni kat Kuantan...adeeeii...last2, akak godek sebijik kek, dan prepare tuk filling pizza....yup pizza...set !!!

Jam 6 lebih sikit akak masukkan bahan dlm BM, sukatan utk 3 adunan, selamat menguli laa cik BM...hahahaa...so jam 8.30 malam gitu... 3 biji pizza saiz besar siap untuk disantap oleh 3 family....gosshhhh!!! Dapat pujian sakan....diaorg kata, sedap komain!! Sungguh la, bkn akak yg cakap, semua yg makan cakap, anak2 sedara yang kecik2 cinonek tu suh buat lg...hahaa, tp topping punya banyak, kalau bukak kedai leh cepat bangkrap...ayooyooo..hahaha...Okay resepi doh pizza spt di Sini...

Tang topping nih...macam2 ada, daging kisar, cendawan butang, capsicum, nenas madu dan perencah ala-ala barbeque gituuuu....siap!! Amacam, mewaaahh tak...2 paket mozarella licin kena tabur...atas base, atas topping...amiiik naaakkk....Kalau buka kedai, xdan sebulan bangkrap toke, x madann...wakakkaka

Lagak ngeri salah seorang amatur pizza...wakakakaa...x madan dgn badan slim si Aina umur 6 thn nih...2 slices selamat masuk perut..diam-diam jek duk kat depan tv...uuhh!

Saturday, January 29, 2011

Sausage Puff dan Ole-Ole Dari Arau

Okayy petang ni nak share acara pintal-pintal..pulas-pulas pastry puff jek laa...pagi ni goreng nasi sikit, pastu habiskan pastry puff yang dah lama x berusik ni...rasa nk pi Carrefour lak cari stok baru...bila ntah...hehe...Macam2 pesen buat, gulung jalin, munger2 ke...layan je laaahh... Akak ni mmg malas sikit nak amik gambar step-by-step nih..kalau nak tengok boleh tengok kat dapur Yani dan dapur Nor jek laaa...

Pastu saja nak tayang ole-ole yang dikirim dibelikan dek anak dara akak Najwa (K.Ngah)....dah duk kat Uitm Arau tu..dekat je la ke Padang Besar, 15 minit gitu...dia pergi 2 minggu lepas dengan geng2nya....eemmm...pulut cantik putih melepak dengan pes tomyam yang dah penah akak beli dan tayang kat sini dah dulu...hehe, thanks K.Ngah..

Yup makan panas2 mmg sedap...! rangup gituu....


bila nak masak pulut ni eh...kena merendang la nampaknya baru sedap...hehe..kita wat pulut kuning la nnt..heheee, thanks k.Ngah

Gulai Kari Sotong

Salam sejahtera....waaah mmg sejahtera dapat duk rumah cuti-cuti ni...tambah2 anak2 semua ada balik bercuti seminggu ni laaa...adeiii haru biru pun ada nnt, tp tentunya seronok... Najwa n Najiha sampai rumah jam 11.30 mlm tadi selepas drive along the way from Arau ditumpang oleh seorang akak senior, then masuk KL terus ke Shah Alam ambik adiknya Najiha, then diaorg singgah rumah adik akak di Gombak sekejap, pastu kul 8.30 mlm drive lak ke Kuantan....rasa banyak la senangnya bila Najwa nih dah handal drive kete sendiri wpun jauh, mula2 nak bagi kete dulu rasa gak risau, sekejap2 tepon, tp tengok dia memandu ok sangat2, alhamdulillah, cuma selalu la berpesan hati2 ketika memandu tu... Okay meh la layan kari sotong untuk dinner malam tadi....lama sungguh nak makan, dulu rasanya penah dah buat kari sotong + udang (seafood), xpa laaa, letak resepi lagi sini...ada kelainan...sapa nak tau kelainan kari akak, cuba tanya Mamafami...hehee, tiap2 kali masak kari, dia ingat akak....wakaka..

GULAI KARI SOTONG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 350 gm sotong - potong ikut suka (nak wat sekor2 pun ok)
  • *3 sudu besar rempah kari daging (akak guna jenama Adabi)
  • * 2 sudu kecil cili kering yang dikisar
  • *1 1/2 cawan santan pekat (bahan * dibancuh bersama)
  • 2 tangkai daun kari
  • 3/4 cawan santan cair
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 biji tomato - belah 6
  • 2 biji cili merah - dibelah
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Bahan ditumbuk:-
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
Cara Memasak:-
  1. Sotong dibersihkan dan potong ikut suka - akak kelar silang pangkah dan potong kecil. Toskan.
  2. Dalam caserol/periuk, panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk, daun kari dan serai hingga naik bau.
  3. Masukkan bancuhan rempah kari, serbuk ketumbar dan serbuk kunyit. Masak dengan api perlahan hingga kari pecah minyak. Kacau selalu.
  4. Masukkan sotong dan cili merah. Masak dan kacau mesra sekejap sahaja.
  5. Masukkan santan cair dan garam secukup rasa. Perlahankan api dan biar didih perlahan sekejap hingga nampak naik minyak sikit. Tutup api. Letakkan tomato kemudian supaya tidak lecur. Sedia untuk dihidangkan.

amacam? nampak sedap x? hehehhee...

Friday, January 28, 2011

Triffle Istimewa Mat Gebu

Salam dan selamat petang semua....mesti semua para isteri sibuk menghidangkan makan tengahari untuk para suami yang baru balik dari Solat Jumaat kan...kepada yang berkesempatan untuk makan bersama-sama tuh...selamat makan tengahari eh...kalau x sempat tu, apa nak buat, tunggu wiken lah kot...masa tu spend masa betul-betul, nak bersuap-suapan pun xpa...hahahahaa...Akak tengahari ni santap triffle jek laaa...kita xleh makan tengahari la...ngantukss nnt nak pi ofis....adeeiiii...Buat ni malam semalam.....Kelmarin tanya dgn Mat resepi triffle dia nih..katanya istimewa, so akak nak try laa....mmg besttttt!!! Lemak berkrim dgn penggunaan whipping cream tuh...sedap sesangat....Cuma akak skipped part sponge cake tuh, guna swiss roll akak beli kt pasar tani haritu...org melayu kita buat..hehe...Aiman dah hentam segelas, hb segelas...Jom layan...!! Mat , thanks eh...akak c n p je la sini..x kuasaa nak menaip...hehe...Waalllaaaaahhhh...hannnyyuuuttt jek makan... ^__^

TRIFFLE ISTIMEWA MAT GEBU
Resepi Asal: Mat Gebu
Dirujuk: Ummi @ Home Sweet Home

BAHAN KEK SPONGE :-)
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 kuning telur
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY :-)
1/2 camca teh konnyaku jelly powder
Gula secukup rasa,
500 ml air
1/2 camca teh strawberry emulco
Beberapa titik pewarna merah

BAHAN LAIN :-)
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
Jus dari buah2an koktel tadi

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK SPONGE CAKE :- Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.
  2. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.
  3. UNTUK JELLY :- Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.
  4. UNTUK TRIFLE :- Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.
  5. Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..
yang dalam ni, bakal disantap oleh anak2 dara yang akan balik petang nih..hehe

Telor Masak Kicap Lada Hitam

Teloooorrrr!!!!! Hahahaa...menu ala2 malas dah la jgk nih...tp cara masak bahannya xda la malas jugak....cuma malas nak pergi kedai beli bahan basah jek...lagi pun mmg tekak pun duk terasa-rasa nak makan telor je laaa....tanya kat hb n aiman ok ke lauk telor...hb kata ok sangat, asalkan jangan lauk beli...haiiihhh...so kena pandai2 la adjust bahan eh...jangan masak kicap biasa2...jangan sambal biasa2...iisshhh. So akak guna lada hitam, sesuai la dgn pengguna cili benggala tuh...hehee...Hb kata, nnt buat lg laaa...Aiman pun makan x angkat muka dah..duk sorong masuk molooottt jeee....Ha, gasak laaa....Buatpun 3 biji telor jek, xleh lebih2 laaa..kolesterol kang...hahaha, cukup lah tuk dinner kan...Okay sebelum tdo, jamu mata la yea....

TELOR MASAK KICAP LADA HITAM
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 3 biji telor
  • 1 labu bawang besar - hiris kasar
  • 2 ulas bawang putih - dihiris nipis
  • 2 cm halia - dihiris halus btg mancis
  • 1/4 sudu kecil lada hitam kisar
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada sulah
  • 3 - 4 sudu besar kicap pekat ABC
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 - 2 sudu besar kicap masin
  • 1/2 biji lada benggala hijau - hiris memanjang
  • 1/2 biji lada benggala merah - hiris memanjang
  • 1 biji tomato - dibelah 6
  • sedikit garam (jka perlu)
  • sedikit air
  • minyak utk menumis
Cara-Cara:-
  1. Goreng dulu telor sebiji-sebiji berasingan (telor mata). Ketepikan.
  2. Dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
  3. Masukkan kicap pekat, sos tiram, kicap pekat, kicap masin, sos cili dan serbuk lada sulah. Masukkan sedikit air. Tambah garam jika perlu.
  4. Masak hingga mendidih dan masukkan telor yang digoreng tadi.
  5. Masukkan lada benggala dan diikuti buah tomato, masak dengan api sederhana hingga kuah menyerap dan sedikit pekat. (lada benggala n tomato jgn dibiar layu sangat)
  6. Tutup api dan hidangkan.
ok lah kan...setakat nak makan malam...hehe, janji panas2...mesti licin!

Thursday, January 27, 2011

Sayur Taugeh Goreng Dengan Tempe

Petang ni akak nak share sayur masak malam kelmarin je laaa...dah licin dah pun...berlaukkan ikan golek tu ha...x tau nak masak sayur apa...tp duk pikir Aiman suka tempe...akak pun suka tempe n tauhu...so kita campur dengan taugeh n kucai segala...jadilah namanya Taugeh Goreng Dengan Tempe, ntah ok ke tak nama resepi tu...x kesah laaa..janji sodap masuk ke perut...best lama x pekena taugeh pun ya gak ni..hehehe..Xpalah, akak share je la yea...kot ada anak2 dara or bujang teruna baru nak belajar2 masak tu ha...hehe

SAYUR TAUGEH GORENG DENGAN TEMPE
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (sukatan lebihkurang):-
  • 200 gm taugeh
  • sedikit daun kucai - kerat-kerat 1 inci
  • 2 keping tauhu - potong kiub kecil n nipis
  • 1 keping tempe - potong kecil n nipis
  • 1 labu bawang besar - dihiris kasar
  • 2 ulas bawang putih - dihiris nipis
  • 1 tangkai cili merah - potong serong
  • 1/4 sudu kecil serbuk cili kering
  • 1/4 sudu kecil lada hitam kisar
  • sedikit serbuk lada sulah
  • 3 sudu besar kicap cair/masin
  • 1 sudu besar sos tiram
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga kekuningan dan naik bau.
  2. Masukkan serbuk cili kering dan lada hitam.
  3. Masukkan tempe dan goreng hingga tempe masak, kemudian masukkan tauhu.
  4. Masukkan kicap cair, sos tiram dan kacau sebentar. (Jgn sampai tauhu hancur lak).
  5. Masukkan taugeh dan kacau sekaligus dan garam secukup rasa. Masak sekejap saja. Jangan sampai sayur layu....tutup api.

Marilah Sama-Sama Kita Mendoakan


Salam buat semua....pagi ini akak mendapat berita sedih dari salah seorang rakan blogger masakan kita iaitu Jun (JC East Meets West Kitchen) yang menetap di Orlando sekarang sedang berada di dalam kesedihan yang teramat berikutan dengan keadaan kakak (Along) beliau, berusia baru 39 tahun telah disahkan oleh doktor menghidap breast cancer tahap 4 dan informasi doktor dari segi perubatan, hanya mampu bertahan selama 3 bulan sahaja. Kakak beliau merupakan seorang ibu tunggal yang membesarkan sendiri 5 orang anak-anaknya. Sungguh sedih bila terkenangkan anak-anak yang tentunya masih kecil dan muda lagi jika apa-apa berlaku kepada ibu tersayang ini...

Sudi apalah kiranya kita sama-sama mendoakan semoga kakak beliau menemui penawar dan harapan untuk pulih ke tahap yang baik dengan keajaiban dan keizinan Allah swt. serta berkat doa kita rakan-rakannya jua yang sama2 bergurau-senda, bertegur-sapa...mana mungkin membiarkan sahabat dalam kesusahan berat seperti ini....Sungguh tak dapat dibayangkan dengan mereka yang diuji sedemikian rupa....huhuuuu...sub, sub...

Kepada Jun, akak doakan Jun diberi juga kesempatan untuk balik ke Malaysia dan bersama-sama dengan kakak yang disayangi, insyaAllah....Untuk kisah selanjutnya, sila ke Orlando eh....

Ikan Golek Midtown - Ikan pun bergolek eh?

Uiksss Ikan Golek? Bukan Percik ke.....selalu kalau ikan ni panggil ikan percik kan...kan...Tapi ni nak kongsikan resepi yang sedap pada tekak akak....resepi asal nama Ikan Golek Midtown, Midtown tu nama hotel kat Terengganu dulu2 kot, x tau now ada lg ke tak.. Kira resepi Chef hotel tu laa....hehe, tp macam x sonok jek panggil ikan golek eh, x kesah laaa, kita percikkan jugak...hehee..

IKAN GOLEK (IKAN PERCIK) MIDTOWN
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 3 ekor ikan kembung sederhana besar (cuci bersih dan lumur sedikit garam)
  • 2 sudu besar minyak masak
Bahan A:-
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 1/4 cawan gula melaka yang potong kecil
  • 1 batang serai
  • 1 helai daun pandan - disiat dua dan simpul
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 1 sudu teh biji halba
  • garam secukup rasa
Bahan B:-
  • 4 biji buah keras
  • 10 biji bawang merah
  • 4 biji cili padi (ikut kepedasan)
  • 1 inci kunyit hidup
Cara Memasak:-
  1. Kisar semua bahan B, tuangkan ke dalam periuk.
  2. Masukkan bahan A dan gaul sebati. Masak bahan dengan api sederhana dan kacau hingga kuah menjadi pekat.
  3. Masukkan minyak masak dan garam secukup rasa.
  4. Sementara itu, panggang ikan kembung selama 10 minit dan siramkan kuah tadi sedikit demi sedikit ke atas ikan. Balikkan ikan dan siram lagi kuah dan panggang lagi hingga ikan masak. Sedap dimakan dengan nasi putih.

Wednesday, January 26, 2011

Pizza Daging Kari

Assalamualaikum semua...waaa cepatnya hari berlalu eks...dah hari rabu dah eks...esok khamis, lusa jumaat...hehehee, pastu Sabtu n Ahad...i liiiikeeee...Ok meh la layan pizza requested by my youngest boy, Aiman tak kesah tuuu...xnak makan nasi lak daahhh...pastu mozarella cheese xda stok pulak...balik kerja bergegas ke Giant konon nak beli mozarella cheese jek...aleh2 macam2 rembat...bila bayar sampai RM150 lebih ntah apa2 jek...eskrem 2 jenis, paratha puff segala, segala sos, whipping cream, ntah apa2 lgk....pastu hb bayarkan...masuk kete dia kata, ni la harga cheese paling mahal dia bayar RM150...wakakaa..perli aiii la tuuuu...nak cheese, pastu sebakul sorong balik...adeeeii...So balik suh cik BM uli jap...buat filling, jam 8.30 mlm dah leh santap! Meh la layan pizza nih...

Asal ambik dari resepi dari Sini...tp biasalah, dah jangkit dengan Mat Gebu, kita derhaka gak laaa tang filling tuh..suka2 hati gak campak, dah ala-ala rendang gitu...hehe...Apapun base pizza nih mmg sedap dan lembut....uli pun ala2 jeek, gerenti jadi punya nih...xyah tunggu BM jerit sampai 1 1/2 jam pun, biar naik dlm 20 minit jek....hehe, x susah pun...kan..

PIZZA DAGING KARI
Resepi Asal : Pepperoni and Meat Pizza
Dirujuk dan Ubahsuai: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (Doh Pizza):-
  • 2 cawan tepung (*akak guna tepung high protein)
  • 1 sudu besar yis kering (mauripan)
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 1/2 cawan air suam
  • 2 sudu besar minyak zaitun
Bahan Inti:-
  • 100 gm daging kisar (*akak letak 200 gm)
  • 1 sudu besar bawang cincang (*akak guna 1 biji bawang besar)
  • 1 sudu besar serbuk kari daging (*akak guna 2 sudu besar )
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 2 sudu besar minyak (*akak guna minyak zaitun)
Bahan Lain:-
  • 1/2 cawan sos pasta (akak marinate jek sos tomato, sos cili, puri tomato dan tomato cincang - ikut citarasa sendiri)
  • 1/2 cawan parutan mozarella cheese (*akak guna lebih)
Cara Membuat:-
  1. UNTUK DOH: (*akak masukkan kesemua bahan dalam Bread Maker mengikut turutan, bahan cecair dahulu, baru diletakkan bahan-bahan kering. Jauhkan garam dengan yis sebelum mula mengadun, nnt terbantut yis nak kembang) Tekan ON dan biar doh diuli, dan bila siap uli akak hanya biarkan doh naik lebih kurang 20 minit sahaja. Keluarkan dari BM dan letakkan di atas papan pencanai yang ditabur sedikit tepung. Canai dengan rolling pin biar jadi bulat dan rata. Letakkan di atas loyang pizza ukuran 10 in.
  2. UNTUK INTI: Panaskan minyak, tumiskan bawang hingga kekuningan, masukkan rempah kari, kacau sebentar dan masukkan daging kisar. Masukkan garam dan kacau hingga daging masak dan sedikit kering. Angkat dan sejukkan.
  3. Ratakan sos pizza di atas doh, kemudian letakkan inti daging tadi dan ratakan.
  4. Kemudian taburkan parutan mozarella cheese dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 190C selama 10 minit. Hidangkan panas2 suam dan drizzle dengan sos cili kegemaran.

Tuesday, January 25, 2011

Bila Ben Ashaari Beraksi Di RAPI

Tu diaaaa, dah keluar daaahhh.....Sape tak kenal, pi jenguk kat Sini, sama ke tak, serupa ke tak orangnya dengan yang tertera kat atas nih.... Itulah dia, Ben Ashaari....blogger yg sedang melaatoppsss! Ha, petang ni balik kerja baru nak belai-belai ikan, bermesra dengan bawang segala...dapat berita yang ditunggu-tunggu nih...hehee... Tahniah kepada Ben yang telah mula meletopsss di pasaran nampaknya, ,majalah RAPI keluaran 1 Februari telah berada di pasaran sekarang, cuma x sampai lg kat area akak nih! So akak cilok gambar ni dari dapur Mat, xpa la Ben eh, halalkan ok....jangan keluar kat pasaran gelap dah laaa...buat isterinya Puan Azila, terimalah Ben Ashaari seadanya...ekekeke....

Tahniah sekali lg Ben!!! Semoga berbahgia dan gembira selalu...hehe

Puding Betik

Salam...hari ni akak just nak kongsi satu resepi pencuci mulut yang ringkas dan sedap jika anda semua penggemar buah-buahan tempatan la kan...selalu kita duk buat buah2 mangga, nanas, pisang segala kan...kali ni jom try betik pulak...kalau ada buah betik yang x abis dah x larat nak telan ke, apa kata wat puding lak....sedaaappp! Ya la, kalau makan banyak-banyak betik ni kan lawas, kan..kan...hehee....Okay jom layan resepi sempoi dari akak...hasil godek2 try n error...sedap banget! Kena pulak sekarang cuaca dah mulai panas semula....laaayyyyyaaannn..

PUDING BETIK
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 10 gm serbuk agar-agar
  • 1200 ml air
  • 150 ml jus koktel
  • *150 ml susu sejat )
  • *150 gm betik ) * dikisar bersama
  • 120 gm gula pasir
  • 1 tin buah-buahan koktel - isinya buahan tropika
Cara-Cara:-
  1. Tuangkan air ke dalam periuk, masukkan serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih.
  2. Masukkan gula dan jus koktel, masak biar gula larut.
  3. Kemudian masukkan pula susu sejat yg dikisar dengan buah betik, kacau sekejap. Tutup api sambil dikacau-kacau lagi dalam 1 - 2 minit.
  4. Tuangkan ke dalam bekas-bekas kecil atau loyang yang sesuai yang dibasahkan dengan air terlebih dahulu.
  5. Biarkan wap panas hilang dulu, baru disejukkan dalam peti sejuk. Hidangkan dengan buah-buahan koktel tropika.

sedap masuk tekak bila matahari terik dah sekarang ni kan...

Tahukan Anda Tentang Ini, Ini dan Ini??

Assalamualaikum buat semua pengunjung yang akak sayangi...Malam ni akak sajalah nak war-warkan kot-kot ada lagi newbie masak2 ke, yang belum mengetahui tentang wujudnya pelbagai saluran seperti Dapur Tanpa Sempadan - DTS untuk kita mengeratkan silaturrahim selain di blog masing-masing. Anda boleh klik di Sini dan jika berminat sertainya....diasaskan oleh pemuda Sedenak yang sentiasa jadi igauan ramai...kalau 3 hari dia tak letak apa2 posting tanpa notis awal kepada kita...anda boleh la buat ucapan kerisauan anda atau apa2 yang patut...kan, kan...keji ke, eh ni betul ni...tepuk dahi, tanyalah hati...hehe..Terima kasih kepada Mat Gebu kerana melantik akak sebagai salah seorang Admin, tp biasalah, bz jugak xdan nak jenguk hari-hari laaa...hehee


Ha, yang ni pulak, kalau tak kenal cop mohor merah ala-ala donut nih...hahahaa...mmg bahaya...sebabnya itu menunjukkan anda semua ketinggalan daaaaah....hehee...Pemilik Kelab Blogger dan Kelab Masakan jugak iaitu Ben Ashaari yang sedang meletup-letups di pasaran dek kerana keRAPIannya berblog dan mencurah segala cerita untuk dikongsi dan mengumpulkan rakan-rakan blogger termasuk jugak himpunan resepi masakan untuk geng2 masak ataupun yang yg suka makan jek, hehee...
Dan yang ini....terbaru dan terhangat di pasaran, Sahabat Blogger....Kalau masuk sini, boleh lupa tujuan asal on komputer/laptop....kalau nak sidai kain ke, kain boleh kering dlm bakul camtu jek..kalau masak kari, alamat kari hangus kat dapur...hahaha...Memang sungguh asyik dibuatnya bila melayan sahabat-sahabat blogger yang bersimpang-siur di sini....So, selamat menjalin ukhwah, berkongsi ilmu dan mencurah perasaan (yg patut-patut laa) kat sini okay... Terima kasih kepada yang berusaha keras untuk merapatkan silaturrahim kita, moga Allah berikan ganjaran atas kebaikan anda semua....

So, kepada yang belum mengenali, boleh la menyertai dan menghangatkan suasana di ketiga-tiga link tersebut...insyaAllah yang baik kita kongsi sama dan jadikan panduan, yang kurang baik, kita jauhkan dan jadikan sempadan...

Monday, January 24, 2011

Chocolate Banana Bread

Salam...apa khabar? Dah bekfes ke belum tuh...akak belum lg...japgi nak hentam la banana bread nih....bawak bekal...hehe...Resepi ni dapat dari Joy of Baking, tengok tajuk roti, tp makan ala2 kek/brownies pun ada....Nak kata roti xda lak uli-uli, nak kata kek xda lak guna mixer ke, kira breadcake la kot..hahaha...tp sungguh sedap! Nak buat pun senang...sedap makan suam2 camtu...Buat petang smlm, pastu ada family adik singgah rumah, akak dah tapaukan sebahagian kat diaorg....Boleh buat lg nnt...sedap dengan rasa pisang, choc chips dan kacang pecan tuh...ngam ngam sap suiii...masuk molot, mmg kantoiii..hahahhaa...Layaaannn!! So akak translatekan laa eh...adeei x suka wat translation ni taaauuu, melambatkan publishing...hahaha

CHOCOLATE BANANA BREAD
Resepi: Joy of Baking
Dirujuk dan terjemahan : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1/2 cup (55 gm) kacang walnut/pecan - dipanggang dan cincang (*akak guna pecan)
  • 1 3/4 cawan (230 gm) tepung serbaguna
  • 1/4 cawan (30 gm) serbuk koko (akak guna brand Van Houten)
  • 1 cawan (200 gm gula pasir
  • 1 sk. baking powder
  • 1/4 sk. soda bikarbonat
  • 1/4 sk. garam (*akak x letak, sbb guna mentega bergaram)
  • 1/2 cawan (85 gm) chocolate/white chips
  • 2 biji telor (gred A) - dipukul sedikit
  • 1/2 cawan (113 gm) - mentega tanpa garam (*akak guna yg bergaram) - cairkan dan biar sejuk
  • 3 biji pisang ranum (454 gm), dilecek (sukatan lbhkurang 1 1/2 cawan)
  • 1 sk. esen vanila
Cara-Cara:-
  1. Preheat oven dengan suhu 180 C dan letakkan rak di tengah2 oven. Gris dan taburkan tepung dalam loaf pan saiz 9 x 5 x 3 in (23 x 13 x 8 cm), ketepikan.
  2. Bakar kekacang walnut/pecan dalam oven lebihkurang 8 - 10 mnt hingga garing sikit. Sejukkan dan cincang kasar.
  3. Dalam bekas besar, gaulkan tepung, serbuk koko, gula, baking powder, soda bikarbonat dan garam (akak ayakkan bersama tepung, serbuk koko, baking powder, soda n garam dulu, pastu baru gaul rata gula dengan whisk)
  4. Dalam bekas kecil, campurkan pisang lecek, telor, mentega cair dan esen vanila, kacau sebati.
  5. Kemudian masukkan bahan basah ke dalam bahan kering tadi dan gaul sehingga agak sebati sahaja, cukup dan adunan agak berat dan melekit. (jangan digaul adun terlalu lama).
  6. Masukkan chips dan kekacang walnut/pecan tadi. Gaul rata sahaja cukup.
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tabur sedikit gula perang (jika suka).
  8. Bakar pada selama 55 - 65 minit atau sehingga diuji dengan lidi/tester, ianya keluar bersih. (Dengan oven akak, hanya dibakar pd suhu 175 C, selama 50 minit sahaja)
  9. Keluarkan dari oven dan sejukkan...hidangkan ketika masih suam....memang sedap untuk sarapan atau minum petang.

Sunday, January 23, 2011

Bingka Beras Marble BermukaTalam..haha

Salam hujung minggu semua.. Jangan pelik eh tengok title atas tuh...dah kejadiannya mmg pelik sikit laaa..hahaha...first time buat kelmarin elok jek bingka ni keras ala2 bingka...tp xdan nak snap gambar dah hilang dr pinggan. Dah la ciput jek dapat...ni malam tadi wat semula sbb rasa sedap sgt hari tuh...pastu gatai2 jgk pi marblekan la konon, nak cantik..lepas kacau2 jek tepung tu...bakar jek, sejuk jek nak potong, adeeiii, terlembik ala2 talam la pulak., maybe kurang likat lak masa kacau atas api tuh, lembik sikit..dah la tuu...nampak santan punya laaa berlemak, berminyak tuuuu...so jadi Bingka Beras Bermuka Talam ..muahahahahaha...apapun sodaaappp sangat....Resepi asal dr buku Kak Liza tp ampun k.Liza, dah kena ubah suai sikit...halal yeaa..

BINGKA BERAS MARBLE
Resepi: Aneka Talam dan Lapis Chef Hanieliza
Diubahsuai : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan: (akak buat 1 1/2x ganda dr bahan di bawah)
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan gula pasir (akak kurangkan sikit)
  • 1 sudu teh garam
Cara Membuat:-
  1. Campurkan semua bahan, kacau sebati dan tapiskan.
  2. Masukkan ke dalam periuk dan kacau atas api perlahan, hingga tepung likat berkilat dan masak (tepung akan meletup2 sikit).
  3. Angkat dan tuangkan ke dalam loyang (akak sapu sedikit minyak) dan ratakan.
  4. Bakar dalam oven dengan suhu 190 C selama 30 minit/hingga berkerak sikit)
wpun rupamu x cantik...tapi rasa mu menawan kalbu...hehe

Saturday, January 22, 2011

Mihun Masam Manis

Hari ni sarapan jemput pisang dan try buat putu bambu yg dah jadi putu lompang...hahahaha..tengahari goreng mihun masam manis ni jek...malas tul nak masak...nak kata penat mengemas pun x da la kemas mana pun...hahahhaa..rasa nak relax2 jek......Akak dah penah letak resepi mihun ni dulu.....xpa laaa..tepek sekali lg kat sini., cuma kali ni ada adjust bahan sikit...Ok, malas dah nak bebel banyak2, xda idea...hehe....layan je la eh....jemput makan...nak wat hi-tea pun ok gak kan...hehee

MIHUN MASAM MANIS
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1 paket mihun (*ummi guna cap Terung) - rendam dan toskan
  • 1 ikat sawi - kerat 2 inci (kali ni x letak, tambah karot lak)
  • 1/4 biji kobis - dihiris
  • 200 gm daging - dihiris nipis (kali ni akak guna sotong n udang)
  • 2 camca besar cili kisar
  • 4 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 camca besar udang kering - rendam air panas dan tumbuk
  • 1 paket fishball - belah dua (optional) - kali ni x letak pun
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 4 camca besar sos cili
  • 1 camca besar sos tomato
  • 2 camca besar sos tiram
  • 2 camca besar kicap cair
  • 1 - 2 camca besar kicap pekat
  • 3/4 cawan air (cukup untuk melembutkan mihun)
  • 1 camca besar gula
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan kacau hingga agak garing dan wangi. Masukkan pula cili kisar dan kacau hingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging dan sedikit air. Biar daging empuk.
  3. Masukkan semua sos dan kicap serta fish ball, kacau lagi.
  4. Masukkan air asam jawa dan tambah air lagi.
  5. Tambah garam dan gula secukup rasa.
  6. Masukkan sayur-sayur dan mihun. Kacau balik hingga rata.
  7. Bila mihun telah lembut, tutup api dan hidangkan bersama telor dadar, cili merah potong dan daun bawang yang dihiris halus.