Salam hujung minggu semua.. Jangan pelik eh tengok title atas tuh...dah kejadiannya mmg pelik sikit laaa..hahaha...first time buat kelmarin elok jek bingka ni keras ala2 bingka...tp xdan nak snap gambar dah hilang dr pinggan. Dah la ciput jek dapat...ni malam tadi wat semula sbb rasa sedap sgt hari tuh...pastu gatai2 jgk pi marblekan la konon, nak cantik..lepas kacau2 jek tepung tu...bakar jek, sejuk jek nak potong, adeeiii, terlembik ala2 talam la pulak., maybe kurang likat lak masa kacau atas api tuh, lembik sikit..dah la tuu...nampak santan punya laaa berlemak, berminyak tuuuu...so jadi Bingka Beras Bermuka Talam ..muahahahahaha...apapun sodaaappp sangat....Resepi asal dr buku Kak Liza tp ampun k.Liza, dah kena ubah suai sikit...halal yeaa..
BINGKA BERAS MARBLEResepi: Aneka Talam dan Lapis Chef Hanieliza
Diubahsuai : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan: (akak buat 1 1/2x ganda dr bahan di bawah)
- 1 cawan tepung beras
- 3 cawan santan pekat
- 1/2 cawan gula pasir (akak kurangkan sikit)
- 1 sudu teh garam
- Campurkan semua bahan, kacau sebati dan tapiskan.
- Masukkan ke dalam periuk dan kacau atas api perlahan, hingga tepung likat berkilat dan masak (tepung akan meletup2 sikit).
- Angkat dan tuangkan ke dalam loyang (akak sapu sedikit minyak) dan ratakan.
- Bakar dalam oven dengan suhu 190 C selama 30 minit/hingga berkerak sikit)
Sahh ni bingka tengah geramm kan kak...sampai berdarah hati..haha
ReplyDeleteBUKIT BOTAK DAH KENA TARAH,
HABIS DITEBANG SEMUA HUTAN,
BINGKA LAWA BERBELANG MERAH,
SEPESEL DARI DAERAH KUANTAN..
Mat -
ReplyDeleteKejiiiii...hahahhaha..
MAT GEBU TENGOK X TENTU ARAH
NGADA MOLOT NAK BERPANTUN SPONTAN
X TAU DI MANA SILAP DAN JUGAK SALAH
BINGKA HANYA DI KEPALA, TALAM DI BADAN
Hahaha..paraaahhh!
hahahahaaa lawok la kak tajuk tuh! janji tuan tak bermuker talam sudah!! muekekekekeee
ReplyDeleteHana -
ReplyDeleteHahaha...mmg saja nak wat lawak sesekali...atee dah gitu la kejadiannya..tp menten sodaappp!
Atee..bole ikut ker resepi ni..hehehe..
ReplyDeleteNazrah -
ReplyDeleteBoleh sangat2, tu maybe akak kacau kurang likat dan terlebih lemak kot...First time buat 2 hari sudah jadi sangat2..tp xdan nak snap gambor, dah licin..sikit cenonet..tu yg tambah adunan tuh..hehe, kali ni kesilapan teknikal akak la tuh..hehe
Assalamualaikum...
ReplyDeleteKak ummi pada saya rupa tu tak penting.
Apa yang penting kerjasama..wonderpat
nampak menyelerakan walau nama agak seram..hihi....nak try jugak 1 hari nanti...
ReplyDelete