Ni entry masak hari Sabtu sebenarnya....xdan nak update sebab bz duk urus beli barang anak2 and abanglong pun suh hantar balik Ahad semalam, malas nak rebut2 bas "ting tong" la katanya, ya la dekat sgt..hehe..Anak2 akak ni mana yang study dekat, dekat sgt, yang jauh, jauh pulak sampai ke utara nuuu...(*orang lain lg duk sampai oversea tu camne eh...mau runtun la jiwa kan). Tapi akak ni memang ler, asal jauh je hati x tahan, x kira la oversea ke, over river ke..heheh...teruk eh...
K, ni akak masak special sikit la tengahari tu sebab Najwa nak balik dah ke Arau tu..huhuuuu....Sabtu petang, adik ipar ajak makan mee rebus then balik rumah terus Najwa bersiap2 la barang2nya...Bas dari Ktn - Arau jam 9.00 malam...Kesian dia naik bas lama gitu..maunya 10 - 11 jam baru sampai, akak pun x berapa lena tidor la bimbang gak kan...ya la, dia dah selamat sampai jam 7.00 pagi hari Ahad kelmarin, alhamdulillah..weee panjangnya citer..
K, meh la layan resepi dari
Tulip ni akak ceduk dari dapur
Hana tu...Lepas makan memang kena buli Mat cakap...memang pun, kena buli basuh pinggan..hehee..Thanks ya Tulip n Hana. Akak c n p je la dari dapur Hana..Akak adjust bahan ikut byk mana nasi akak masak...lupa lak nak tabur kismis n bawang goreng masa snap gambor..hehe..Akak makan dengan ayam percik ni, kemudian la akak tampal ayam percik lak eh..xdan..hehe
kalau x silap, asal resepi nasi ni dari daerah K.Lipis, Pahang..ntah laa..akak pn x selidik..hehe
NASI KEBULI
Bahan-bahan:-
- 900 g beras -basuh dan toskan (akak sukat hanya 4 cawan beras basmathi)
- 2 biji kelapa parut (akak guna 5 cawan santan)
- 5 sm halia
- 1 batang serai
- 1 helai daun limau purut
- 2 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga cengkih
- minyak ghee utk menumis
Untuk Hiasan:-
- 2 biji telur (didadar) - akak x buat pun
- kismis
- bawang goreng (untuk hiasan)
Bahan giling: (bahan akak kurangkan sikit ikut sukatan beras dan kisar jek)
- 2 sudu besar ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh lada hitam
- 2 sudu teh serbuk kunyit
- Sedikit garam
Cara Memasak :
- Kelapa diperah ambil santan secukupnya untuk masak nasi.
- Panaskan minyak ghee,masukkan rempah-rempah, daun limau purut, halia, serai serta bahan giling dan masak hingga naik bau.
- Masukkan santan & garam tunggu mendidih.
- Masukkan beras dan masaklah hingga tanak nasinya.
- Taburkan telur dadar, kismis & bawang goreng diatasnya bila menghidang.
kurang berseri la pulak sbb lupa nak tabur kismis n daun bawang...hehe, dah nak makan baru perasan...