Sunday, February 28, 2010

Mashed Potato With Mushroom Gravy

Ni breakfast pagi Sabtu semalam....yang mudah2 saja..ala-ala western gitu...akak cilok dari dapur Hazila yang dapat resepi ni dari Majalah SEDAP...Akak pun buat ikut mana bahan yang ada jek...thanks Hazila! Akak x la buat ni jek tuk bekfes smlm, makan dengan Easy Peasy Cheese Toast tu..


MASHED POTATO WITH MUSHROOM GRAVY

Bahan A (untuk Mashed Potato):-
  • 2 biji kentang Russet - kupas kulit dan rebus hingga empuk (akak guna kentang biasa je)
  • sedikit butter (*akak letak 2 sb untuk 4 biji kentang)
  • sedikit susu segar (*akak letak 1/4 cawan untuk 4 biji kentang)
  • sedikit garam (optional)

Cara-Cara:-

Lenyek kentang, masukkan butter, susu segar dan garam. Gaul rata dan ketepikan.

Bahan B (untuk Mushroom Gravy):-

  • 6 kuntum cendawan shitake (akak guna button mushroom jek)
  • sedikit kicap
  • 1 labu bawang bear - dicincang
  • 1/2 biji tomato - dipotong dadu
  • sedikit lada sulah
  • 1 sudu makan sos tomato
  • garam (optional)
  • 1 sosej - dihiris (*akak x letak pun)

Cara-Cara:-

  1. Panaskan sedikit minyak dalam caserol, tumis baawang besar hingga layu.
  2. Masukkan tomato yang didadu dan kacau rata.
  3. Masukkan sosej, goreng seketika dan masukkan cendawan. Kacau hingga cendawan setengah masak.
  4. Masukkan sos tomato, kicap dan lada sulah. Gaul sekata.
  5. Masak sehingga kuah agak pekat.
  6. Letakkan mashed potato di dalam pinggan dan curahkan dengan mushroom tadi.

No comments:

Post a Comment