Friday, February 19, 2010

Udang Kasturi

Kelmarin beli udang x tau nak masak apa dah...nak yg lain sikit dari pedas2, lemak2 kari, lemak2 kunig....emmm...Akak pun sambar buku Senangnya Memasak Bersama Chef Hanieliza (Kak Liza), belek punya belek, nampak la resepi ni...balun aje ler...ringkas dan cepat....selalu kalau xdan nk surf kat tenet, akak surf buku Kak Liza je ler...hehe...Kak Liza guna udang besauuuu, akak guna yg bese2 je ler...lauk dinner malam tadi...layaaannn

Bahan A:-
  • 4 ekor udang besar (akak guna udang yg biasa2 aje +- 15 ekor)
  • 1 labu bwang besar (dihiris)
  • 3 batang serai (diketuk)
  • 5 tangkai kacang pis
  • 5 biji limau kasturi (diambil jusnya)
  • Garam secukup rasa
Bahan B (Untuk tumis):-
  • 5 tangkai cili padi (ditumbuk)
  • 3 tangkai cili merah (dihiris serong)
  • 1 tangkai cili hijau (dihiris serong)
  • minyak untuk menumis

Cara-Cara:-

  1. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bahan-bahan tumis hingga garing.
  2. Masukkan udang, kacang pis dan bawang besar. Kacau rata.
  3. Masukkan garam secukup rasa. Tutup api dan tuangkan jus limau. Kacau rata lagi.
  4. Sedia untuk dihidangkan.

1 comment:

  1. Salam Kak Ummi,
    MrFaiz nampak kite dok godek udang akak ni terus dia kata terliur..hehehe.. lama kite tak masak udang kat rumah. nanti2 kena masak gak ni :)

    ReplyDelete