Friday, February 26, 2010

Ikan Merah Lemak Cili Api Dengan Belimbing

Salam semua...ada yang pergi ke perhimpunan Maulidur Rasul ke hari ni? Akak x kemana pun, sebab Najwa ni balik lagi haa..hehee...subuh tadi sampai dari Kangar...Pastu biasalah kan, cuti2 bz jek, ke hulu ke hilir pun dalam rumah jek...mengemas sikit2, masak pun sempoi jek...Tapi yang akak tayang ni lauk dinner malam tadi sebenarnya...hehee. Ada sekeping lg ikan merah agak besar gak, so kali ni melemak cili api ler pulak, belimbing pun dah nak naik ranum sebab terlupa dlm esbok tu..ish ish....Masak lemak my style la yaaa...

Bahan:-
  • 1 keping besar ikan merah - bersihkan.
  • 6 biji cili api merah *
  • 4 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 cm kunyit hidup * (bahan * ditumbuk lumat)
  • 2 batang serai - dititik
  • 2 keping asam gelugor
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 1/2 cawan santan cair
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 biji tomato - belah 4
  • 4 - 5 biji belimbing - belah 2
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk tumis

Cara Memasak:-

  1. Panaskan minyak dalam periuk/kaserol dengan api sederhana dan tumiskan bahan tumbuk dengan serai. Kacau hingga naik bau dan cili terbit minyak.
  2. Masukkan santan cair dan asam gelugor.
  3. Bila kuah mendidih, masukkan ikan dan garam, biar ikan masak sambil sesekali dikacau kuahnya.
  4. Masukkan santan pekat, tomato dan belimbing. Kacau rata sebentar dan seimbangkan rasa. Bila nampak mendidih je terus tutup api. Kacau2 sebentar kuahnya agar santan tidak pecah.
  5. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment