- 240 g tepung gandum*
- 1 1/2 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan ayak)
- 250 g gula halus
- 250 g mentega
- 230 g cream cheese
- 4 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
- 1 1/2 camca teh esen vanilla
- 140 g tepung gandum* (yang berasingan dari tepung di atas ya..)
- 300 g buah2an campuran (mix fruit)*
- 50 g kacang walnut, cincang kasar*(*disatukan dan gaul hingga rata) - akak x letak nih..anak2 xnak..
Cara-Cara:-
- Panaskan oven pada suhu 170C. Lenser tin berukuran ( 10 x 10 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan (*akak guna loyang 9 x 9 x 3 in)
- Dalam mixing bowl, satukan mentega dan cream cheese, pukul hingga rata.
- Masukkan gula dan esen vanilla. Pukul hingga putih.
- Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gebu.
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.
- Akhir sekali masukkan buah2an yg telah digaul dengan tepung, hingga habis. Gaul rata.
- Tuang adunan ke dalam tin kek dan ratakan.
- Bakar 50 - 55 minit. (*Periksa dengan kaedah mencucuk lidi satu ke bahagian tengah kek dan jika keluar bersih, bermakna kek telah masak).
- Keluarkan kek dan sejukkan 10 minit sebelum diterbalikkan ke atas jaringan. Sejukkan kek sepenuhnya sebelum dipotong...