Friday, November 13, 2009

Daging Samudera

Ni lah lauk paling senang dalam waktu kecemasan akak memasak malam tadi..buat makan dengan Nasi Portugis tu haa...sebab keterjadiannya adalah tidak disengajakan lantas waktu yang terlalu singkat bila balik ofis lambat betul semalam...dah 6.30 baru sampai...haaa..tu laa pasaiiii....nasib baik nasi tu memang dah sedap makan camtu je pun...Hajat hati nak masak daging prun, tp x sempat dah, lain kali la nampaknya..So layan je lah daging ni hasil cilok ronda-ronda kat dapur Hana tuh...Resepi asal dari Lelayong yang dah lama menyepi tuh..sibuk agaknya...Memang betul cakap Lela, semudah A, B, C..hehe..Resepi Lela xda sukatan jadi akak letak jugaklah sukatan dan sikit penambah perisa eh..halal ya Lela..
Bahan:-
  • Daging batang pinang (lela buat untuk 2 org makan) - akak buat 400 gm.
  • Kicap (akak letak 1/4 cawan)
  • Cuka (akak letak 2 sudu makan)
  • Sedikit gula (akak letak 1 1/2 sudu makan)
  • 1/2 sk. serbuk lada hitam (ni akak saja tambah)
  • 1 sudu besar sos cili Thai (ni pun akak tambah)
  • 3 sb. minyak masak

Cara-Cara:-

  1. Potong daging nipis dan lebar. Basuh dan toskan.
  2. Perap daging bersama bahan2 di atas selama 30 minit atau lebih.
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng daging tadi sehingga kering dan naik minyak dengan menggunakan api sederhana besar. Kacau balik selalu....Angkat dan hidangkan.

(* Akak merajinkan diri, goreng bawang besar dan cili merah sebelum goreng daging. Angkat dan ketepikan. Kemudian campurkan ke dalam daging yang telah masak tadi dan kacau rata...so, lebih perisa rasanya dan wangi)


2 comments:

  1. wahhh...simplenya resipi!!! tp nmpak sooooo delicious!!!!

    ReplyDelete
  2. betul lah kak..simple recepis but look delicious!

    ReplyDelete