Bahan-Bahan:-
- 240 g tepung gandum*
- 1 1/2 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan ayak)
- 250 g gula halus
- 250 g mentega
- 230 g cream cheese
- 4 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
- 1 1/2 camca teh esen vanilla
- 140 g tepung gandum* (yang berasingan dari tepung di atas ya..)
- 300 g buah2an campuran (mix fruit)*
- 50 g kacang walnut, cincang kasar*(*disatukan dan gaul hingga rata) - akak x letak nih..anak2 xnak..
Cara-Cara:-
- Panaskan oven pada suhu 170C. Lenser tin berukuran ( 10 x 10 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan (*akak guna loyang 9 x 9 x 3 in)
- Dalam mixing bowl, satukan mentega dan cream cheese, pukul hingga rata.
- Masukkan gula dan esen vanilla. Pukul hingga putih.
- Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gebu.
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.
- Akhir sekali masukkan buah2an yg telah digaul dengan tepung, hingga habis. Gaul rata.
- Tuang adunan ke dalam tin kek dan ratakan.
- Bakar 50 - 55 minit. (*Periksa dengan kaedah mencucuk lidi satu ke bahagian tengah kek dan jika keluar bersih, bermakna kek telah masak).
- Keluarkan kek dan sejukkan 10 minit sebelum diterbalikkan ke atas jaringan. Sejukkan kek sepenuhnya sebelum dipotong...
Ala Ummi niiii... kita lom kebah lagi dari buat Choc Chip Muffin dia, dia dah gi tayang lak kek baru... letihlah cam ni... tarik handbrek kejap, leh tak?
ReplyDeletesalam k ummi...hehehe...saje nak wat gempak skit! alhamdulillah sy sekeluarga dh sihat...thanks k ummi !
ReplyDeletemasih cuti masak2 lagi nie...bila nak masuk gear ntah le...hehehe