Salam Isnin...Akak cuti ni, xda kat daerah dari hari Sabtu lg..hehee...cuti2 online n jalan2 gi rumah adik...So layanlah lauk yang telahpun licin hingga menjilat jari nih...memang sedap sangat! Resepi asal adalah dari dapur KakmOn yang duk nun di Brunei sana tuh yang menggunakan Udang Rimau...tp akak xda udang tu, guna udang meow-meow je laa..adik rimau..hehe..besau gak laaa...Tapi akak letak la title kat atas ikut resepi asal eh..Dah lama simpan resepi kakak ku sorang nih, ni baru sempat buat...tp Ummi ada adjust sikit bahan ikut stok..Time kasih kakmOn cayaaanggg...memang la sedap sesangat...2 thumbs up!!
Bahan:-
- 1 kg udang harimau..akak guna udang hari2 mau jee..^_^
Bahan Kisar Kasar:
- 5 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang besar
- 5 biji cili besar merah
- 1 biji buah keras
Bahan Sos:-
- 3 sudu besar sos cili Nasi Ayam Thailand (akak guna sos cili Thai je)
- 3 sudu besar sos cili Lingham
- 5 sudu besar cili kering kisar
- 1 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar madu
- 2 biji limau nipis - ambil jusnya
- Garam secukup rasa
- Minyak masa secukupnya
- sedikit daun sadri
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga garing.
- Masukkan bahan sos. Masak lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan udang, madu, jus limau nipis dan garam. Masak 5 minit.
- Angkat dan taburkan daun sadri (*akak tabur daun bawang je)
- Hidangkan sementara panas.
Uish, sedapnya udang tuh Kak!!! Okey resipi masuk listtt! hehehe ;)
ReplyDeleteglemer betul nama udang ni!!!
ReplyDeletesalam kak ummi...nampak pun dah sedap...kalau makan lagilah terangkat...saya nak cubalah jugak...
ReplyDeletep/s..crabstick omelette tu pun nampak sedap...senang je,bolehlah cuba.
wah...nih lah udang madu 3 tu yea k ummi...
ReplyDeletekecur liur dh sy tgk! sedapppnye....
tp terlambat ar sy dtg cni! tidak leh wat masak udang madu 3 nih! sy baru je abis masak tp buat gulai udang je...huhuhu...
xpe, len kali hb beli udang leh cuba...
nak tumpang merasa kat umah k ummi je lah...boleh!!!
hihi minggu udang sedunia!! makan udang ghimau tak ingat nak hantar kat kita 2 ekor ya... huuu tak per la....
ReplyDeleteSalam kak Ummi
ReplyDeleteSedapnya tgk udang tu kak....nak wat le nanti..ada udang frozen jer tapi ok le kan..asal tk kempunan tgk udang kak Ummi..yg beso tu
Hello Ummi, I love the name of this udang dish....somehow the name bunyi locheng kechik in my mind of P. Ramli, ha ha.....
ReplyDeleteThats a fantastic dish, Ummi....saya suka tiger shrimps, very sweet. We get them here, very cheap too, from Thailand and Vietnam.
Hmmmm, 'Madu tiga'...? Ha ha,
you keep well Ummi and have a nice day, Lee.
Salam rindu kak ummi, nmpk sedap menu nih tapi byk jenis sos guna ye, x penah dgr lah soso cili lingam nk pi carik gak nih hihii :)
ReplyDeleteudang hari2 mau memang 'malatop' lah. Skang ni udang banyak kat pasar so kita istiharkan minggu ni minggu udang seantero :D
ReplyDeleteI Lap U mmmmuah
Pelatihan Solat Mudah
ReplyDeleteMembuka cakrawala dan melatih anda secara langsung tahap-tahap menerima khusyu' dalam solat, menjernihkan jiwa anda, meraih ketenangan sempurna (thuma'ninah) dan pengalaman puncak (peak experience) yang mampu menghalau segala rasa cemas dan nervous.
Banyak orang beranggapan bahawa solat khusyuk hanya dapat diraih oleh para wali atau para kaum sufi sahaja. Padahal Solat khusyuk itu mudah. Sebagaimana ayat Al-Qur’an tersebut di atas, seharusnya setiap orang yang beriman ketika solat mereka dalam keadaan khusyuk
Banyak manfaat solat hanya dapat kita perolehi jika kita melakukan dengan khusyuk. Salah satunya solat akan membentuk peribadi mulia. Solat khusyuk dapat memberi kebaikan secara langsung kepada diri kita, keluarga, pekerjaan dan persekitaran
Kursus Khusyuk Itu Mudah menggunakan kaedah pendekatan yang mudah difahami dan telah terbukti keberhasilannya. Dibimbing secara langsung oleh Ustaz Abu Sangkan, penulis buku best seller PELATIHAN SHALAT KHUSYU’, peserta akan diajak untuk meraih solat khusyuk dengan cepat.
Jangan lepaskan peluang ini untuk mengikuti Kursus Khusyuk Itu Mudah dan laluilah nikmat hari-hari penuh kedamaian
Daftar Segera – Tempat Terhad
Tarikh: 21 – 22 November 2009 (Sabtu dan Ahad)
Yuran: RM250
HUBUNGI: SOLAT CENTER MALAYSIA:
019 267 9294, 019 624 1965, 019 262 7304, kualalumpur@shalatcenter.com
Love -
ReplyDeleteHehe..msuk list jgn x msuk.. :)nnt nyesal x buat..hehe
Ain -
Nama seglamour tuan pnya resepi tu kan..
Ima -
Cuba jgn x cuba Ima eh..hehe
Fa'e -
Xpalah, nnt leh beli udang n masak camni lak kan Fa'e..hehe
Nor -
Aah minggu udang la kot..hehe..xdan nk anto dah licin dah Nor..lenkali eh..ala, ala cayang dia..hehe, jgn rajuk eh..
JC -
wkumsalam Jun..ha eloklah tu..boleh try la udang ni nnt..
U.Lee -
Haiii..yeap, as simple to cook n yet so delicious!! Hehe..you makan, hati-hati eh..I'm afraid you want to be bertiga pulak nnt..hehe
Azura -
Sos cili brand Lingham ni byk dijual di pasaraya..try cari eh..
kakmOn -
Hehe..first of all, thanks a lot for your nice recipe kakmOn..just loved it!! muaaahhhh!!
Sedapnye udang rimau tu Kak Ummi... besar2 betul udangnye...
ReplyDelete