Sarapan ringkas nih....layan je la yeaa...ala-ala malas pun ada sbb nak setel keje rumah yg x abis2....tengahari akak masak nasi ayam....So terimalah Baked Onion Puff With Spicy Tuna ni eh...nama ongputih la kononnya sebab ala2 minah saleh punya dish kan...hehee..tp sungguhlah sedap tekak ni menelannya...anak2 mmg laju je la makan...Resepi campak2 dan taram2 akak je nih..heheee...layaaannn....tp sungguh x mengecewakan...kalau x buat mmg kecewa...hahahahha..sebab senang banget! Sedap dan rangup dimakan suam-suam..
BAKED ONION PUFF WITH SPICY TUNA
Bahan:-
- 1 paket (5 keping) onion paratha jenama Kawan
- 1 biji kuning telor
- 1 tin tuna (hot n spicy)
- 1 biji bawang besar - dipotong dadu kecil2
- 2 ulas bawang putih - dicincang
- 1 tangkai cili merah - dibuang biji dan dicincang halus
- sedikit daun sup n daun bawang - dihiris halus
- 1 biji limau kasturi - diperah jusnya
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
Cara-Cara:-
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang merah hingga naik bau.
- Masukkan tuna dan kacau sekejap dengan api perlahan.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa
- Perahkan jus limau kasturi, kacau sebati.
- Tutup api, dan biar sejuk sedikit.
- Masukkan daun sup dan daun bawang, gaul rata. Ketepikan.
- Ambil sekeping paratha dan belah dua (biarkan beralas dengan plastiknya)
- Letakkan 1 sudu besar inti tuna tadi pada setiap bahagian (kedua-dua) paratha tadi.
- Angkat dengan plastik paratha dan lipatkan dua bahagian tersebut. Buat ke atas kepingan lain juga sehingga siap...(*5 keping paratha dibelah dua, akan menghasilkan sepuluh biji puff.)
- Tekankan bahagian yg terbuka dengan garfu kecil. Kelar sedikit bahagian atasnya dengan pisau tajam dan alihkan ke atas dulang non-stick atau dulang biasa yg telah digris dan dialas baking sheet.
- Sapukan dengan kuning telor dan bakar pada suhu 180 C selama 12 - 15 minit sehingga nampak kuning keemasan. Sejukkan di atas redai. Sedap dimakan ketika suam2...rangup!! Selamat mencuba..!!