Wednesday, June 30, 2010
Kek Marie Batik - Always Upon Request
Tuesday, June 29, 2010
Cupcakes Untuk Anak-Anak Buah
KEK COKLAT LEMBAB KUKUS ZAIIMA
Bahan-Bahan:
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan serbuk koko - kita guna serbuk koko Van Houten (*akak pun)
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak (*akak guna butter cair ikut Maz)
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 1/4 cawan tepung gandum (*akak just guna je tepung naik sendiri)
- 1 tsp baking powder (*x letak la ni sbb guna tepung naik sendiri)
- 1 tsp soda bicarbonate(*x letak jugak )
- 3 biji telur
Cara-Cara:
1.Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.
2.Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.
3.Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan . (Maz bakar kaedah waterbath selama 1 1/2 jam dgn suhu 150 C) (*akak bakar je mcm biasa selepas letak dlm acuan-acuan cupcakes selama 15 minit, pada suhu 170C)
TOPPING COKLAT dari Noor Masri (*akak x buat ni, lenkali laa)
Bahan-bahan:
- 250 g coklat masakan } potong kecil2
- 1 sudu besar majerin
- 130 ml double cream atau whipping cream
- sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional (kita ganti dgn susu pekat)
Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler. Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli.
Monday, June 28, 2010
Bun Gula Merah
BUN GULA MERAH
Resepi : Ros Jintan Manis
Bahan:-
180gram tepung roti
50gram tepung gandum
2 sudu besar skim milk@susu tepung
3-4 sudu besar gula merah
100ml susu segar suam@boleh ganti dengan air suam
40gram butter
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu kecil yis
50 ml air
1/3 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread softner ( boleh ganti dengan 2 sudu besar water roux)
Bahan sampingan:-
1/3 cawan kismis hitam (*akak x letak pun)
1. Mula-mula masakkan gula merah bersama 50ml air didalam periuk dan kacau sehingga gula merah larut, ketepikan dan sejukkan sebentar.
2. Selepas itu, masukkan bancuhan gula merah dan semua bahan doh dalam bekas adunan kecuali kismis hitam dan uli hingga tidak melekat pada jari. Uli selama 5 hingga 8 minit.
3. Setelah adunan menjadi doh, boleh gunakan tips ini untuk dapatkan doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan beberapa minit, anda akan dapat doh yang elastik.
4. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan kain bersih atau plastik wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. Bahagi doh pada dua bahagian, satu bahagian di campur dengan kismis hitam dan uli sebati.
5. Bahagi kedua-dua doh pada 9 bahagian bun kecil dan susun di dalam acuan petak 18cm, pastikan acuan petak di lenser dahulu dengan butter atau marjerin, biarkan doh naik dua kali ganda dan gilss permukaan bun dengan 1 sudu kecil susu segar+beberapa titikmadu.
KAEDAH LAIN ( menggunakan Bread Maker)
- Masukkan semua bahan kecuali kismis hitam dalam BM dan pilih menu Dough dan tekan ON, tunggu sampai siap di uli, kemudian keluarkan doh dan bahagi doh pada dua bahagian, satu bahagian di masukkan kismis hitam. Boleh terus bentukkan doh bulat-bulat dan susun dalam acuan petak. Biarkan naik dua kali ganda.
5. Akhir sekali bakar pada suhu 170-180darjah selama 20 hingga 23 minit dan sedia untuk dihidangkan panas-panas atau boleh juga disejukkan dahulu atas redai. Selamat Mencuba.
Friday, June 25, 2010
Basic Cupcake Buttercream Class
Thursday, June 24, 2010
Ayam Perap Masak Merah Madu
AYAM PERAP MASAK MERAH MADU
Sumber : Majalah SAJI
Bahan:-
- 1 ekor ayam - potong 10 bahagian
- 2 sb. rempah kari ayam
- 1 sb. serbuk kunyit
- 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 2 inci halia (ditumbuk)
- 2 labu bawang besar (dikisar)
- 2 sb. cili kering kisar (akak letak 3 sb.)
- 5 sb. madu
- 1 sudu besar gula merah
- 2 sb. puri tomato (akak letak 4 sb.)
- garam secukup rasa
- 1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat
- Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam (akak lebih 4 jam..hehee)
- Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah)
- Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.
- Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
- Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.
- Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.
- Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.
Wednesday, June 23, 2010
Nasi Minyak - Resepi III
NASI MINYAK - RESEPI III
Sumber: Kak Wan (Citarasawan)
Bahan:- (tulisan merah untuk sukatan yg akak buat)
- 1 kg. beras Basmathi (dibasuh & disejat) (akak masak 3 1/2 cawan)
- 150 ml minyak sapi (akak tukar dengan 2sb. butter + 2 sb. minyak jagung)
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- 155 ml air (akak letak 4 cawan air)
- 150 ml susu cair (akak letak 1/2 cawan jek)
- 2-3 camb stok pekat ayam/2 kiub stok (akak letak 1 kiub)
- garam secukupnya
- 80 gm gajus } - (akak tukar kismis)
- 50 gm bawang goreng } bahan hiasan
- 100 g pis hijau }
- 5 cm kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 buah pelaga
- 8 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2.5 cm kunyit hidup
- 2.5 cm halia
- Panaskan minyak sapi, masukkan bahan penumis dan bahan kisar. Kacau hingga terbit bau.Masukkan beras, gaul 2-3 minit.
- Bubuh pula daun pandan, air, garam, susu dan stok. Kacau sekali-sekala hingga menggelegak.
- Bila airnya kering, perlahan api dan tutup periuk. Biar ia masak.
Tuesday, June 22, 2010
Elvis Presley's Pound Cake - Thanks Uncle Lee!
ELVIS PRESLEY'S POUND CAKE
Ingredients:
- 3 cups granulated sugar
- 1/2 pound butter, softened (lebihkurang 240 gm)
- 7 eggs, at room temperature
- 3 cups cake flour, sifted twice, divided
- 1 cup whipping cream
- 2 teaspoons vanilla extract
- Butter and flour a 10-inch tube pan. (Note:- please use suggested pan for a better result)
- Thoroughly cream together sugar and butter. Add eggs one at a time, beating well after each addition.
- Mix in half the flour, then the whipping cream , then the other half of the flour.
- Add vanilla extract.
- Pour batter into prepared pan. Set in a COLD oven and turn heat to 350 degrees F.
- Bake 60 to 70 minutes, until a sharp knife inserted in cake comes out clean.
- Cool in pan 5 minutes. Remove from pan and cool thoroughly.
Cekodok @ Jemput-Jemput Buah Sukun
CEKODOK @ JEMPUT-JEMPUT BUAH SUKUN
Bahan:-
- 1 1/2 cawan buah sukun ranum yg dilecek
- 3 cawan tepung gandum
- garam secukup rasa
- 1/3 sudu kecil soda bikarbonat
- air untuk bancuh secukupnya (bancuhan lembik2 sikit)
- minyak untuk menggoreng
- Bancuh semua bahan di atas (kecuali minyak laaa). Gaul sebati.
- Panaskan minyak dan goreng laa hingga kekuningan. Balik-balikkan selalu..
- Sedap dibuat minum petang or sarapan pagi...
Monday, June 21, 2010
Sambal Tumis Jejari Ketam (Crabstick) Dan Kisah Anak Daraku..
Okayyy lah meh layan resepi sambal ni dulu....
SAMBAL TUMIS JEJARI KETAM (CRABSTICK)
Bahan:-
- 1 paket jejari ketam (dikerat 2 setiap satu)
- 5 sudu besar cili kering kisar
- 1 labu bawang besar *
- 2 ulas bawang putih * (bahan * dikisar)
- 4 ulas bawang merah - dimayang nipis
- 1/4 cawan air asam jawa (lebihkurang)
- 2 sudu besar gula merah
- 1 sudu besar gula pasir
- sedikit air (lebihkurang 1/3 cawan)
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah hingga naik bau dan kekuningan.
- Masukkan cili kisar dan masak dengan api sederhana hingga cili terbit minyak.
- Masukkan bawang2 kisar dan masak lagi hingga cili masak kemerahan.
- Masukkan air asam jawa, gula merah, gula pasir dan sedikit air.
- Masak hingga kuah agak pekat dan masukkan garam. Seimbangkan rasa pedas, manis sambal.
- Masukkan crabstick dan kacau perlahan (*takut nnt terlerai isinya). Balikkan sesekali dan masak lebihkurang 3 - 4 minit.
- Tutup api dan hidangkan.
Nasi Lemak Dengan Sambal Jejari Ketam (Crabstick)
Blackpepper Vermicelli With Broccoli
BLACKPEPPER VERMICELLI WITH BROCCOLI
Bahan:-
- 1 paket pasta vermicelli (jenama San Remo)
- 1 labu bawang besar - didadu
- 5 ulas bawang putih - cincang halus
- 400 gm daging kisar - basuh sekejap dan toskan
- 5 sudu besar sos lada hitam
- 3 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar sos tomato
- 1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus/kisar
- 1 biji lada benggala merah - didadu
- 400 gm broccoli - dihiris kasar
- garam secukup rasa
- sedikit lada sulah
- 4 sudu besar minyak zaitun
- keju parmesan - untuk tabur
- Didihkan air secukupnya dalam periuk dan letak beberapa titis minyak zaitun dan sedikit garam. Rebus hingga vermicelli lembut. Toskan.
- Dalam kuali, panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan daging kisar dan kacau hingga daging masak dan airnya kering sedikit.
- Masukkan sos lada hitam, sos cili, sos tomato, serbuk lada hitam kisar dan lada sulah.
- Masukkan garam dan kacau rata.
- Masukkan broccoli dan lada benggala, kacau sekejap.
- Masukkan vermicelli dan kacau rata-rata dan seimbangkan rasa. Jangan sampai broccoli layu sangat.
- Tutup api dan hidangkan dengan taburan keju Parmesan. Sedia untuk dimakan.
Sunday, June 20, 2010
Oreo Cheesecake For My Sisters In KL
Saturday, June 19, 2010
Selamat Hari Bapa
"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau ampunkanlah dosa kedua ibu bapaku, Engkau peliharakanlah mereka dan Engkau sayangilah mereka sebagaimana mereka menyayangi kami anak-anak mereka semasa kecil. Ya Allah, Engkau limpahkanlah mereka dengan rahmat dan hidayahMu dan Engkau sejahterakanlah kehidupan kedua ibubapa kami di dunia dan di akhirat, amin, amin, Ya Rabbal 'Alamin..."
Roti Sosej & Egg Cheese Paratha
Friday, June 18, 2010
Kek Marble Trio
KEK MARBLE TRIO
- 300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
- 280 g tepung gandum*
- 1 camca besar susu tepung*
- 1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
- 5 biji telur gred A (*akak guna gred B, letak 5 1/2 biji..hehe)
- 1 camca besar ovallate
- 250 g gula halus
- 30 g gliserin*
- 20 ml air*(*disatukan)
- 1 1/2 camca teh coklat emulco
- 1 camca teh strawberry emulco
- 1 /2 camca teh rose essence
- Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.
- Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
- Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar).
- Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.