Thursday, July 31, 2008

Custard Raisins & Red Bean Sweet Bun



Resepi cedok dari dapur Noreen ni..Ummi buat 2 adunan dari yang asal ni..Thanx Noreen..Sedap n lembut sgt2!!

Bahan:-
75 gm tepung roti
75 gm tepung kek
1 camca teh yis
60 gm susu segar
1/2 biji telor
30 gm gula pasir
25 gm mentega

Bahan Kastad:-
1 cam. besar tepung kastad
1/2 cam. besar gula pasir
85 gm susu segar
10 gm mentega
1 cam. teh esen vanila

20 gm raisins/mixed fruits
1/2 biji telor untuk sapuan


Cara-Cara:-
Untuk Kastad:-

Masukkan kesemua bahan kastad ke dalam mangkuk tahan panas dan kacau dengan api perlahan sehingga pekat sedikit. Tutup api dan biarkan sejuk. Cover dengan cling film.


Untuk Bun:-
Masukkan kesemua bahan-bahan roti di dalam mixing bowl dan kacau sebati. Uli sehingga menjadi doh, elastik dan tidak melekat di tangan. (Atau kaedah lain, masukkan ke dalam bread machine, tekan setting doh, biarkan doh siap.) Setelah siap diuli, biarkan doh naik sehingga 2 kali ganda dalam masa 45 minit - 1 jam. Kemudian tumbuk2 kan doh untuk keluarkan angin dan rehatkan doh 15 minit lagi. Kemudian canaikan doh menjadi bentuk "oblong" dan sapukan kastad, taburkan raisins. Gulungkan seperti swiss roll dan potong ikut suka ketebalannya..(*ummi ni ternipis sikit, lagi cantik kau tebal sikit). Susun atas pan yang telah digris dan biarkan doh naik sekali lagi. Sapukan bun dengan telor dan bakar pada suhu 180 deg. celcius selama 15 minit/hingga masak. Setelah masak, sapukan mentega agar bun kelihatan berkilat.


Nota:- untuk red bean bun pun sama je..cuma tukar filling dalam tu, then roll red bean filling atas doh yang dicanai..gulung dan potong.

Ayam Pedas Serai Bersantan

Resepi ni terjumpa kat rumah Kak B. Emm dah banyak resepi ayam masak isi serai camni..cuma yang ni bersantan..so layann...

Bahan:-
1 ekor ayam - kerat ikut suka dan goreng setengah masak
1 - 2 keping asam keping
3 batang serai dititik
1 biji kelapa - diambil santannya
cili padi - optional
sedikit kacang tenah goreng/gajus - *ummi x letak ni..


Bahan Kisar:-
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
20 tangkai cili kering (ikut nak pedas)
sedikit belacan
3 cm kunyit hidup
3 cm halia


Cara Memasak:-
Tumis bahan mesin dan serai sehingga naik minyak. Masukkan ayam, santan, asam keping dan biarkan seketika. Kacau sesekali. Masukkan garam secukup rasa.. (*ummi tambah gula sikit) Bila sudah masak dan pekat sikit, taburkan kacang tanah sebagai hiasan. (Lauk ni sebenarnya ala-ala sambal kering, tapi terpulang kalu nak berkuah cam Ummi ni..hehe)

Stir Fried Snap Peas N Prawn Wif Black Pepper

Ummi letak gambor je la dulu ek...nnt free sikit letak resepi k..bese je ni..!!

Bahan:-
15 batang snap peas - buang hujung dan tarik bgh tepinya mcm kcg buncis tu..
1 batang carrot - potong nipis bulat
1 paket babycorn (jagung muda) - belah dan kerat 2
10 ekor udang sederhana besar
1 labu bawang besar - hiris-hiris tebal
3 ulas bawang putih - ketuk2
1/2 biji lada benggala - dadu
1 batang cili merah - hiris nipis
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
3 sudu besar minyak masak

Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih, kacau hingga kekuningan. Masukkan udang, carrot dan babycorn. Kacau sebentar. Masukkan snap peas, sos tiram, kicap cair, serbuk lada hitam dan cili merah dan lada benggala. Kacau rata. Masukkan garam secukup rasa. Kacau rata dan jangan masak terlalu layu. Tutup api.

Tuesday, July 29, 2008

Puding Tapai Ubi - Lagik!!


Kelmarin ada Pasar Malam hubby beli tapai 2 bungkus...1 bungkus dia nak makan gitu je..1 bungkus lagi dia suruh Ummi wat puding kalu nak...Eh, nak...nak..rindu dah lama x makan!! Penah dah posting dulu..layan resepi di Sini k..Best nih! Rasa cam ice-cream je bila tapai ubi ni diblend halus gini..

Gulai Ikan Siam

Malam ni x dapat nak masak banyak2 sebenarnya...Masa kat ofis tadi cadang bila balik nak baut roti lepas masak, tp air dah buat hal...halusnya laaa..macam xnak keluar je...time kita nk masak tu laaa...dia buat hal...menciiiiii... Sempat masak lauk sempoi je ni...santan pun Ummi guna santan kotak je..Resepi dari Kak Liza ni..

Bahan:-
500 gm ikan tenggiri/merah/kembung/selar
3 cawan santan (dari 1 biji kelapa)
sedikit terung pipit (*ummi guna terung bulat kecil2 warna ungu - xtau le nk panggil terung apa)
sedikit buah belimbing buluh (*ummi xda ni)
5 helai daun limau purut
3 tangkai cili hijau (belah dua)
Garam secukup rasa
sedikit gula (*ummi tambah ni)
Minyak untuk menumis

Bahan Mesin:-
10 tangkai cili kering
10 biji cili padi
1 sudu kecil lada hitam
5 batang serai
2 cm lengkuas
10 ulas bawan merah
5 ulas bawang putih
2 cm belacan
2 cm kunyit hidup

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak. Masukkan santan dan biarkan mendidih. Masukkan ikan, terung dan daun limau purut. Biarkan mendidih dan masukkan garam. Masukkan buah belimbing dan cili hijau. Perlahankan api dan biarkan mendidih hingga kuah pekat. Tutup api dan hidangkan.

Calamari Ring (Again!!)

Anak ummi request wat sotong celup tepung ni..dah lama x makan..aah ya..memang pun..So layan. Penah dah letak resepi dulu rasanya...Xpalah rajin sikit ni..lagipun senang je ni.. :)

Bahan:-
1/2 sudu teh jus halia
1 tangkai daun bawang - hiris halus2
1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan tepung beras
garam
serbuk cili/serbuk kari
minyak

Cara Memasak:-
Bersihkan sotong dan lapkan dengan kitchen towel (*supaya digoreng tidak meletup nanti). Gaul sotong dengan jus halia, daun bawan, garam dan serbuk cili/serbuk kari. Dalam bekas lain campurkan kedua-dua tepung dan golekkan sotong ke dalam tepung. Goreng hingga kekuningan.. jangan terlalu lama, nnt sotong jadi lembik la pulak!

Sunday, July 27, 2008

Chocolate Roll Cake

Bila hujung minggu, kalu x pergi ke mana-mana barulah ada masa nak masak lebih-lebih dan duduk kat dapur tu lama-lama, sampai naik lenguh kaki ni berdiri. Swiss roll ni Ummi buat sebab abang long nak, dia nampak resepi ni atas meja. Memang nak buat pun, tapi duk que lama sangat sampai abang long yang mintak buatkan....hehe..Nasib dia suruh wat, xpun ntah bila nak mula buat..haha...Lagipun, kebetulan bahan-bahan sume ada...Resepi dari Yani, diambil dari rumah Mak Lang ni...
Bahan Kek:- (30 x 30 cm)
4 biji telor
35 gm tepung gandum
15 gm serbuk koko
50 gm gula halus
Bahan Krim:-
125 gm cream cheese
150 gm fresh cream/whipping cream
30 gm gula halus
1 sudu besar jus lemon
Cara-cara:-
KEK:-
Alaskan oven plate dengan baking sheet. Asingkan kuning telor dengan putih telor. Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko. Panaskan oven sehingga ke suhu 180 deg. celcius. Sementara itu pukul putih telor sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula sedikit sedikit dalam 3 peringkat sambil dipukul. Pukul sehingga kembang (soft peak).

Masukkan kuning telor satu persatu. Pukul dengan perlahan-lahan. Masukkan tepung yang telah diayak tadi. Kacau dengan spatula dalam satu arah hingga sebati. Tuangkan ke dalam dulang dan ratakan. Bakar selama 10 minit dengan suhu 180 deg. celcius. Kemudian sejukkan.

KRIM:-
Pukul cream cheese dengan gula sehingga lembut. Kemudian masukkan fresh cream dan lemon juice. Pukul lagi sehingga jadi bentuk krim. Sapukan krim ke atas kek tadi. Kemudian gulung perlahan-lahan. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 - 2 jam sebelum dipotong.

Marble Cheesecake

Minggu ni abang long ada balik, so Ummi pun ada semangat la sikit nak masak beriya. Tambahan jenis2 ciskek ni memang dia suka...siap tapau bawak balik kolej lagi petang tadi. Tapi xleh selalu sangat wat ciskek ni...nanti orang yang tinggal kat rumah ni yang naik inci...hehe..just can't resist it!! :D Resepi asal dari Kak Rinn FP ni...sedap, lembut je kek ni n a bit moist...!!
Bahan A:-
180 gm mentega
20 gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
120 gm tepung naik sendiri (diayak bersama serbuk koko dan baking powder)
170 gm gula kastor
3 biji telor

Cara Membuat:-
Griskan loyang 8 ince dengan butter dan alas dengan baking sheet. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telor sebiji demi sebiji, pukul sebati lagi. Masukkan campuran tepung, baking powder dan serbuk koko. Gaul rata dengan spatula dan bahagi kepada dua bahagian.

Bahan B:-
250 gm cream cheese
60 gm gula kastor
1 biji telor
1 sudu teh esen vanila

Cara Membuat:-
Pukul cream cheese hingga kembang. Campurkan gula, telor dan esen vanila. Pukul lagi sampai kembang dan sebati.

Cara Menyediakan Kek:
Tuang satu bahagian A ke dalam loyang. Ratakan. Kemudian tuang pula adunan B di atasnya dan ratakan. Tuang pula sebahagian lagi bahan A dan ratakan. Bakar pada suhu 165 deg. celcius selama 50 - 60 minit (adjust ikut oven masing-masing). Biarkan sejuk dahulu baru dipotong.

Ayam Baghana

Lauk ni Ummi masak untuk makan bersama nasi udang berempah tengahari tadi. Hehe..ni pun cedok dari dapur Kak B. Haiii, nombor Kak B tengah naik ni...!!! Tk banyak ya Kak B...sedap sangat-sangat ayam ni...!!! Nak masak pun senang...
Bahan:-
1 ekor ayam (kira-kira 1/2 kilo - potong 8/10)
5 sudu makan minyak masak
2 1/2 cawan santan
2.5 cm lengkuas - diketuk
1 batang serai - dititik (ummi guna 2 batang)
7 helai daun salam - (*x letak ni)
1 tin kacang kidney
2 sudu makan gula perang
garam secukup rasa
bawang goreng

Bahan Kisar:-
2 sudu makan ketumbar
5 biji buah keras
4 cm kunyit hidup
10 batang lada merah
5 batang cili hijau
15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
15 gm belacan

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. Masukkan santan, lengkuas, serai dan daun salam dan biarkan masak sehingga naik minyak. Masukkan garam dan gula perang. Masukkan ayam dan kacau rata kemudian kecilkan api dan masak ayam sehingga kuah agak pekat. Akhir sekali masukkan kacang kidney dan semasa menghidang tabur bawang goreng.

Nasi Rempah Udang/Daging

Menu tengahari ni, sebenarnya tak bercadang pun nak buat nasi rempah ni...tapi bila lalu dapur Kak B, nampak cam sedap je..Actually, nasi ni adalah untuk Nasi Rempah Udang/Daging...tp dalam fridge ada udang je..so Ummi buat Nasi Rempah Udang laa..alamak beras basmathi pun dah out of stock...alah hubby kata buat je beras biasa...aah, Ummi pun guna je beras Faiza ni haa...emmm sedap semacam jek! Meh tengok resepi asal dia ek..
Bahan:-
1 kg beras basmathi - basuh, rendam 10 minit dan toskan.
1110 ml air
20 ekor udang besar/250 gm daging - potong nipis
4 sudu besar rempah kari daging
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan pes halia dan bawang putih yang dikisar
3 biji bawang besar - dihiris bulat
1 cawan gajus
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntuk bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang
1/2 cawan minyak sapi QBB
1/2 cawan minyak masak
daun ketumbar - (*ummi xda stok ni)
daun pudina
garam
bawang goreng


Cara Memasak:-
Udang digaul dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. Goreng selama 2 minit dan angkat, toskan. Ketepikan. Dengan menggunakan minyak gorengan udang tadi dan masukkan sekali minyak sapi, tumis kulit kulit kayu manis, cengkih, lawang dan buah pelaga. Kacau sebentar dan masukkan bawang besar yang dihiris bulat, kacau hingga wangi. Masukkan pes bawang putih dan halia yang telah dikisar. Masukkan gajus dan masak hingga naik bau dan gajus bertukar warna. Masukkan pula serbuk sos tomato, serbuk kari daging, garam dan serbuk perasa. Kacau sebati. Tuang air secukupnya dan masukkan beras. Angkat periuk dan letak dalam rice cooker, tekan COOK. Susun udang atas beras dan biarkan masak. (*ummi letak udang bila nasi dah separuh masak). Taburkan daun ketumbar dan daun pudina, gaulkan ketika nasi baru masak. Tabur pula bawang goreng bila menghidang.

Tag Dari Jun dan Eda

Pyzam Family Sticker Toy
Kelmarin Ummi kena tag dengan Jun ni ha, lepas tu, Eda lak, ni kira jalan sekali la ek...sape nak kenaiii my family ni haa..Hehe...kelakornyalaaa...puas nak adjust org kartun ni dengan org bebenor..hehe..click sana, click sini ada je yang tak kena....So ini habis adjust n nak bagi bayangan la kira-kiranya...tp itu "inci" beselah..mesti ada lari punya..haha...K, here is my family:-

Hubby = anak-anak panggil Abah la..

Me = anak-anak panggil emak (kadang-kadang ada masa anak-anak menyakat jugak panggil Ummi ni "ummi"..hehe)

Amirul Hazmi = Habis seisi rumah panggil abang long..Now further study kat Matrikulasi Gambang

Najwatul Huda = Satu rumah pun panggil Kak Ngah..kawan2 dia je panggil nama kot..hehe.. Baru je masuk Uitm Segamat on the last Julai 2008 intake.

Najiha Elyani = Hah, yang ni x berapa lekat gelaran Kak De, kadang2 panggil Najiha jugak...Now in Form 5...emm xlama lagi ke mana lak, x tau laa..

Aiman Hazwan = Yang ni sume panggil Aiman, Ummi dengan Hubby je panggil adik, kadang2 Aiman....Adik Besar nih! Kalu bab makan, masyaAllah...puas nak suh diet sikit...jalan pun dah semacam..wahahaa...

Okayyy!!! Ini family di HomeSweetHome...harap2 sume orang kenal la ek..kalu x kenal gak lagi, tengok gambar2 dalam blog ni..kalu rasa susah gak nak cam..meh mai rumah laa noooo...hehe..

Ummi pun tak sempat nak pikir nak bagi sape pulak tag ni...sape ek...nntlah ya..esok2 kalu ada calon...Ummi letak k...biar suspen sikit..hehe..tapi kalu ada sesape yang nak mencuba boleh try kat pYzam.com ni ek..

Saturday, July 26, 2008

Apam Kentang


Kalu sume nak tau kan...Ummi ni suka sangat makan apam..so kalu jumpa apam..mst layan punya...Jumpa resepi apam pun suka jugak nk try kalu yang lain sikit tu, tp Ummi adjust la dengan bahan yang ada dan ikut kerajinanku..hehe..Resepi ni dari majalah SEDAP. Memang sedap dan lembut gitu...harum dengan kombinasi kentang dan perisa pandan. K, ni resepi asalnya.
Bahan:-
200 gm gula pasir
175 ml air kelapa
25 ml air suji (*x letak pun, xtau..)
1 helai daun pandan
200 gm tepung beras
175 gm kentang, kukus, kupas dan lecek jadikan 150gm.
100 gm tepung gandum
1 sudu teh yis segera
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh garam
23 titi pewarna hijau
1/8 sudu teh esen pandan
250 ml santan dari 1/2 biji kelapa
20 bekas daripada takir daun pandan (hehe..x kuasa la nk membuatnya, ummi guna acuan apam je lah)
Bahan taburan:-
100 gm kelapa muda - diparut
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan
Cara Membuat:-
Renih gula, air kelapa, air suji dan daun pandan hingga mendidih (jadikan 300 ml). Biarkan suam panas. Tuangkan ke dalam tepung beras dan kentang sambil dikacau hingga sebati. Setelah sejuk, masukkan tepung gandum, yis, serbuk penaik, garam, pewarna hijau dan esen pandan. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau lebihkurang 10 minit hingga sebati. Rehatkan selama 40 - 50 minit. Tuangkan ke dalam takir daun pandan. Kukus selama 30 minit dengan api yang besar. (*ummi letakkan acuan kosong dulu dalam kukusan selama 2 minit, baru dituangkan adunan dan kukus).
Sementara itu, campurkan sume bahan untuk taburan dan kukus sebentar. Taburkan atas apam bila menghidang.

Pulut Dengan Serawa Durian


Hari ni masak pulut dengan serawa durian ni...favourite hb and Ummi jugak ni..Hari ni anak-anak sekolah, dah goreng mee satu bungkus dan jemput kucai sikit pagi tadi wat bekal diaorang. Lewat sikit Ummi masak pulut ni...Tengahari lak ada jemputan kenduri, nak kena pergi jugak...Jamu mata dulu la ek..nnt letak resepi kalu ada yang nak..xpun xyah la kot..sume pandai masak pulut dengan serawa durian ni kan...
Ada permintaan dari Albana..minta letak resepi serawa durian ni..so Ummi letaklah k..Ni sukatan lebih kurang n agak-agak la yaa...sebab dah selalu buat, so xdalah sukat2 sgt...ikut tekak lah kemanisan serawa ni ya..ada orang suka manis, ada orang xnak manis sgt..
Bahan:-
10 butir isi durian
5 - 6 cawan santan (dari 2 biji kelapa)
1/2 cawan gula merah/gula melaka
1/4 cawan gula pasir
5 helai daun pandan - simpulkan
1 sudu kecil garam kasar
Cara Memasak:-
Isi durian dikeluarkan sikit2 dari bijinya dan ditenyeh2 sikit dalam periuk. Masukkan daun pandan, gula merah dan gula pasir. Campurkan 1 cawan dari santan dan masak sebentar dengan api perlahan agar gula mereneh dan sebati. Bila mendidih sikit masukkan kesemua santan dan letakkan sedikit garam. Kacau-kacau perlahan hingga mendidih dan kuah agak pekat. Tutup api.

Thursday, July 24, 2008

Ikan Bakar Tomyam

Emm ada ikan kerisi lagi dalam fridge ni, so Ummi pun hentam bakar dengan resepi dari KakLiza ni...Lagipun bahannya pun senang..Tapi Ummi wat sekor ikan je..kira half laa..

Bahan:-
2 ekor ikan selar (*ummi guna ikan kerisi)
daun limau purut
jus limau nipis/kasturi
alluminium foil

Bahan Mesin:-
3 biji cili merah
5 biji cili apai
3 batang serai
1 biji tomato
garam

Cara Memasak:-
Gaulkan semua bahan mesin dan letakkan dalam alluminium foil. Letakkan ikan dan daun limau purut. Bungkus kemas. Bakar atas dapur atau dalam oven dengan suhu 200 deg. celcius selama 20 minit. Perahkan limau nipis semasa menghidang.

Sambal Tempoyak Ikan Bilis

Memang dah lama simpan resepi Maklang ni nk try..selalu wat sambal tempoyak x penah la pulak masak dan campur santan, kecuali kalu dengan pucuk ubi ke...Lagipun harini tengok Jun tayang sambal tempoyak, xleh tahan laaa...emmm buat jugak la...sedapp hb kata!! Nasib x letak petai...xpun lagi dia x ingat dunia..wahahaa..Resepi ni Maklang x letak sukatanpun, agak-agak je..

Bahan:-
1 cawan ikan bilis - Ummi tumbuk 1/3
10 biji cili padi - tumbuk
2 ulas bawang merah - tumbuk
1 inci kunyit hidup - tumbuk
1 - 2 helai daun kunyit - siat-siat
1 batang serai - dititik
1 keping kecil asam keping
1 cawan tempoyak
1/2 cawan santan pekat
garam

Cara-Cara:-
Campurkan sume bahan dalam periuk dan masak sehingga agak pekat dan ikan bilis lembut.

Singgang Berempah

Ummi duk fikir je ada sekeping lagi ikan merah ni, nak masak apa ek...Ronda-ronda rumah Mat nampak lak resepi singgang ni...bila baca bahan, bayangkan sedapnyaaa....Ummi wat half je dari bahan asal, sebab anak2 Ummi kurangkan sikit masakan singgang, diaorang suka yang pedas-pedas je...tp hb suka...emmm layaann..!! Tk Mat..

Bahan:-
4 - 5 keping ikan merah (atau apa2 ikan disukai)
2 biji tomato - belah 4 setiap satu
2 batang serai - dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 ketul kiub ikan bilis "MAGGI" (optional)
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Bahan Tumbuk:-
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai - dititik
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 camca teh lada hitam biji
8 biji cili padi (*ummi tumbuk pecah2 sikit je)
1 camca teh ketumbar
1/2 camca teh jintan manis

Cara Memasak:-
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk hingga harum, masukkan serai dan tuang air (ikut keperluan). Masukkan kiub ikan bilis dan jus asam jawa. Biarkan mendidih, masukkan ikan yang telah dibersihkan dan tabah garam secukup rasa. Biarkan mendidih atas api sederhana sehingga ikan masak. Akhir sekali masukkan belahan tomato. Sesuaikan rasa, tutup api dan hidangkan.

Sup Sayur Manis

Masak sayur ringkas je malam ni...sebab memang Ummi dah intend nk meratah je sup sayur ni..xnak makan nasi lee..

Bahan:-
1/4 batang kobis pokok
1/2 batang lobak merah - hiris bulat
10 batang snap peas
5 batang babycorn - belah 2
1 labu bawang besar - hiris tebal2
2 ulas bawang putih - hiris
1 biji cili merah - (*kalu ada capsicum boleh ganti)
6 ekor udang sederhana besar
1 sudu makan kicap cair
2 biji telor
air secukupnya
garam

Cara Memasak:-
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar dan bawang putih. Kacau biar kekuningan, masukkan air secukupnya. Biar mendidih. Masukkan udang, lobak merah, snap peas, babycorn, kicap cair dan sedikit garam. Biar mendidih sebentar, masukkan kobis dan pecahkan telor dalam sayuran..jangan dikacau, biar sebentar. Bila telor 3/4 masak, tutup api.

Wednesday, July 23, 2008

Whole Wheat Blueberry Muffin


Lama rasanya x buat muffin..Nmpak resepi muffin ni guna kombinasi tepung serbaguna dan whole wheat flour, kebetulan ada, nnt berkulat lak whole wheat flour ni duk dlm fridge lama2 nanti..Resepi dari Diana ni menggunakan fresh blueberries! So bila makan tu, ada sikit masam2 fresh blueberries ni, that's y kena tabur gula sebelum bakar..Bagi yg inginkan kelainan muffin, boleh cuba resepi ni..not bad!
Bahan:-
1 cawan tepung serbaguna
1 cawan tepung whole wheat
1/2 cawan gula kastor
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk kayumanis
1 1/2 - 2 cawan fresh blueberries
1/2 cawan butter - dicairkan
2 biji telor saiz A
1/2 sudu teh esen vanila
Sedikit gula pasir - untuk tabur atas muffin

Cara Membuat:-
Preheat oven ke suhu 220 deg. celcius. Sediakan paper cup secukupnya. Satukan bahan2 kering dalam mangkuk dan gaul rata. Dalam mangkuk kecil lain, masukkan 1 sudu besar campuran tepung dan gaulkan dengan fresh blueberries biar rata. Ketepikan. Campur dan kacau gaul telor, susu, esen vanila dan masukkan ke dalam butter yang dicairkan. Kemudian segera masukkan bahan-bahan kering dan kacau perlahan kedua2 adunan. Kacau hingga agak2 sebati dan rata sahaja. (*Jangan terlebih gaul/kacau lama, ini akan menjadikan muffin agak keras nanti.) Masukkan bluberry tadi, kacau rata sikit. Sudukan adunan ke dalam acuan muffin lebihkurang 2/3 dari acuan. Taburkan dengan gula pasir tadi. Bakar selama 15 - 20 minit hingga berwarna kekuningan/hingga masak.

Equatorial Carrot (Kerabu Lobak Merah)

Resepi lama dalam koleksi..dari majalah Saji tahun 2000 punya nih! Lama ek..hehe. Hubby cakap sedap laaa...dia ni jarang suka kerabu camni..Ni kira kerabu moden lah ek..guna carrot lak!

Bahan:-
300 gm lobak merah - parut memanjang
2 cm belacan - dibakar sikit
2 biji cili merah - dikisar halus
2 sudu besar air perahan limau nipis
1 1/2 sudu besar kerisik
garam halus
gula

Bahan Hiris:-
4 ulas bawang merah
6 biji cili padi
2 batang serai
2 - 3 helai daun kunyit

Cara Menyedia:-
Didihkan air dalam periuk dan celurkan lobak sebentar. Angkat dan toskan. Letak dalam mangkuk dan masukkan bahan hiris, cili merah dan belacan, gaul rata. Masukkan air perahan limau nipis, garam, gula dan kerisik. Gaul rata2 dan seimbangkan rasa. Hidangkan dengan nasi panas2...!

Asam Pedas Sotong

Masak sempoi2 je malam tadi..Ni Najiha punya menu sebab dia ada tengok dalam satu majalah apa ntah..keratan ni dia bagi Ummi, hehe..boleh pakai jugak my dotter ni..sedap..x penah lagi wat asam pedas sotong lah! Sedap ni..terasa kelainan bila masukkan limau purut dalam asam pedas ni..
Bahan:-
1 kg. sotong - (*kerat 2 kalu sotong besar, kalu kecik xyah)
2 batang serai - dititik
8 helai daun limau purut
2 ulas bawang putih - kisar
6 ulas bawang merah - kisar
15 - 20 tangkai cili kering - kisar
1 inci belacan - kisar
1 kuntum bunga kantan - belah 2
5 tangkai pucuk kesum
3 keping asam keping
3 cawan air
sedikit gula
garam dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan kisar dan masak hingga naik minyak dan pekat. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan bunga kantan, serai dan asam keping dan dituruti dengan daun kesum dan limau purut. Masukkan sotong dan letak garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih dengan api perlahan dan agak pekat. Tutup api.

Tuesday, July 22, 2008

French Loaf Coffee Pudding

Rasanya lama sangat dah x wat puding kat rumah ni..asyik2 kek n roti jek..Emm musim panas2 ni..tekak pun perit je..meh layan puding ni!! Best..rasa roti Perancis yang berkerak tepi gitu, bila dah jadi puding ni rasa cam caramel lak bila dicelup dengan kopi...This one, memang best!! Resepi dari majalah SAJI. Ayuh tengok bahan dia..senang jek nak buat pun!
Bahan-bahan:-
1 batang roti Peranchis (potong setebal 2cm)
1liter air kopi tanpa gula
200 gm coklat putih - potong kecil2
100 gm kismis
100 gm gula perang (*ummi guna gula kastor je)
1/2 liter whipping cream

Bahan Kuah Kastad:-
1 liter susu segar penuh krim (* ummi guna fresh milk)
Esen vanila
2 sudu besar tepung kastad
1/2 cawan gula pasir

Cara Menyediakan:-
PUDING:-
Rendam roti dalam air kopi sebentar saja. Susun roti dalam loyang 8 inci yang telah dialas dengan alluminium foil (*kerana pudding ni agak susah diterbalikkan nanti). Taburkan sebahagian gula, coklat putih dan kismis. Ratakan. Susun sebahagian roti lagi diatasnya. Buat seberapa banyak lapisan yang boleh dan bahagi2kan gula, coklat dan kismis untuk setiap lapisan. (*ummi wat dua lapisan je). Tapi bahagian atasnya mestilah diakhiri dengan roti. Tuangkan whipping cream rata-rata. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 45 minit (*tgk oven gak..ummi set 180C selama 40 minit je). Hidangkan bersama kuah kastad tadi.

KUAH KASTAD:
Satukan semua bahan dan didihkan atas api yang kecil sehingga agak likat. Angkat dan tuangkan ke atas puding. Masukkan dlm fridge...sedap dimakan sejuk2 nih!

Sticky Silken Tofu

Ni resepi ulang tayang je..dulu dah penah wat...layan resepi di Sini ok!!

Kari Ayam Special

Ni lauk dinner semalam..atas permintaan Aiman yang bagi menu bila tnya nk masak apa..Dia kata lama dah Ummi x buat kari ayam..aah laaaa...ok ok...layaaann...So kira special ni untuk dia laaa..hehe
Bahan:-
1/2 kilo ayam (lebihkurang 6 ketul sederhana besar)
1 paket rempah kari daging/ayam Adabi ) *bancuh
2 cawan santan pekat ) bersama
3 sudu besar cili kering yang dikisar
1 sudu kecil serbuk ketumbar
2 cawan santan cair
3 sudu besar air asam jawa
2 biji cili hijau - belah
3 biji kentang - belah 6
garam secukup rasa

Bahan Kisar:-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
1 biji buah keras

Bahan Tumis:-
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 batang serai - dititik

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis dulu bahan tumis. Kacau sebentar dan masukkan bahan kisar. Kacau hingga naik bau. Masukkan rempah kari bersama santan pekat tadi. Kacau dan masukkan cili kisar. Masak dengan api perlahan hingga rempah naik minyak. Masukkan ayam, gaul rata dan mesra. Masak lebihkurang 10 minit. Masukkan air asam jawa, kentang dan santan cair. Masukkan garam secukupnya. Biar mendidih dan perlahankan api. Bila kuah agak pekat dan kentang telah lembut, masukkan cili hijau dan tutup api.

Monday, July 21, 2008

Roti Canai Telor

Pagi minggu semalam Ummi buat roti canai telor ni atas permintaan Najwa n Aiman. Uli Sabtu malam dan letak dalam fridge. Best resepi ni..lembut je..Cedok dari rumah Maklang. Hubby pun nak balik, dia suka sangat bila dengar Ummi wat roti canai, siap pesan suh simpan untuk dia..x makan nasi pun xpa..hahaha..Memang kitaorang x makan nasi sampai ke malam..Donut lagi ada..Najwa pun balik kampus tengahari semalam tu.
Bahan:-
3 cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil garam (paras rata)
1 biji telor
1 sudu besar marjerin (*ummi guna butter je)
sedikit marjerin untuk sapuan

Cara Membuat:-
Campurkan air, susu, garam, marjerin dan telor. Masukkan ke dalam tepung dan uli selama 25 minit sehingga licin. (*ummi uli jadi lembik sikit, xtau mana silap then tambah sedikit tepung lagi lebihkurang 1/4 cawan lagi, baru ok!). Buat bulat2 kecil (+-100 gm setiap satu) sehingga habis kemudian sapukan sekeliling doh dengan marjerin supaya tidak melekat antara satu sama lain (*ummi letak minyak je). Simpan dalam bekas tertutup dalam fridge sekurang-kurangnya 8 jam. Tebar, letak telor dan lipat. (*ummi tarik2 je..x reti nak menebar)..Goreng..
Bahan Inti Telor:-
Cili Hijau - hiris nipis2
Telor secukupnya
Bawang besar - hiris nipis2
Garam
Cara-Cara:-
Pukul sebati kesemua bahan telor, masakkan sebentar atas api perlahan seperti membuat omellete (hancur2kan). Kemudian bolehlah diletak atas roti canai yang telah ditebar.

Donut Ala Pizza

Resepi dari majalah SEDAP...wat pagi minggu semalam.

Bahan:-
500 gm tepung roti
1/2 bungkus (2 sudu teh) yis segera
1/2 sudu teh serbuk penaik
50 gm gula pasir
1 biji telor
250 ml susu cair (*ummi guna fresh milk)
50 gm margerine (*ummi guna butter)
1 sudu teh garam
1 sudu makan bijain (*ummi x letak pun)

Bahan Topping:-
5 batang sosej lembu - dipotong2 nipis
1/2 biji capsicum merah - potong dadu (*xda yg ni)
1/2 biji capsicum hijau - potong dadu
100 gm cendawan butang - (*xda ni)
230 gm keju mozarella

Bahan Sos:-
2 sudu makan minyak untuk tumis
1 labu bwang besar - cincang
200 gm daging cincang
8 biji tomato - rebus, buang biji n kulit - cincang
2 sudu makan pes tomato
2 sudu teh oregano
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
2 sudu teh serbuk cili (*ummi ganti 2 sudu besar sos cili je)

Cara Membuat:-
DONUT:-
Campurkan tepung, yis, baking powder dan gula. Kacau rata. Masukkan telor dan susu cair sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh. Masukkan marjerin dan garam. Uli lagi sehingga doh menganjal. Masukkan bijan dan uli rata. Biarkan doh rehat selama 15 minit.

Tumbuk2 dan tekan adunan. Bahagi kepada beberap bahagian dengan berat 40 gm setiap bahagian. Bulatkan. Biarkan selama 10 minit. Canai memanjang. Letakkan di dalam loyang yang telah ditabur dengan sedikit tepung. Biarkan lagi selama 40 minit sehingga doh mengembang. Goreng dalam minyak yang penuh dengan api sederhana sehingga masak kekuningan sikit.

SOS:-
Tumis bawang besar sehingga terbit bau. Masukkan daging cincang. Kacau dan masukkan tomato. Kacau rata lagi. Masukkan pest tomato, sos tomato, oregano, garam, gula, lada sulah dan serbuk cili. Masak sehingga matang.

Letakkan di atas donut dan taburkan bahan topping. Bakar seketika (ummi set 8 minit) sehingga keju mencair.

Sunday, July 20, 2008

American Pancake


Brunch pagi semalam jugak ni...Resepi dari rumah Joyce ni memang sedap pancakenya..gebu dan lembut sangat2..Best!!

Bahan:-
1 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telor
1 cawan buttermilk (ummi sustitute fresh milk + 1 sudu besar lemon juice)
1/2 cawan gula kastor
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan minyak jagung (ummi guna minyak sayur je)

Cara-Cara:-
Campur aje sume2 bahan dan kacau rata. Rehatkan selama 20 minit. Panaskan non-stick pan dengan api perlahan. Tuangkan adunan dan biar sebentar. Bila agak kekuningan bahagian bawah, terbalikkan dan masak hingga hingga kuning keemasan. Angkat. Hidangkan dengan syrup, butter or fresh fruits.. Ummi makan dengan kiwi filling...Ceedaapp!! hehe..

Meehoon Goreng Kicap

Pagi semalam punya brunch..lewat sikit masak, ni kira terus makan tengahari laa..x ramai ni, tinggal Ummi, Najwa n Aiman je..hubby outstation ke Tioman...Meehoon berkicap camni memang fav Najwa n Aiman yang memang payah nk berenggang dengan botol kicap tuh..hehe

Bahan:-
1 paket meehoon - rendam dan toskan
3 sudu besar cili kering - kisar
8 ulas bawang merah - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
2 ekor sotong sederhana besar - potong halus
10 ekor udang
5 batang sawi
1/4 biji kobis
2 biji cili merah - hiris
1 batang carrot - hiris halus
5 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
sedikit air
garam secukup rasa

Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar. Kacau 5 minit. Masukkan sos cili, sos tiram, kicap cair dan kicap manis. Masukkan sotong dan udang. Kacau sebentar. Masukkan carrot dan garam. Biar sebentar dan masukkan sayur sawi, kobis, cili merah dan meehoon. Masukkan sedikit air. Kacau sehingga meehoon betul2 lembut dan masak.

Saturday, July 19, 2008

Pulut Seri Muka (Tok Aji Serban)

Hehe..kelakor je bunyi kuih ni..Orang Terengganu panggil kuih ni Tok Aji Serban ek?? Tok sape pakai serban camni punya lawa berkilat nih!! Sebenarnya kuih ni Ummi buat malam kelmarin, ni baru sempat nk posting. Ada lebihan santan pekat masa masak ayam kalasan. Kalu simpan dalam fridge, sah sah Ummi lupa nnt...bila nak masak beli kelapa baru jek! So malam tu, lepas prepare lauk ayam kalasan, dah lebih kul 9 malam Ummi pun mula buat kuih ni, pulut pun ada..so mengukuslah kuih ni...wat sarapan pagi esoknya..sedap sgt..!!
Resepi dari Kak Hanieliza dalam majalah SAJI ni..kepala kuih ni ngam2 sedap, x lembik x keras, lemak dan manis sekata je..Tapi untuk lapisan bawah Ummi wat ikut Ummi je, pulut dengan santan Ummi agak2 je..xdan nk rendam2 pun pulut tu smpai 1 jam, 15 minit je rasanya..hehe..kes luar jangka nih! Ummi wat half je, dapat satu loyang 8 cm..

Bahan Lapisan Bawah:-
500 gm beras pulut
625 ml santan cair
sedikit garam

Cara-Cara:-
Cuci pulut dan rendam selama sejam. Kemudian gaulkan masukkan santan yang telah digaul dengan garam. Kukus sehingga pulut masak. Ambil lapik plastik dan letakkan ke atas pulut dan tekan2 agar pulut mampat dan cantik. (*ummi punya x cantik la ek..., tekan lak guna penekan keklapis tu je, x kuasa dah nk mencari plastik..)

Bahan Lapisan Atas:-
750 ml santan pekat
125 gm gula pasir
125 gm gula merah
125 gm tepung gandum
3 biji telor
1 sudu kecil garam
Cara-Cara:-
Satukan kesemua bahan, kacau rata. Tapiskan dan tuang perlahan-lahan di atas lapisan bawah tadi. Kukus lagi selama 30 minit. Sejukkan dan potong dengan pisau yang direndam sekejap dengan air panas untuk mendapatkan potongan yang cantik...kira2nya laaa..hehe

Sotong Masak Hitam

Resepi dari majalah SAJI oleh Chef Noris dari Crystal Crown Hotel KL untuk santapan puteriku Najwa yang baru balik sekejap petang semalam, kebetulan dia xda class lecture Jumaat smlm, Ahad ni balik laa. Dah nk bawak gi makan hotel mahal sangat kan..meh sini kita masak ala-ala Chef. Ingat nk wat hitam lg sotong ni..tp x suka lak taruh kicap banyak2...Apapun, ni resepi asal ek.

Bahan:-
600 gm sotong sederhana besar
2 labu bwang besar (hiris bulat)
3 tangkai cili merah (buang biji dan hiris nipis)
1 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak
1 sduu besar kicap pekat

Bahan Kisar:-
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
3 cm halia

Cara Memasak:-
Bersihkan sotong dan potong bulat. Gaulkan dengan garam dan perapkan selama 15 minit. Panaskan minyak masak dalam kuali, tumiskan bahan kisar sehingga garing. Masukkan sotong dan gaul rata selama 8-10 minit. Masukkan bawang hiris, cili dan garam. Gaul rata dan goreng selama 3 minit. Masukkan kicap dan gaul rata lagi, biarkan sehingga sotong masak. Tutup api.