Sunday, July 27, 2008

Nasi Rempah Udang/Daging

Menu tengahari ni, sebenarnya tak bercadang pun nak buat nasi rempah ni...tapi bila lalu dapur Kak B, nampak cam sedap je..Actually, nasi ni adalah untuk Nasi Rempah Udang/Daging...tp dalam fridge ada udang je..so Ummi buat Nasi Rempah Udang laa..alamak beras basmathi pun dah out of stock...alah hubby kata buat je beras biasa...aah, Ummi pun guna je beras Faiza ni haa...emmm sedap semacam jek! Meh tengok resepi asal dia ek..
Bahan:-
1 kg beras basmathi - basuh, rendam 10 minit dan toskan.
1110 ml air
20 ekor udang besar/250 gm daging - potong nipis
4 sudu besar rempah kari daging
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan pes halia dan bawang putih yang dikisar
3 biji bawang besar - dihiris bulat
1 cawan gajus
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntuk bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang
1/2 cawan minyak sapi QBB
1/2 cawan minyak masak
daun ketumbar - (*ummi xda stok ni)
daun pudina
garam
bawang goreng


Cara Memasak:-
Udang digaul dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. Goreng selama 2 minit dan angkat, toskan. Ketepikan. Dengan menggunakan minyak gorengan udang tadi dan masukkan sekali minyak sapi, tumis kulit kulit kayu manis, cengkih, lawang dan buah pelaga. Kacau sebentar dan masukkan bawang besar yang dihiris bulat, kacau hingga wangi. Masukkan pes bawang putih dan halia yang telah dikisar. Masukkan gajus dan masak hingga naik bau dan gajus bertukar warna. Masukkan pula serbuk sos tomato, serbuk kari daging, garam dan serbuk perasa. Kacau sebati. Tuang air secukupnya dan masukkan beras. Angkat periuk dan letak dalam rice cooker, tekan COOK. Susun udang atas beras dan biarkan masak. (*ummi letak udang bila nasi dah separuh masak). Taburkan daun ketumbar dan daun pudina, gaulkan ketika nasi baru masak. Tabur pula bawang goreng bila menghidang.

No comments:

Post a Comment