Pagi minggu semalam Ummi buat roti canai telor ni atas permintaan Najwa n Aiman. Uli Sabtu malam dan letak dalam fridge. Best resepi ni..lembut je..Cedok dari rumah Maklang. Hubby pun nak balik, dia suka sangat bila dengar Ummi wat roti canai, siap pesan suh simpan untuk dia..x makan nasi pun xpa..hahaha..Memang kitaorang x makan nasi sampai ke malam..Donut lagi ada..Najwa pun balik kampus tengahari semalam tu.
Bahan:-
Bahan:-
3 cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil garam (paras rata)
1 biji telor
1 sudu besar marjerin (*ummi guna butter je)
sedikit marjerin untuk sapuan
Cara Membuat:-
Campurkan air, susu, garam, marjerin dan telor. Masukkan ke dalam tepung dan uli selama 25 minit sehingga licin. (*ummi uli jadi lembik sikit, xtau mana silap then tambah sedikit tepung lagi lebihkurang 1/4 cawan lagi, baru ok!). Buat bulat2 kecil (+-100 gm setiap satu) sehingga habis kemudian sapukan sekeliling doh dengan marjerin supaya tidak melekat antara satu sama lain (*ummi letak minyak je). Simpan dalam bekas tertutup dalam fridge sekurang-kurangnya 8 jam. Tebar, letak telor dan lipat. (*ummi tarik2 je..x reti nak menebar)..Goreng..
Bahan Inti Telor:-
Cili Hijau - hiris nipis2
Telor secukupnya
Bawang besar - hiris nipis2
Garam
Cara-Cara:-
Pukul sebati kesemua bahan telor, masakkan sebentar atas api perlahan seperti membuat omellete (hancur2kan). Kemudian bolehlah diletak atas roti canai yang telah ditebar.
salam akak, klu x smpan 8 jam asal xblh eyk?
ReplyDelete