Saturday, July 19, 2008

Pulut Seri Muka (Tok Aji Serban)

Hehe..kelakor je bunyi kuih ni..Orang Terengganu panggil kuih ni Tok Aji Serban ek?? Tok sape pakai serban camni punya lawa berkilat nih!! Sebenarnya kuih ni Ummi buat malam kelmarin, ni baru sempat nk posting. Ada lebihan santan pekat masa masak ayam kalasan. Kalu simpan dalam fridge, sah sah Ummi lupa nnt...bila nak masak beli kelapa baru jek! So malam tu, lepas prepare lauk ayam kalasan, dah lebih kul 9 malam Ummi pun mula buat kuih ni, pulut pun ada..so mengukuslah kuih ni...wat sarapan pagi esoknya..sedap sgt..!!
Resepi dari Kak Hanieliza dalam majalah SAJI ni..kepala kuih ni ngam2 sedap, x lembik x keras, lemak dan manis sekata je..Tapi untuk lapisan bawah Ummi wat ikut Ummi je, pulut dengan santan Ummi agak2 je..xdan nk rendam2 pun pulut tu smpai 1 jam, 15 minit je rasanya..hehe..kes luar jangka nih! Ummi wat half je, dapat satu loyang 8 cm..

Bahan Lapisan Bawah:-
500 gm beras pulut
625 ml santan cair
sedikit garam

Cara-Cara:-
Cuci pulut dan rendam selama sejam. Kemudian gaulkan masukkan santan yang telah digaul dengan garam. Kukus sehingga pulut masak. Ambil lapik plastik dan letakkan ke atas pulut dan tekan2 agar pulut mampat dan cantik. (*ummi punya x cantik la ek..., tekan lak guna penekan keklapis tu je, x kuasa dah nk mencari plastik..)

Bahan Lapisan Atas:-
750 ml santan pekat
125 gm gula pasir
125 gm gula merah
125 gm tepung gandum
3 biji telor
1 sudu kecil garam
Cara-Cara:-
Satukan kesemua bahan, kacau rata. Tapiskan dan tuang perlahan-lahan di atas lapisan bawah tadi. Kukus lagi selama 30 minit. Sejukkan dan potong dengan pisau yang direndam sekejap dengan air panas untuk mendapatkan potongan yang cantik...kira2nya laaa..hehe

No comments:

Post a Comment